Navigasjon, søk og logg inn

f1e6b2

Brannøvelse gjør mester

– Det viktigste er at vi får alle ut av huset. Alt annet kan ofres, sier Eva Nordskog og Carl Christian Grøndahl. Vi ble med da familien på fem holdt brannøvelse hjemme.

Første brannøvelse

Til heiarop fra mamma Eva og småbrødrene, svinger Frida Olette Grøndahl seg elegant over vinduskarmen og ut på taket. Der tas hun i mot av pappa Carl Christian i brannstigen, og snart står 9-åringen på gårdsplassen utenfor huset på Nøtterøy.
 
– Dette var skikkelig gøy! Men jeg vet hvorfor vi øver. Hvis det begynner å brenne i huset, må jeg vite hvordan jeg kommer meg ut på egen hånd. Mamma og pappa sier at de skal ta seg av småbrødrene mine. De kan bli veldig redde, og trenger nok hjelp, sier Frida Olette.

– Og så har vi innprentet at vi ikke kan tenke på å redde eiendeler, verken kosebamser eller mobiler, supplerer Eva og Carl Christian.

– Det viktigste er at hele familien kommer seg ut. Alt annet kan i verste fall ofres, slår de fast.

Frida Olette, Tideman (5) og Malte August (1,5) har deltatt i brannøvelser i barnehagen og på skolen. Hjemme har familien snakket mye om brannsikkerhet, men i dag gjennomfører de en brannøvelse for første gang.

Branningeniør Jarle Steinnes i Vestfold interkommunale brannvesen understreker at barnefamilier har god grunn til å øve på slike situasjoner.

– Jo flere som oppholder seg i boligen, jo mer uoversiktlig blir en nødsituasjon. Barn kan dessuten bli svært redde og er avhengige av hjelp, sier Steinnes, som besøker familien Nordskog/Grøndahl for å gi råd om brannøvelse og brannsikkerhet.

Brannøvelse er spennende, synes Frida Olette (9). Pappa Carl Christian Grøndahl tar imot, mens mamma Eva Nordskog og Tideman (5) er tilskuere. 

Alle foto: Peder Gjersøe

Rømningsveier

– Øv på konkrete situasjoner slik at alle vet hva de skal gjøre – raskt. Sekundene teller når det brenner, sier Steinnes, mens han inspiserer trevillaen på tre etasjer.

I tillegg til mange vinduer, har huset flere utganger mot gårdsplass, hage og verandaer.
 
– Det er bra. Selv om vi understreker behovet for klare rutiner, kan det bli nødvendig å se an situasjonen og tilpasse planen hvis det brenner. Flere gode rømningsveier øker sjansen for at alle finner en vei ut, og det blir lettere å rømme fra røyken. Dette er svært viktig. Brannrøyk inneholder nemlig kullos, som setter deg ut av spill i løpet av sekunder, sier han.

Flere rømningsveier kan øke risikoen for at familien kommer bort fra hverandre i en kaotisk situasjon. Derfor er de enige om å møtes ved huskestativet i hagen.

– På den måten unngår vi å lete etter hverandre hvis vi tar oss ut på forskjellige sider av huset, sier Eva.

– Og at vi løper inn i et brennende hus for å lete etter noen, supplerer Carl Christian.

 

Flest branner på kjøkkenet

Innendørs har familien investert i flere brannsikkerhetstiltak, som brannslukkingsapparat og  komfyrvakt. Det henger røykvarslere i taket utenfor soverommene i begge etasjene, og på nyåret skal det monteres et nytt alarm- og brannvarslingsanlegg med tilkopling til et vaktselskap.

– Her har familien gjort mye bra. Det er grunn til å trekke frem komfyrvakten. Tørrkoking er nemlig brannårsak nummer én i norske hjem, og en slik brann kan ende med at liv går tapt. I vårt distrikt alene har vi dette året rykket ut til over 30 branner eller branntilløp som følge av tørrkoking, sier Steinnes.

Han minner Eva og Carl Christian om at pulverapparatet bør vendes og kontrolleres en til to ganger i året. Det er dessuten krav om at apparatet kontrolleres av kvalifisert personell hvert 10. år.

Røykvarsler i alle soverom 

– I tillegg er det smart å montere røykvarsler på vaskerommet og på alle soverom. Barn sover ofte tungt, og en varsler på rommet øker sjansen for at de våkner. Vi ser dessuten en økning i antallet branntilløp på soverom, opplyser Steinnes.

Røyking på sengen er ikke lenger et stort problem. Men stadig flere drar bærbare datamaskiner opp i sengen. Det gjelder også på barnerom, hvor maskinen ofte gjemmes under dyner og puter. Det kan føre til overoppheting og brann.

– Dette er vi obs på. I tillegg har vi fått med oss at ladere til mobiler og nettbrett også representerer en brannfare. Selv om det kan være upraktisk, forsøker vi å lade når vi er til stede og våkne. Og vi prøver å være flinke til å trekke ladere ut av støpselet når de ikke er i bruk, sier Eva og Carl Christian.

Tideman (5), Frida Olette (9) og Carl Christian studerer familiens komfyrvakt.

– Et godt tiltak. Tørrkoking fører til svært mange branner, forteller branningeniør Jarle Steinnes.

God brannsikring

 • Varslingsutstyr er påbudt. Monter minst én optisk varsler i hver etasje eller FG-godkjent alarmanlegg
 • I boliger oppført etter 1. juni 2010 skal røykvarslere være tilkoplet strømnettet og dekke områdene kjøkken, stue, sone utenfor soverom og tekniske rom
 • Slokkeutstyr er påbudt – vannslange (som rekker inn i alle rom) eller pulverapparat (minimum 6 kilo) skal være lett tilgjengelig
 • Kontroller jevnlig at varslingsutstyret virker – slokkeutstyr skal kontrolleres av kompetent person, se www.rvb.no
 • Vurder brannstige hvis det er langt ned til bakken fra vindu og balkong
 • Følg bruksanvisningen for levende lys, fyrverkeri og brennbare væsker, og reparer eller skift ut feil apparater og installasjoner med én gang
 • Slik gjennomfører dere brannøvelsen:

  1. Rop «Brann! Brann!» så høyt du kan
  2. Gå raskt ut av huset, og hjelp søsken hvis du har avtalt dette med foreldrene dine på forhånd
  3. Lukk dører og vinduer bak deg – men husk at du kanskje ikke rekker dette hvis det blir alvor
  4. Still opp på møteplassen
  1. Rop «Brann! Brann!» 
  2. Hjelp hverandre og eventuelle barn ut av huset slik dere har planlagt på forhånd
  3. Lukk vinduer og dører – men husk at du kanskje ikke rekker dette hvis det blir alvor 
  4. Still opp på møteplassen og ta opptelling
  1. Redd andre ved å rope «Brann! Brann!» og hjelp hverandre ut
  2. Pass på at alle barn kommer seg ut til møtestedet
  3. Varsle brannvesenet ved å ringe nødnummeret 110
  4. Hvis du har tid, lukk dører og vinduer
  5. Hvis brannen er liten, forsøk å slokke – ta ingen sjanser
  6. Gå raskt ut av huset og til møteplassen
  7. Tell opp antall personer, og ta i mot brannvesenet når de kommer

Gode råd for brannøvelse med barn

 • Snakk med barna om hva brann er, hva pipingen fra en brannvarsler betyr og hvorfor det er viktig å ha brannøvelse
 • Prøv ulike rømningsveier fra flere rom, med utgangspunkt i alternative scenarier
 • Kontroller at rømningsveiene er lett tilgjengelige
 • Kontroller at dører og vinduer enkelt kan åpnes fra innsiden
 • Vurder øvelsen i etterkant for å finne ting som bør gjøres annerledes

Hvis det brenner

 • Husk at menneskeliv er langt viktigere enn materielle verdier
 • Hvis du straks kan lokalisere branntilløpet, kan du gjøre ett ordentlig forsøk på å slukke
 • Lykkes du ikke umiddelbart, må alle ut av huset med en gang
 • Røm bort fra røyken, den inneholder kullos, blåsyre og andre giftige gasser som setter deg ut av spill i løpet av sekunder
 • Varsle brannvesenet på 110 samt andre personer som kan være i fare
 • Hvis situasjonen tillater det, kan du forsøke å slokke eller hindre brannen fra å spre seg ved hjelp av husbrannslange og/eller brannslukkingsapparat

Det er viktig å ha avtalt et fast møtested, vet (fra venstre) Tideman (5), Carl Christian Grøndahl, Frida Olette (9), Malte August (1,5) og Eva Nordskog.