Hamster som tygger på en nøtt.

Hamsteren din kan være i live selv om du tror den er død

Det er ikke uvanlig at folk kaster eller begraver hamstere som faktisk lever, ifølge forsker.

– De bare virker døde når de er i dvale, sier Vebjørn Melum, dvaleforsker ved UiT Norges arktiske universitet.

Den er kald, vi ser ikke pulsen og ser heller ikke at den puster. Da er det ikke rart vi tar feil noen gangerpåpeker Melum. Han er stipendiat ved forskningsgruppen Arktisk Kronobiologi og Fysiologi.

I dvale for å spare energi om vinteren

Dyr som skal overleve vinteren har ulike måter å tåle lite mat og kulde på. Trekkfugler stikker sørover, andre spiser masse på sommeren så de har store fettlagre på kroppen, noen skifter til vinterpels og enkelte går i dvale.

Dvale er når et dyr får veldig lav kroppstemperatur, hjerterytme og puster veldig sjeldent. Da bruker dyret lite energi.

­– Men hamsteren er ikke i dvale hele tiden. Den våkner jevnlig for å spise og gå på do, sier Melum, som forsker på hamstere og hjernene deres for å finne ut hvordan dvale fungerer. Han lurer også på hvilke signaler som setter i gang dvalen.

Varer i mellom tre dager til en uke

Melum og kollegaene hans har funnet ut at noen hamstere øver seg på å gå inn og ut av dvale i ukene før de går i dvale. I starten av øveperioden detter temperaturen ned noen få grader. Så ned til 20 grader, men fortsatt bare en kort stund.

Etter noen uker går hamsteren inn i dvalen med en kroppstemperatur på ti grader. Da senkes også forbrenningen og hamsteren puster kanskje så lite som 1 gang i minuttet, eller enda sjeldnere. Hjertet går fra å slå 325 ganger i minuttet til kun 11 ganger.

Hamsteren er i dvale tre til syv dager om gangen. Når den skal våkne, varmes det brune fettvevet på ryggen opp for å få kroppstemperaturen raskt opp og livne til igjen. Så går den på do, sover, spiser og drikker litt og går inn i dvale igjen etter seks til 24 timer.

Slik sjekker du om hamsteren er død eller i dvale:

  1. Ligger hamsteren som en sammenkrøllet ball, er det god grunn til å tro at den er i dvale.
  2. Se nøye på hamsteren i fem minutter. I løpet av denne tiden skal det være mulig å se i hvert fall ett til to innpust.
  3. Legg litt sagflis på ryggen til hamsteren og se om det blir borte i løpet av de neste tre dagene.
  4. Hvis hverken punkt 1, 2 eller 3 gir deg svaret, kan du løfte den opp og holde den i hånden en stund. Varmen fra hånden og forstyrrelsen vil mest sannsynlig få den til å starte oppvåkningsprosessen, men det kan ta litt tid – rundt én til to timer. Du vil nå se økende pustefrekvens og etter hvert skjelving. Dette er en normal del av oppvåkningen fra dvale.

Forsikrer ikke hamstere

Maren Matsson, rådgiver i Gjensidige.
Maren Matsson

Gjensidige forsikrer flere ulike smådyr, men hamstere er ikke blant dem, informerer rådgiver Maren Matsson i selskapet. Agria Dyreforsikring er den eneste tilbyderen av forsikring for hamstere (per november 2023).

– Forventet levetid for en haster er to til tre år. Alt over to år kan i grunnen anses for å være «bonustid». Sammenliknet med andre dyr er det sjeldent hamstere trenger veterinærhjelp, sier Matsson og legger til:

– Men husk at du som dyreeier plikter til å oppsøke veterinær dersom dyret er sykt eller skadet, uansett om du har en hest, hund eller hamster. Dette er nedfelt i dyrevelferdsloven.

Se hvilke smådyr og fugler vi forsikrer

Maren Matsson, rådgiver i Gjensidige.
Maren Matsson

Sist oppdatert:

Mer om:

DyreneFamilie