Navigasjon, søk og logg inn

b8dde1

Godt forberedt på julereisen

Det er mange som skal reise i dagene før julaften, og det kan bli stort trykk på flyplasser, togstasjoner og i trafikken. Reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige, Vibeke Linheim Isaksen, gir deg råd om hva du kan gjøre for at julereisen går så smidig som mulig. 

Kom trygt frem til jul

I høytiden er det mange som skal ut på reise, og kombinert med norsk desembervær kan det fort oppstå forsinkelser.

– Enten man reiser med fly, tog, buss eller med egen bil, er det noen grep en selv kan ta. Ikke la førjulstress og dårlig tid føre til en dårlig start på juleferien, og sørg for at alle kommer seg trygt frem til jul, sier Isaksen.

Tips til deg som reiser med fly, tog og buss:

1. Vær ute i ekstra god tid

Det kan oppstå lengre køer både ved innsjekk og i sikkerhetskontrollen.

2. Vær forberedt i sikkerhetskontrollen for å spare tid

Ta ut elektronisk utstyr, ta av deg jakken og ta av alt som kan pipe før du kommer til boksene som skal sendes gjennom sikkerhetskontrollen. Det anbefales å legge alt av smykker og andre små gjenstander i veske/sekk slik at dette ikke kommer bort eller glemmes igjen i boksen.

3. Sjekk innsjekkingsfrister hos flyselskapet

Husk at du også skal komme deg trygt frem til flyplassen. I julen anbefales det å beregne litt ekstra tid i forhold til flyselskapets frister.

4. Beregn god tid mellom avgangene

Skal du reise videre med annet transportmiddel, som fly, tog, buss, er det viktig å beregne god nok tid mellom avgangene. Er forsinkelsen på 1,5 time eller mer, og skyldes værforhold, teknisk/mekanisk feil med transportmiddelet, nødlanding eller trafikkuhell, så dekker reiseforsikringen ekstra utgifter til opphold og transport hvis ikke transportøren eller reiseselskapet dekker dette. 

Kommer du for sent til flyet i julen, kan det fort bli dyrt ettersom de fleste flyene er fulle. Du kan måtte betale fullpris eller også risikere å ikke komme med i det hele tatt.

Tips til deg som reiser med egen bil:

1. Sjekk vær og føreforhold på forhånd

Følg med på Statens Vegvesens trafikkmeldinger for å følge status for din kjørerute. Planlegg alternative kjøreruter hvis mulig.

2. Vær ute i god tid

Reis gjerne kvelden før, hvis mulig, dersom det er meldt vanskelige føreforhold på avreisedagen.

3. Beregn god tid mellom avgangene

Skal du videre med annet transportmiddel, husk å beregne litt ekstra tid i forhold til transportørens frister. Reiseforsikringen dekker innhenting dersom forsinkelsen er på 1,5 timer eller mer det er beregnet minst 1,5 time mellom avgangene, og forsinkelsen skyldes værforhold, teknisk/mekanisk feil med transportmiddelet, trafikkuhell eller nødlanding.

4. Pakk bilen riktig

Tunge og store gjenstander plasseres lavest mulig inn mot seteryggen i bagasjerommet. De letteste tingene plasseres ytterst. Fest gjerne med tau eller stropp – eller dekk med nett.

Vibeke Linheim Isaksen, reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige, gir deg tips for at du skal komme deg trygt frem til jul.

Husk reiseforsikring

Reiseforsikringen vår gjelder på alle små og store turer i inn- og utland – året rundt.

Du velger selv om den skal gjelde for kun deg eller hele familien din.

Les mer om reiseforsikring

Last ned Gjensidige-appen før reisen

I appen kan du blant annet

  • melde skade raskt og enkelt
  • finne nærmeste legekontor
  • se forsikringene dine
  • laste ned reisekort
  • bruke valutakalkulatoren