Reise_Budsjett_Renate_Utsikt

Reisefeber på budsjett

Publisert: 25.6.2015  |  Sist oppdatert: 19.7.2017

Renate Sandvik (29), som skriver bloggen renatesreiser.com, drar på 6-10 turer i året. Hun får sett mye av verden takket være et stramt budsjett, både hjemme og på reise. Hvordan er det økonomisk mulig? Få hennes beste tips om sparing og billige destinasjoner!

Opplevelsene er verdt pengene

De gangene hun er hjemme i Norge, bor Renate billig. Inntekten hun tjener ved å jobbe på sykehjemmet går med til å kjøle ned reisefeberen.

– Jeg skal ikke lyve og si at det ikke har gått fryktelig mye penger med til reising, men samtidig ville jeg ikke vært noen av disse turene eller minnene foruten. Opplevelsene er for meg verdt mer enn all verdens penger stående i banken, sier Renate.

Sparing hjemme

Den erfarne reisebloggeren har en rekke tips for hvordan du kan spare mest mulig penger i forkant av en reise:

– I tillegg til å jobbe og spare, handler jeg stort sett på salg. Jeg kjøper ikke flere klær enn jeg har bruk for, forteller hun.

Hun handler maten sin på tilbud hos de billigste butikkjedene, kjøper møbler brukt og bøker på nett fra utlandet – til en brøkdel av prisen her hjemme. Hun sparer kort fortalt overalt der hvor det er mulig i hverdagsøkonomien.

– Frisøren drar jeg oftest til når jeg er på reise. Jeg har et billig abonnement på treningssenter, og på mobilen. Jeg drar sjeldent ut på byen, en tur dit fort kan koste mye med inngang, alkohol og taxi hjem, og jeg spiser sjeldent ute. Jeg føler heller ikke det store behovet når jeg får god mat utenlands til en brøkdel av prisen.

Hun sier at det handler om å prioritere:

– Jeg lever ganske nøkternt hjemme, og det kan kanskje høres litt kjedelig ut, men jeg lever heller litt ekstra når jeg er på reise.

Reising på budsjett

I tillegg til å holde kostnadene nede når hun er i hjemlandet, passer Renate også på pengebruken når hun er ute på reise.

Her er hennes beste tips til reising på budsjett:

Invester i tid og planlegging for å få reisen billigst mulig – reising trenger absolutt ikke være så dyrt som noen skal ha det til

  • Både flybilletter og overnatting er ofte på billigsalg
  • Benytt lokal transport i stedet for taxi, og styr unna den dyreste klassen på tog
  • Velg nattbuss eller -tog der det er mulig – da slår du overnattings- og transportkostnadene i ett
  • Spis der hvor de lokale spiser – i turistområder er prisene gjerne høyere enn ellers i landet
  • De fleste utflukter kan du gjøre selv til en billig penge med lokaltransport, i stedet for å betale for en guidet gruppetur
  • Det finnes som oftest mange opplevelser som er gratis på stedene man besøker – bli kjent med kulturen, treff nye mennesker og se spennende natur
  • Prøv ut couchsurfing, da bor man gratis hjemme hos de lokale, mot at du hjelper til med oppvask, lager mat eller annet de trenger hjelp til – ikke bare sparer du penger, du treffer dessuten nye, interessante mennesker 
  • Bo billig på vandrerhjem
  • Bestill overnatting før du reiser hjemmefra – på den måten får du kontroll på kostnadene før du reiser, og du sparer tid når du har ankommet

Renate anbefaler alltid å sjekke tripadvisor.com for å se hvordan andre liker vandrerhjemmet eller hotellet du ønsker å bo på. Hun snakker av erfaring:

– Jeg hadde en natt på byens eneste overnattingssted i Kyaukme, Myanmar, hvor rommet hadde glassdører uten gardiner, hull i veggene og maur i senga. Det vil jeg helst slippe å oppleve igjen!

Les også: Slik bruker du mobilkartet gratis

Billige destinasjoner

Reise_Budsjett_Renate_Myanmar

Reisebloggeren trekker frem Asia og Øst-Afrika som de billigste kontinentene hun har reist til, men understreker at også Europa kan fås til en grei pris.

– Til Sørøst-Europa kan man få flybilletter med lavprisfly til under tusenlappen tur-retur, og det er massevis av spennende å se og gjøre. Jeg elsker Balkan og land som for eksempel Romania! I Albania kan man også få strandferien nærmest gratis i forhold til i nabolandet Hellas, sier Renate.

Hun legger til at i stedet for å dra på en shoppingtur til Paris eller Roma, så kan man dra på flere turer til steder med langt lavere prisnivå, som Bulgaria, Malta eller Makedonia.

Renate kom seg til Tunisia, Afrikas nordligste land, for en drøy tusenlapp – inkludert fly og overnatting for en uke.

– Selv om jeg dro på en todagers utflukt til Sahara tror jeg fortsatt ikke jeg brukte mer enn 2 500 kroner for hele reisen, inkludert absolutt alt. Det er jo halvparten av hva enkelte betaler for en vinterjakke, mens jeg sitter igjen med uvurderlige minner fra en herlig tur!

Årets sommer skal hun imidlertid tilbringe i Norge. I hvert fall frem til august.

– Da går turen til Georgia og Armenia, to land som virker fryktelig spennende, og hvor prisnivået også skal være veldig lavt. Gleder meg veldig!

Les også: Sjekk reiseforsikringen før langturen

Reise Ung

Reise Ung er vår reiseforsikring for deg som er mellom 18 og 34 år.

Forsikringen gjelder hele året, så snart du reiser hjemmefra – enten du skal på trening eller på sydenferie. Den dekker blant annet bagasje, utgifter ved sykdom eller skade og avbestilling.

Les mer om Reise Ung

Kjøp Reise Ung