Bak rattet. Mobil i hånden.

Visste du om denne funksjonen?

«Flymodus» er du antagelig godt kjent med. Nå ønsker Trygg Trafikk at du bruker samme innstilling bak rattet.

Bård Morten Johansen, fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg Trafikk.
Bård Morten Johansen

Mobiltelefoner er blitt en uunnværlig del av livene våre, på godt og vondt. Å bruke mobiltelefonen mens du kjører – enten det er for å sende meldinger, sjekke e-post eller kun sjekke klokka – har vist seg å være en av de mest farlige aktivitetene en sjåfør kan foreta seg.

– Uoppmerksomheten under mobilbruk blir så stor at man mister viktig informasjon fra trafikken, som er nødvendig for å kunne kjøre ansvarlig, sier Bård Morten Johansen, fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg Trafikk.

Bård Morten Johansen, fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg Trafikk.
Bård Morten Johansen

1 av 4 har blitt distrahert under kjøring

2022 omtales som et katastrofeår, da hele 116 personer omkom i trafikken. Uoppmerksomhet, særlig knyttet til bruk av mobiltelefon, er en kjent årsak til mange trafikkulykker. I en ny undersøkelse utført av YouGov for Volvo og Trygg Trafikk svarte mer enn hver fjerde bilfører at de har opplevd å bli distrahert av mobilen under kjøring.  

Den splittede oppmerksomheten som oppstår idet man veksler mellom veien og mobilen, kan føre til sakte reaksjonstid, manglende oppfatning av trafikkskilt og farlige situasjoner som kunne vært unngått. Derfor oppfordrer Trygg Trafikk til å bruke «bilkjøring» i Apple-verden eller «kjøremodus» i Android-verden mens de sitter bak rattet. 

– Bilmodus eller kjøremodus er en funksjon på smarttelefoner som ligner veldig på flymodus, og som flere kanskje kjenner til allerede. Når innstillingen er på, får du fred og ro til å konsentrere deg om kjøringen –  uten mas fra Facebook, Snapchat eller andre apper, forteller Johansen.

Dette gjør bilmodus:

 • Slås på automatisk: Innstillingen blir automatisk slått på når du kobler til CarPlay, bilens Bluetooth-funksjon eller basert på registrerte bevegelser.
 • Demper varslinger: Varslingene på mobilen blir dempet mens du kjører.
 • Deler at du ikke er tilgjengelig: Funksjonen informerer andre om at du har dempet varslinger, men tillater at de kan nå deg dersom det er viktig.

Slik installerer du

På iPhone:

 1. Gå til «Innstillinger» og trykk på «Fokus».
 2. Trykk på plusstegnet øverst i høyre hjørne, og deretter på «Bilkjøring».
 3. Trykk «Neste», følg instruksjonene på skjermen og still inn alternativene du vil bruke.
 4. Trykk på «Ferdig».

På Android:

 1. Gå til «Innstillinger».
 2. Trykk på «Sikkerhet og nødsituasjoner».
 3. Velg «Kutt lyden til varsler mens du kjører».
 4. Aktiver modus og tilpass.

Merk at dette gjelder Samsung. Oppsett på andre Android-enheter kan variere.

– Ved bruk av bilmodus blir fokus på trafikken istedenfor på telefonen. Kjører du bil, så kjører du bil, avslutter Johansen. 

Sist oppdatert:

Mer om:

MotorPå veien