Navigasjon, søk og logg inn

b8dde1

Aksjesparekonto

En aksjesparekonto vil gjøre det lettere for deg som privatperson å spare i aksjefond. Her kan du kjøpe og selge, uten å betale skatt på gevinstene dine underveis. Både nye og eksisterende kunder kan enkelt flytte aksjefondene sine inn i aksjesparekontoen hos oss.

Opprett aksjesparekonto

Fordeler med aksjesparekonto

Privatpersoner vil nå få de samme fordelene bedrifter som sparer i aksjefond har i dag.

  • Den største fordelen er utsatt skatt på gevinstene dine. Da unngår du å måtte betale et stort beløp i skatt det året du selger et aksjefond som har gitt god avkastning. Skatten kommer nemlig ikke før pengene tas ut av kontoen.

    Eksempel på utsatt skatt:

    Du handler aksjer for 70 000 kroner, verdien stiger til 95 000 kroner. Du kan da ta ut inntil 70 000 kroner før du må betale skatt. Du betaler først skatt om du tar ut mer enn det beløpet du satt inn. Når du kommer så langt, vil du også få skjermingsfradrag som reduserer skatten på gevinsten din.

     

  • Det blir enklere å gjøre bytter. I dag opplever flere at de ønsker å bytte fra et aksjefond som de føler har nådd sin topp, over til andre aksjefond, for dermed å maksimere muligheten for gevinst. Men de føler seg fastlåst siden et bytte vil gi skatt på gevinsten. Ved stor gevinst kan beløpet som må skattes på neste skattemelding bli betydelig. Med aksjesparekonto unngår du denne problemstillingen.

  • Du får skjermingsfradrag, og dette legges inn på aksjesparekontoen din. Les mer om skjermingsfradrag her  

Hva er egentlig aksjesparekonto?

AksjeNorge har laget en film som enkelt forklarer hva aksjesparekonto er og hvordan det fungerer.

Gode overgangsfordeler ut 2018

Du kan flytte alle aksjefond til en aksjesparekonto uten at det utløser skatt ut 2018. Har du investeringer med urealisert gevinst er det derfor gunstig å starte en aksjesparekonto nå.

Vi anbefaler at du benytter denne muligheten, spesielt om du kommer til å gjøre endringer i porteføljen din i fremtiden. Fra 2019 vil overføring av eksisterende aksjeinvesteringer til en aksjesparekonto anses som skattepliktig.

Spørsmål og svar om aksjesparekonto