Navigasjon, søk og logg inn

b8dde1

Norges mest brannfarlige ting har du hjemme

Levende lys under gardinene eller godt nedi borddekorasjonen – sånt blir det fort brann av. Men det er likevel ikke dette som starter flest branner i Norge.

Starter på komfyren

Har du opplevd å glemme en kjele på komfyren? Eller latt bollene stå til steking over natta? Ubetenksomhet og undervurdering av fare er grunner til at komfyren fortjener tittelen Norges mest brannfarlige ting.

Utrykninger hver uke

Audun Olsen jobber som brannverninstruktør i Oslo, hvor røykutvikling og branntilløp på komfyrer og i stekeovner er en svært hyppig årsak til at brannvesenet må rykke ut.

– 42 % av alle boligbranner i Oslo starter på kjøkkenet. Som regel rekker vi frem før det går riktig ille, men hvert år ender noen av dem med utbrente leiligheter – og i verste fall også tap av liv, forteller Olsen.

Unge, eldre og småbarnsfamilier

To grupper er mest utsatt: Eldre som glemmer at de har satt på komfyren – og yngre mennesker som sovner fra nattmaten sin. Men ikke alle branner lukter svidd ferdigpizza. Stressede barnefamilier er også i faresonen.

Det dreier seg om tørrkokte og nedsmeltede kopper og kar – og ikke minst ting som ikke burde ligge på en brennhet plate, som for eksempel aviser eller klær. Tidsklemma kan kort sagt føre til mange rare handlinger.

El-artikler forårsaker mange branner i norske hjem.

– Ikke bruk dem uten tilsyn – og sørg for å ha alt av varslings- og slukkeutstyr i orden, sier brannverninstruktør Audun Olsen.

Foto: Eirik Førde

50 % flere branner i desember

Det nærmer seg jul, og i høytiden er det ekstra god grunn til å være på vakt. I desember oppstår det nesten 50 % flere boligbranner enn ellers i året. Og hver 10. skyldes tørrkoking eller overoppheting av fettgryter, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– I julestria lager vi mer mat enn ellers i året, og flere er også påvirket av alkohol. Samtidig har vi hundre andre ting vi skal ha gjort. Da er det lett å bli uoppmerksom. I tillegg er det fort gjort å undervurdere faren i en varm gryte, advarer Olsen.

I tillegg bør du selvfølgelig sikre deg at røykvarslerne dine fungerer som de skal. Har du testet dem i det siste?

Lad våkent og trygt!

Halvparten av alle boligbranner starter i det elektriske anlegget eller i apparater som er kjøpt i elektroavdelingen. Det er grunn til å være ekstra oppmerksom på ladere, transformatorer og apparater med termostat.

– Selv ladere som står uvirksomme i støpslet har forårsaket flere branner og branntilløp, sier brannverninspektør Audun Olsen i Brann- og redningsetaten i Oslo. Han ber deg lade mobile enheter så trygt som mulig.

– Branntilløp kan skyldes både produktfeil, skader og tildekking. Ikke lad på steder hvor enhetene kan bli dekket til av klær, sengetøy eller puter – som ved senga eller i sofaen – og aldri når du sover, understreker Olsen.

I tillegg til faren for branntilløp, kan en ulmende lader avgi farlige gasser. Har du ikke røykvarsler på soverommet, risikerer du å ikke merke noe til den kalde, giftige gassen før du er satt ut av spill.

I tillegg er det smart å holde den bærbare datamaskinen ute av sengen. Det finnes flere eksempler på at maskiner som har blitt tildekket av dyner og puter har gått varme og startet branner. Dette er en av grunnene til at foreldre oppfordres til å montere røykvarsler på barnerom. Ved røykutvikling vil den varsle tidlig og vekke barn som sover tungt.

Pass på kaffetraktere, vaskemaskiner og batterier

Gamle batterier er heller ikke helt trygge. Visste du at et helt vanlig batteri i søpla kan ta fyr hvis støv får kontakt med begge polene samtidig? Løsningen er å levere dem inn som spesialavfall – eller sette teip over polene.

Likevel er det apparatene vi plugger i veggen vi må være mest obs på. Dette omfatter vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin. Ikke bruk dem når dere sover eller er ute, og slå dem av når de ikke er i bruk. Trekk gjerne ut kontakten for sikkerhets skyld. Da unngår du branntilløp – og du sparer strøm.

Sørg også for å få gjennomført en kontroll av el-anlegget i boligen med jevne mellomrom.

Ha en hyggelig og trygg jul!

Husk å teste at røykvarslerne dine fungerer som de skal

Få 30 % rabatt på sikkerhetsutstyr!

Du trenger kanskje en ny eller flere røykvarslere eller annet utstyr som gjør deg tryggere?

Vær en av de 500 første som bestiller og få en solid rabatt.

Bruk kodeord Røykvarslerdagen.

Tilbudet gjelder t.o.m. 24.12.2017. 

Husk å bytte batteri i røykvarsleren 1. desember - Røykvarslerdagen!

Brannverninstruktør Audun Olsens tips til trygg julekos

Hovedregel

 • Hold alltid oppsikt med en komfyr som står på

Koking

 • Bli i kjøkkenet til maten koker opp
 • Skru ned varmen før du eventuelt går ut av rommet
 • Hold deg i umiddelbar nærhet til kjøkkenet mens maten koker
 • La aldri komfyren stå på mens du er ute av huset

Steking

 • Steking foregår på høyere temperatur enn koking
 • Fett/olje kan lett ta fyr dersom det blir for varmt
 • Vær alltid i umiddelbar nærhet til komfyren når du steker
 • Ha lokk tilgjengelig for å kunne kvele en eventuell brann

Frityr/smult

 • Ved smultkoking og frityrsteking er brannfaren ekstra stor
 • Stå ved komfyren hele tiden
 • Vær forsiktig med temperaturen
 • Prøv aldri å slokke flammene ved hjelp av vann
 • Ha lokk tilgjengelig for å kunne kvele en eventuell brann
 • Trekk da gryten av platen – la den stå og avkjøles

Ventilator over komfyr

 • Avtrekksvifter samler over tid store mengder fett
 • Varme fra komfyren kan antenne dette fettet
 • Det er derfor svært viktig å rengjøre ventilatoren

Har du riktig forsikring?

En god bolig- og innbo­forsikring skal gi deg en ekstra trygghet i hverdagen.

Forsikringene Hus Pluss og Innbo Pluss dekker alt som den vanlige bolig- og innbo­forsikringen dekker –  og enda mer.

Det kan være lurt å ta en sjekk for å se om forsikringen du har faktisk passer din livssituasjon.

Les mer om husforsikring

Les mer om innboforsikring

I denne filmen kan du se de vanligste årsakene til boligbrann knyttet til elektrisitet, og hva du kan gjøre for å forebygge disse. Du får også tips om brannvarsling og hvordan du bruker ulike slukkesystemer.