Navigasjon, søk og logg inn

f1e6b2

Norges mest brannfarlige ting har du hjemme

Levende lys som setter fyr på gardiner eller borddekorasjoner er en vanlig brannårsak. Men den farligste brannfellen står på kjøkkenet.

Starter på komfyren

Har du noen gang glemt ei kokeplate på? Da er du dessverre ikke alene. Uoppmerksomhet og undervurdering av fare er grunner til at komfyren kan sies å være Norges mest brannfarlige ting.

Komfyr-utrykninger hver uke

Audun Olsen jobber som brannverninstruktør i Oslo, hvor røykutvikling og branntilløp på komfyrer og i stekeovner er en svært hyppig årsak til at brann- og redningsetaten må rykke ut.

– 42 % av alle boligbranner i Oslo har sitt utgangspunkt på kjøkkenet. Som regel rekker vi frem før det går riktig ille, men hvert år ender noen av dem med utbrente leiligheter – og dødsfall, forteller Olsen.

Eldre og unge mest utsatt

To grupper er mest utsatt: Yngre som sovner fra nattmaten sin, og eldre som rett og slett glemmer at de har satt på komfyren eller som legger ting på den brennhete platen som ikke burde være der, for eksempel aviser eller klær.

Moderne induksjonsovner kan være nyttige med tanke på dette, siden de slår seg av straks en kasserolle er fjernet. Det fremste mottrekket er likevel å skaffe en såkalt komfyrvakt, som bryter strømmen etter en gitt tid. Dette anbefales folk i alle aldre, for det er mange grunner til å glemme en komfyr samtidig som de mulige konsekvensene er alvorlige.

50 % flere branner i desember

Nå som julen nærmer seg, er det dessuten enda flere grunner til å være på vakt. Det oppstår nesten 50 % flere boligbranner i desember enn ellers i året. Og hver 10. av dem skyldes tørrkoking eller overoppheting av fettgryter, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– I julestria lager vi mer mat enn ellers i året, og flere nyter alkohol, sier Olsen.

– Samtidig har vi hundre andre ting vi skal ha gjort. Da er det lett å bli uoppmerksom. I tillegg er det fort gjort å undervurdere faren i en varm gryte.

El-artikler forårsaker mange branner i norske hjem.

– Ikke bruk dem uten tilsyn – og sørg for å ha alt av varslings- og slukkeutstyr i orden, sier brannverninstruktør Audun Olsen.

Foto: Eirik Førde

Lad våkent og trygt!

Halvparten av alle boligbranner starter i det elektriske anlegget eller i apparater som er kjøpt i elektroavdelingen. Det er grunn til å være ekstra oppmerksom på ladere, transformatorer og apparater med termostat.

Sørg for å lade mobil og nettbrett på en trygg måte. Både telefonen og laderen kan bli overopphetet. Selv ladere som står uvirksomme i støpslet har forårsaket flere branner og branntilløp, sier Olsen.

Derfor bør du heller ikke lade mobilen på steder hvor den kan bli dekket til av klær, sengetøy eller puter, som ved sengen eller i sofaen. Heller ikke mens du sover.

– En ulmende lader avgir farlige gasser, og har du ikke røykvarsler på soverommet, merker du kanskje ikke den kalde, giftige gassen før du er satt ut av spill. 

I tillegg er det viktig å være obs på at bærbare datamaskiner ikke hører hjemme i sengen. Det finnes flere eksempler på at maskiner som har blitt tildekket av dyner og puter har blitt overopphetet og ført til branntilløp. 

Pass på kaffetraktere, vaskemaskiner og batterier

Selv ikke gamle batterier er helt trygge. Visste du at et helt vanlig batteri i søpla kan ta fyr hvis støv får kontakt med begge polene samtidig? Løsningen er å levere dem inn som spesialavfall – eller sette teip over polene.

Likevel er det apparatene vi plugger i veggen vi må være mest obs på, også vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin. Ikke bruk dem når du sover eller når du er ute, og slå dem av når de ikke er i bruk. Trekk gjerne ut kontakten for sikkerhets skyld. Da unngår du branntilløp – og du sparer strøm.

Sørg også for å få gjennomført en kontroll av el-anlegget i boligen med jevne mellomrom.

Ha en hyggelig og trygg jul!

Brannverninstruktør Audun Olsens tips til trygg julekos

Hovedregel

 • Hold alltid oppsikt med en komfyr som står på

Koking

 • Bli i kjøkkenet til maten koker opp
 • Skru ned varmen før du eventuelt går ut av rommet
 • Hold deg i umiddelbar nærhet til kjøkkenet mens maten koker
 • La aldri komfyren stå på mens du er ute av huset

Steking

 • Steking foregår på høyere temperatur enn koking
 • Fett/olje kan lett ta fyr dersom det blir for varmt
 • Vær alltid i umiddelbar nærhet til komfyren når du steker
 • Ha lokk tilgjengelig for å kunne kvele en eventuell brann

Frityr/smult

 • Ved smultkoking og frityrsteking er brannfaren ekstra stor
 • Stå ved komfyren hele tiden
 • Vær forsiktig med temperaturen
 • Prøv aldri å slokke flammene ved hjelp av vann
 • Ha lokk tilgjengelig for å kunne kvele en eventuell brann
 • Trekk da gryten av platen – la den stå og avkjøles

Ventilator over komfyr

 • Avtrekksvifter samler over tid store mengder fett
 • Varme fra komfyren kan antenne dette fettet
 • Det er derfor svært viktig å rengjøre ventilatoren
Husk å teste at røykvarslerne dine fungerer som de skal

Har du riktig forsikring?

En god bolig- og innbo­forsikring skal gi deg en ekstra trygghet i hverdagen.

Forsikringene Hus Pluss og Innbo Pluss dekker alt som den vanlige bolig- og innbo­forsikringen dekker –  og enda mer.

Det kan være lurt å ta en sjekk for å se om forsikringen du har faktisk passer din livssituasjon.

Les mer om husforsikring

Les mer om innboforsikring