Tveitabru_trykk_Foto_Anne_Marte_Foer

Driftige karer i Norges navle

Tekst: Kreator | Foto: Anne Marte Før  |  Publisert: 18.10.2019  |  Sist oppdatert: 09.03.2021

I 2006 kjøpte Odd Magne Grythe og Terje Kjøs et sagbruk i lille Ryfoss. De hadde lyst til å bygge hytter og hus og de hadde lyst til å være sine egne sjefer. I 2019 har de over 30 ansatte, Løvenskiold med på lasset og er fortsatt herrer i eget hus. 

– Veien har blitt til underveis, kan du si. Men man må jo satse. Skal man bare sitte på gjerdet blir det tull! Når du ikke ser utvikling, ser du avvikling. Når du slutter å tenke at du skal få til noe mer, da kan du fort miste gnisten, sier Grythe. Og satsa har de, i et stadig ekspanderende hyttemarked kreves det kompetanse og stor kapasitet.

Grythe og Kjøs kommer begge fra Nordaberget, men har bosatt seg i Slidre. På spørsmål om de har kjent hverandre lenge drar de begge litt på det, for hva er lenge? Men de var ikke kompiser i oppveksten.

– Nei, Odd Magne kjente nok broren min bedre, han er nemlig en haug eldre enn jeg, understreker Kjøs. Men de finner godt ut av det sammen, de blir stort sett enige og drar i samme retning.

Byggelementer_fra_Tveitabru_Bygg_Foto_Anne_Marte_Foer-2832
Element på element: Med egen produksjon av byggelementer oppnår Tveitabru redusert byggetid og økt produksjonskapasitet.

I 2018 ble Løvenskiold interessert i det driftige selskapet. De vedtok å slå seg sammen og stifta I3 Element. I en stor produksjonshall som er oppført ved siden av Tveitabru Bygg produserer de nå byggelement. Dette gir mer effektive prosesser, med redusert byggetid og økt produksjonskapasitet. Samarbeidet med Løvenskiold er både spennende og utfordrende, men karene sitter med brorparten av eierandelen selv.

– Vi lever og ånder for det vi driver med, men om vi gir bort majoriteten mister vi nok gnisten, sier Grythe og legger til at det var viktig for dem at oppkjøperen ikke var for stor. Det er lett å bli slukt av stor-konsern.

– Vi liker å sitte med kontrollen selv. Det er det som driver oss, at dette er vårt. Når et firma ekspanderer og utvikler seg er det selvfølgelig mye moro, men også mye å holde styr på.

– Vi har stort sett beholdt nattesøvnen, sier Kjøs, – stort sett. De ler litt, men understreker alvoret, det er mye å tenke på. Derfor har det også vært bra å ha Gjensidige Valdres med på laget.

– Vi har hatt gode gjennomganger med Stein Tore i Gjensidige Valdres, for å få oversikt over biler vi har solgt og nytt utstyr som er kjøpt inn. Det er jo ikke noe poeng i å betale forsikring på utstyr man ikke lenger har! I tillegg er det avgjørende å ha riktige forsikringer knyttet til både ansvar og ikke minst driftstap, hvis uhellet skulle være ute.

Lokale aktører

Men hvorfor har det gått så bra med det lille foretaket? Engasjementet til Grythe og Kjøs er udiskutabelt, bedriften deres er blitt en livsstil og de liker det de gjør. Dessuten ligger Ryfoss og Tveitabru Bygg tilsynelatende i Norges navle.

– Geografisk sett ligger vi veldig smart til, samfunnet og Gjensidige Valdres er lokale aktører for oss, de kjenner bygda og de kjenner oss. Dessuten gjør de det de skal til rett tid, og da blir vi jo trygge på at forsikringene er i gode hender. Vi stoler på dem, rett og slett.

– Næringsforsikring er kompliserte greier, med mange momenter å ta hensyn til.Gjensidige Valdres har den riktige kompetansen og gir oss den oversikten vi trenger.

Havet av forsikringer

Stein_Tore_Djupdal
Stein Tore Djupdal fra Gjensidige Valdres, lokal bedriftsrådgiver for Tveitabru Bygg.

I en middels stor bedrift er det vanlig med opptil x antall forsikringer. Mengden av utstyr er selvfølgelig avgjørende, og antall ansatte. I sommer ble en av produksjons-maskinene på I3 Element satt ut av drift etter et lynnedslag.

– Hus og biler forstår en jo at man skal forsikre, men avbruddsforsikring er nok fort gjort å ikke tenke på, sier Kjøs. Og det er jo nettopp når uhellet er ute at man tenker over det med forsikring.

– Vi regner med at det går i orden, vi mista jo ni hele arbeidsdager på grunn av det lynnedslaget. Stein Tore Djupdal i Gjensidige Valdres vet at det er mye å ha oversikt over for små og mellomstore bedrifter.

– Vi har rutinemessige gjennomganger av forsikringene med våre bedriftskunder. Det varierer veldig hvor mange forsikringer et middels stort selskap trenger, men det er en vurdering vi tar sammen med kunden. Vårt oppdrag er å sørge for at kundene kjenner seg trygge på at de er riktig forsikra, hverken mer eller mindre. Tveitabru er en veldig spennende kunde å følge, det skjer mye rundt dem. Særlig de to siste åra.

Fremtiden

Hytte_pa_Syndin_Foto_Anne_Marte_Foer-0106
En ferdigstilt hytte på Syndin levert av Tveitabru Bygg. Plassert i idyllisk landskap, med majestetisk utsikt.

Tveitabru-karene sitter definitivt ikke på gjerdet. I fjor vår kjøpte de Syndinstogo, ei gjestestue inne på fjellet. Her har de planer om å bygge et hyttefelt og så ønsker de å bli større på mer standardiserte nøkkelferdige hytter.

– Det kan bli en bra vekst. Det meste er på tur, sier Grythe og Kjøs nærmest i munnen på hverandre.

– Dessuten har vi fine ansatte som har kommet på rett plass og det er viktig, legger Kjøs til.

– Hadde vi ikke hatt dem, hadde vi ikke vært her som vi er i dag. Vi bør ikke ha større arbeidsstokk enn at vi kan ta vare på den.

På spørsmål om de ikke er redde for å satse enda større, rister de alvorlig på hodet.

– Det er mye farligere å ferdes langs E16 utenfor her, enn å satse på byggmarkedet, avslutter Grythe.

Kontakt Gjensidige Valdres

Kontakt oss for å avtale møte for et uforpliktende tilbud på et av våre kontorer eller på telefon. Personlig rådgivning gir best trygghet for deg og det mest verdifulle du har.

Olaug Karin Bråten
Bedriftsrådgiver
Mobil: 613 47 610
E-post: Olaug.braten@gjensidige.no

Stein Tore Djupdal
Bedriftsrådgiver
Mobil: 909 99 491
E-post: Stein-Tore.Djupdal@gjensidige.no

Stian Rosendal
Bedriftsrådgiver
Mobil: 905 39 569
E-post: Stian.Rosendal@gjensidige.no