En rev går over en bilvei, med en bil rett bak reven.

Dette skal du gjøre om du kjører på et dyr

Norge er et langstrakt land, og sjansen for å kjøre på dyr er alltid tilstede, enten på landeveien eller i byen. Her får du vite hva du skal gjøre om du kjører på et dyr.

Hvert år dør tusenvis av dyr som følge av kollisjoner med biler. Tall fra Hjorteviltregisteret viser at 14.674 hjortedyr ble registrert påkjørt av motorkjøretøy i 2024, og i omtrent 60 prosent av tilfellene ble dyret bekreftet omkommet eller avlivet som følge av skadene.

Og dette er bare hjortedyr som elg og rådyr, med mindre vilt, husdyr og kjæledyr er det mange flere uhell som skjer hvert år.

Om du er så uheldig å kjøre på et dyr er det noen ting det er viktig å gjøre. 

Meld alltid fra til politiet på 02800

Marius Eek-Larsen, prosess- og fagansvarlig i Skade Motor i Gjensidige.
Marius Eek-Larsen

Om du har kjørt på et dyr, uansett om det er vilt, husdyr eller kjæledyr, og uansett omfanget av skadene, skal man melde fra. Det gjør du ved å ringe politiet på 02800, forteller Marius Eek-Larsen, prosess- og fagansvarlig for Skade Motor i Gjensidige.

– Hva som skjer videre kommer an på størrelse og omfang av skade, skader på egen bil, skade av person eller personer, og skade av dyr. Viltnemda blir kontaktet av Politiet i sakene det er aktuelt, for å ta velferden av dyret som eventuelt har blitt skadet også med i beregningen, sier Eek-Larsen.

Han understreker at man alltid skal melde fra. Hvert år er det mange som kjører på dyr men aldri melder fra. Eek-Larsen viser til Statens vegvesen, som skriver at det ikke er straffbart å kjøre på et dyr, men det er straffbart å ikke melde fra.

Selv om dyret du har kollidert med kommer seg opp og vekk på egenhånd, skal man likevel melde fra.

– Jeg vil anbefale å ta kontakt med Politiet uansett. Uavhengig om dyret stikker av og virker i god form, hvis det har vært et åpenbart sammenstøt bør man melde fra, så kan Viltnemda og de kyndige på området gjøre vurderinger om hva som skal gjøres videre.

Hva som skjer videre, vil Politiet eller kyndige de kontakter avgjøre. Om du og bilen din er i stand til å kjøre vekk fra stedet, kan det være du likevel blir bedt om å bli værende til noen kommer til stedet. Alternativt kan du bli bedt om å merke stedet tydelig så det er lett å se hvor kollisjonen skjedde, og søk kan begynne.

– Finner man et dyr i veikanten som det er litt størrelse på, hadde jeg heller tatt en telefon for mye enn en for lite. Da har man gjort sitt, og gjort en god gjerning, i verste fall. du finner et dødt eller skadet dyr i veikanten, burde du melde fra om det også, sier Eek-Larsen.

Marius Eek-Larsen, prosess- og fagansvarlig i Skade Motor i Gjensidige.
Marius Eek-Larsen

Ikke bonustap ved påkjørsel av dyr

Hva som dekkes av skader på bilen din ved påkjørsel av dyr varier ut ifra hva slags type forsikring du har.

– Når det gjelder skader på egen bil, har man bare ansvarsdekning så er det ikke så mye forsikringsselskapet kan hjelpe med dessverre. Har man delkaskoforsikring kan man få dekket frakt til nærmeste verksted, og eventuelt hjemtransport av personer som er i bilen. Har man kaskoforsikring eller mer omfattende forsikringer er dette en skadetype man har dekning for, sier Marius Eek-Larsen.

Kollisjon med dyr, uansett om det er vilt, husdyr eller kjæledyr, gir i utgangspunktet ikke bonustap.

– Om man har kjørt på husdyr som kyr, sau eller tamrein vil ansvarsforsikringen dekke eventuelle krav fra eieren av dyret, sier Eek-Larsen.

Det samme gjelder kjæledyr.

– Det kan bli en forsikringssak om man kjører over et kjæledyr. Meld fra på samme måte som ved påkjørsel av vilt eller husdyr. Hvis eieren av kjæledyret stiller økonomiske krav vil det bli en forsikringssak, så ta kontakt med forsikringsselskapet om eieren kontakter deg, sier Eek-Larsen.

Dette gjør du om du kjører på et dyr:

  • Stopp og observer dyret.
  • Om dyret er dødt, prøv å få det ut av kjørebanen, eller sett opp varseltrekant
  • Om dyret er skadet, vurder skaden og prøv å se hvor dyret tar veien. Er det skadet vil det ofte stoppe og legge seg ned ganske raskt. Ikke følg etter, da det kan flykte videre.
  • Meld fra til politiet på 02800. De varsler videre til Viltnemda, lokale fallviltgrupper, veterinærer eller andre aktuelle grupper.
  • Dersom det ikke er mobildekning, merk stedet med for eksempel en plastpose, og ring og meld fra når du har mobildekning.

Sist oppdatert:

Mer om:

MotorDyrene