Refleks redder liv

Hvert år skades om lag 1 000 fotgjengere i trafikken. 30 til 35 av dem mister livet.

Det finnes mange unnskyldninger for å droppe refleks, men når vi vet at nesten ingen av de som skades eller dør bruker refleks, kan de vel ikke være særlig gode? Her er noen eksempler, samlet av Trygg Trafikk.

Default

Dårlige unnskyldninger for ikke å bruke refleks

– Jeg vet ikke hvor jeg får tak i refleks

Refleks kan kjøpes i nettbutikker, på apotek, i bokhandlere, barneutstyrsforretninger, sportsbutikker og en rekke andre steder.

– Snoren vikler seg fast i nøklene og sikkerhetsnålen ødelegger klærne

Du trenger ikke snor. Det finnes mange typer reflekser: Magnetreflekser og reflekser som kan strykes på klærne, «slap-wrap» og refleksbånd som festes rundt armer og ben, og refleksvester, klistrereflekser i alle former og farger til jakker, vesker og alt annet utstyr.

Foretrekker du å ha refleksen i lommen, finnes det myke varianter som ikke klirrer og som festes med kulelenke.

– Jeg kjører bare bil

Men du går også til og fra bilen, ut og inn av kjøpesenteret eller andre steder der du gjerne vil bli sett av andre stressa bilister.

– Det er gatelys der hvor jeg går

Du trenger likevel refleks. Du er nemlig bare synlig like under gatelykta, og selv da er du ikke veldig synlig. Legg merke til hvor mange «grå skygger» du ser neste gang du kjører bil i byen.

– Jeg ser bilen og passer meg

Et øyeblikks oppmerksomhet på mobilen, butikkvinduet eller reklameplakaten langs veien er nok til at du ikke rekker å flytte deg. Dessuten vet du ikke hva sjåføren ser, eller om han/hun er uoppmerksom på verst tenkelig tidspunkt.

– Jeg er voksen, men jeg har sørget for at barna bruker refleks

Det er kjempefint, barn er mye flinkere til å bruke refleks enn oss voksne. Men har du tenkt på at barn som regel er mindre ute og går langs veien i mørket enn oss voksne?

Husk også at du er et forbilde. Hvis ikke du bruker refleks eller annet sikkerhetsutstyr, vil barna også raskt legge det bort.

– Jeg bruker refleksvest og -bånd når jeg jogger

Fortsett med det. Men risikoen for å bli påkjørt er faktisk mye større når du er på vei til kinoen eller kafeen i den mørke vinterjakka enn på steder hvor de fleste jogger.

Som fotgjenger kan du redusere risikoen for å bli påkjørt med 85 % hvis du bruker refleks
Icon-tip

Mørkere og smalere veier

De fleste av oss er både sjåfører og fotgjengere. Noen jogger langs veien, andre går tur med hunden eller triller barnevogn – mens atter andre sykler, også om vinteren.

I mørketida blir veiene mørkere, glattere, smalere – og farligere. I mørk olabukse og vinterjakke er du nemlig så godt som usynlig dersom du ikke bruker refleks. 

Kongelig norsk automobilforbund (KNA) har mange tusen bilister som medlemmer. Seniorrådgiver i KNA og tidligere mangeårig direktør i Trygg Trafikk, Leif Ellevset, understreker at det er viktig både å se og bli sett på vintermørke veier.

– Refleks gjør deg synlig på 140–400 meters hold. Er du mørklagt, vil bilisten oppdage deg først på 25–30 meters avstand. Det tilsvarer cirka 2 sekunder ved en hastighet på 50 km/t, sier Ellevset.

Bruker du refleks, øker tiden bilisten har til rådighet til nærmere 10 sekunder.

– Refleks må være en av de rimeligste livsforsikringene vi har, sier Ellevset. Han viser til at fotgjengere som blir skadet eller drept i trafikken helt unntaksvis brukte refleks.

Han minner også om at refleks ikke bare hører landeveien til.

– Det finnes mange mørke gater i byen også. Trafikkbildet er dessuten mindre oversiktlig i bygater. For en bilist er det for eksempel lett å bli blendet av lysene fra motgående trafikk.

Bruk refleksen riktig

Refleks mottar mest lys fra billyktene dersom den er plassert omtrent i knehøyde og beveger seg når du løper eller går. Bruker du to reflekser, er du synlig fra begge sider når du krysser veien.

Refleks er ferskvare. Riper og skraper svekker evnen til å reflektere lys, så det er lurt å erstatte reflekser du har brukt en stund. Refleksvesten blir dårligere ved vask, så den bør også byttes etter en tid.

Du kan sjekke refleksens tilstand ved å rette en lommelykt mot den i et mørkt rom.

Ikke alle reflekser på markedet er godkjent. Godkjente reflekser skal være merket CE EN 13356.

Sykkel som syns

Det er ikke påbudt å bruke refleks når vi går langs veien. Når vi sykler, derimot, finnes det krav til utstyret. Det er blant annet påbudt med rød refleks bak og gul eller hvit på begge sider av pedalene.

I mørket skal sykkelen også være utstyrt med lykt foran og bak. Disse skal gi henholdsvis hvitt/gult og rødt lys.

Gode råd til hundeeiere

  • Bruk kort lenke i trafikken, spesielt om kvelden
  • Gå på venstre side av veien med hunden vekk fra trafikken
  • Bruk en kraftig lykt i halsbåndet eller på deg selv
  • Hunden bør ha refleksvest og halsbånd med refleks
  • Bruk refleksvest også på deg selv hvis du går i ekstra mørke områder
  • Stå stille i veikanten og vink med armen hvis du er i tvil om dere er synlige nok
Default