Pensjon og langsiktig sparing

Hva kan du gjøre i dag for å sikre deg god økonomi som pensjonist?

Det er ikke uvanlig at inntekten blir halvert den dagen du slutter å jobbe. Lurer du på hva du får i pensjon og om du bør spare litt ekstra? Følg disse fire stegene, så er du godt i gang.

1. Skaff deg oversikt over oppspart pensjon
Det aller viktigste er å få en oversikt over hva du får fra folketrygden og tidligere arbeidsgivere. Det gjør du enkelt på norskpensjon.no. 

2. Samle pensjonspengene dine på ett sted
Hver gang du bytter jobb, får du et pensjonskapitalbevis. Har du flere slike avtaler, betaler du også flere gebyrer. Samler du disse i samme selskap får du oversikt, lavere kostnader og mer i pensjon.

3. Sjekk at pengene dine er investert med riktig risiko for din situasjon
Jo yngre du er, jo mer har du å tape på en for lav risikoprofil - det vil si lav aksjeandel i forhold til renter. Over 80 % av våre kunder gjør det enkelt og velger en av våre pensjonsprofiler: Trygg, Offensiv, Balansert eller Alderstilpasset.  

4. Start egen sparing
Det er bedre å spare litt hver måned enn å ikke spare noenting. Individuell Pensjonssparing er for deg som vil spare ekstra til pensjon. Fondskonto Link er for deg som trenger mer fleksibilitet.

Hvor får du pensjon fra?

Du får pensjonsutbetalinger fra 3 hovedkilder:

Alderspensjon fra Folketrygden
Dette er pensjonen du får fra staten. Pengene kan du få utbetalt fra du er 62 år, og så lenge du lever.

Tjenestepensjon fra arbeidsgiver
Dette er penger som arbeidsgiveren din sparer for deg. Pengene kan du få utbetalt fra du er 62 år og utbetalingene varer til du er minst 77 år. Dette kalles innskuddspensjon og er ordningen som har overtatt etter ytelsespensjon. 

Egen sparing
De fleste må spare litt ekstra for å få den pensjonen de ønsker seg. Noen hundrelapper i måneden gjør susen for pensjonen din. Starter du tidlig, er det ikke så mye som skal til!

Norskpensjon.no gir deg en samlet oversikt over pengene du får fra folketrygden og tidligere arbeidsgivere. Er du allerede pensjonskunde hos oss, har du inngang til norskpensjon.no når du er logget inn på sidene våre.