Hender på ratt.

Hvor mye sparer man med bombrikke?

Kjører du uten, går du glipp av gode rabatter – uavhengig av om du har diesel-, bensin- eller elbil.

Børre Skiaker, generalsekretær i KNA.
Børre Skiaker

Det er utfordrende å gi et klart svar på besparelse med bombrikke i bilen, da dette avhenger av hvilke områder man ferdes i. Prisene varierer mellom de ulike bomstasjonene, og du er derfor nødt til å gjøre beregninger ut ifra eget kjøremønster, for eksempel ved hjelp av bompengekalkulator.no.

– Kort sagt er det å anbefale at alle har bombrikke i bilen hvis man kjører i områder med offentlige bomveier eller i byer med bommer der det er betaling. Da får man rabatter og fordeler, for eksempel månedstak i en del bomringer, sier generalsekretær Børre Skiaker i KNA.

Som eier av elbil bør du også ha bombrikke for å få best mulig pris ved bompasseringer.

– For kjøretøy over 3,5 tonn er det obligatorisk med bombrikke, påpeker Skiaker.

Børre Skiaker, generalsekretær i KNA.
Børre Skiaker

Så mye kan du spare

24. januar åpner 24 bomstasjoner rundt om i Sarpsborg og Fredrikstad. For personbiler uten bombrikke koster det 32 kroner per passering, for personbiler med brikke er prisen 25,6 kroner.

Eksempel 1: Må du gjennom bomringen i Nedre Glomma for å komme til jobb kan vi regne med minst 20 passeringer i løpet av en måned. Uten bombrikke koster passeringene deg 640 kroner, og med brikke kun 512 kroner. Det gir en månedlig besparelse på 128 kroner, som blir 1 536 kroner i løpet av et år.

Med elbil er besparelsen med bombrikke enda større. 20 passeringer vil koste deg 256 kroner med bombrikke kontra 640 kroner uten.

Eksempel 2: Med 80 passeringer i måneden vil du uten bombrikke betale 2 560 kroner i måneden. Med bombrikke får du et månedstak, og betaler kun 1 792 kroner. Det betyr at du sparer 768 kroner per måned. For elbiler er månedstaket på 896 kroner per måned, som gir en besparelse på hele 1 664 kroner.

Dette skjer hvis du ikke har bombrikke

Passerer du en bomring uten å ha brikkeavtale, blir registreringsnummeret til bilen avbildet. Deretter mottar du en faktura i posten på ordinær passeringsavgift fra selskapet som eier bomstasjonen du har kjørt gjennom.

Har du kjørt gjennom bomstasjoner som er eid av ulike bompengeselskaper, får du fakturaer fra hvert enkelt bompengeselskap, opplyser AutoPASS på nettsidene sine.

Økonomiske og praktiske fordeler med avtale

Jahn Erik Stenhaug, daglig leder i Flyt.
Jahn Erik Stenhaug

En AutoPASS-avtale, som du må inngå for å ha en fungerende bombrikke i bilen, byr på både økonomiske og praktiske fordeler. Påminnelsen kommer fra Jahn Erik Stenhaug, daglig leder i Flyt. Selskapet leverer i dag AutoPASS-brikker til cirka 850 000 nordmenn.

– Alle avtaleleverandørene opererer med de samme rabattene. Med bombrikke fra Flyt får man rabatt på bombasseringer og ferjer i hele Norge, og bombrikken virker også i utlandet, sier Stenhaug.

Han legger til at en avtale gjennom Flyt gir tilgang på en egen app, kalt Bilista. Der kan man administrere avtalen sin, når som helst og hvor som helst.

– Ved å logge seg inn på «MinSide» får kunden full oversikt over alle passeringer i tillegg til en samlefaktura. Som Flyt-kunde får man også tilgang på flere bilrelaterte fordeler hos våre samarbeidspartnere, sier Stenhaug.

Jahn Erik Stenhaug, daglig leder i Flyt.
Jahn Erik Stenhaug

Sist oppdatert:

Mer om:

MotorPå veien