
Slik skal du kjøre i flettefelt
– Bilister har ofte forskjellige oppfatninger om hvordan man skal manøvrere i flettefelt, sier Oda Berger Engelstad i Norges Trafikkskoleforbund.
Så diplomatisk kan det sies. De fleste av oss bruker trolig helt andre ord når køen vokser og andre bilister presser seg på og vil inn foran oss. Det blir lett både full stopp og full fres. Det ville hjulpet om alle fulgte reglene for flettefelt.
– I flettefelt er det gjensidig vikeplikt. Det betyr at bilistene skal samarbeide, men ikke at vi nødvendigvis skal kjøre annenhver bil, sier fagrådgiver Oda Berger Engelstad i Norges Trafikkskoleforbund.
Hun opplyser at det alle bilførere kjenner som «glidelås-» eller «fletteregelen» er mer å anse som en norm. Bestemmelsen i seg selv angir ingen prioritetsrekkefølge.
– Det som er viktig er at vi samarbeider og kommuniserer tydelig gjennom vår adferd. Dette gjør vi gjennom plassering, fartstilpasning og om nødvendig bruk av tegn, sier Engelstad.
– Bilene som er lenger fremme enn deg, og som holder samme hastighet, skal forbli foran. Det kan ofte oppstå konflikter hvis man er veldig nøye med at man kun skal kjøre annenhver. En grei huskeregel: Den som er foran, bør bli foran, og den som er bak, bør bli bak.
Vikeplikt i akselerasjonsfeltet
Når veien er skiltet med «kjørefelt slutter», er det bilføreren som skal inn fra akselerasjonsfeltet som vikeplikt der veien er merket med stiplet linje. Vedkommende skal finne en ledig luke og «gli inn» i hovedfeltet uten å hindre eller forstyrre dem som allerede kjører i hovedfeltet.
– Skaff deg oversikt og øk farten tidlig, så unngår du unngår å bli stående fast en stund i enden av akselerasjonsfeltet, er Engelstads råd.
I tett trafikk er det spesielt viktig at bilistene samhandler. Kanskje skader det ikke å slippe litt på gassen for å hjelpe en bil inn fra akserlerasjonsfeltet, selv om det er den andre som egentlig har vikeplikten? Engelstad minner om vegtrafikklovens § 3, som er hovedregelen for all trafikk.
– Den sier at enhver skal ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt slik at det ikke kan oppstå fare eller voldes skade, opplyser hun.
Bilkjøring; en sosial aktivitet
Engelstad oppfordrer bilførere til å betrakte bilkjøring som en «sosial aktivitet», hvor man er hensynsfull ovenfor hverandre gjennom godt samarbeid og tydelig kommunikasjon.
– Da ville vi ha kommet svært langt i arbeidet med trafikksikkerhet, smiler hun.
Sjekk om du har riktig bilforsikring
Toppillustrasjon: Klipp og Lim AS