Front på bil uten bilskilt

Er bilskiltet borte? Det kan fort bli dyrt for deg

Det passer alltid dårlig å miste eller bli frastjålet bilskilt. Det kan også bli dyrt.

Seniorrådgiver Nils André Torsteinsen i Statens vegvesen
Nils André Torsteinsen

I 2022 ble over 13 000 bilskilt meldt tapt, det vil si mistet eller stjålet. Du har sikkert hørt om smuglere som setter norske kjennemerker på utenlandske biler for å kjøre smuglergods inn i landet. Eller om vinningskriminelle som skjuler egen identitet med stjålne bilskilt.

Slikt misbruk kan være vanskelig å avdekke hvis du ikke har gitt beskjed om at bilskiltet er tapt. Hvis en bil med dine skilt passerer en bomring eller blir «tatt» av en fotoboks, er det du som får regningen.

– I verste fall kan bilen med dine stjålne skilt bli innblandet i en ulykke. Hvis du har en politianmeldelse å vise til, blir det uansett lettere å avvise eventuelle krav som måtte komme, enten det er snakk om bøter, drivstoffregninger, forsikringskrav eller bomavgift, sier seniorrådgiver Nils André Torsteinsen i Statens vegvesen.

Seniorrådgiver Nils André Torsteinsen i Statens vegvesen
Nils André Torsteinsen

Stjålne bilskikt spores i trafikkontroller

Stålne bilskilt vil kunne spores i forbindelse med ANPR-kontroller (Automatic Number Plate Recognition/ automatisk skiltgjenkjenning).

– Dette er et kamerasystem som gjør trafikkontrollene mer effektive og målrettede. Fastmonterte eller mobile kameraer leser registreringsnumre og sammenligner dem med motorvognregisteret. Har du meldt inn et tapt kjennemerke, vil det være registrert. Dermed vil kjøretøyet som bruker skiltet ditt bli stoppet, forklarer Torsteinsen.

Det kan selvsagt hende at skiltet ditt bare har falt av og ligger i en grøft. Kanskje blir det aldri brukt til noe ulovlig. Du må uansett melde tapet til politiet før du kan få nye kjennemerker. I mellomtiden kan du risikere en bot på 2 750 kroner hvis du kjører uten skilt.

Slik anmelder du et tapt kjennemerke

1) Last ned og fyll ut tapsmeldingsskjemaet på Vegvesenets nettsider. Dette skjemaet må du levere personlig på politistasjonen. Husk legitimasjon. Hvis forholdet ikke gjelder bilen din, trenger du en fullmakt fra eieren (eventuelt leasingselskapet) og kopi av eierens legitimasjon.

2) Deretter drar du til nærmeste trafikkstasjon. Der viser du tapsmeldingen med politiets stempel, gyldig legitimasjon og del 2 av vognkortet ditt. Hvis det bare er ett skilt som er borte, skal det andre skiltet leveres inn.

Du får nye skilt utlevert på stedet – med nytt registreringsnummer. Dette er for å unngå svindel. Du får også et midlertidig vognkort. Det nye vognkortet kommer i posten. Prisen for nye kjennetegn er mellom 65 og 140 kroner. Dette må betales med kontanter eller vanlig bankkort, ikke kredittkort.

Oppdater informasjonen din

Generalsekretær Børre Skiaker i Kongelig Norsk Automobilklub
Børre Skiaker

Generalsekretær Børre Skiaker i Kongelig Norsk Automobilklub (KNA) anbefaler at du endrer registreringsnummeret i alle relevante tjenester med en gang du kommer hjem med nye kjennetegn. 

Logg først inn og oppdater informasjonen hos forsikringsselskapet ditt. Deretter bør du endre registreringsnummeret hos bomselskapene og eventuelt leasingselskapet.

– Husk i tillegg parkeringsappene du bruker. Kanskje er bilnummeret også lagt inn i fergekort, påminnelser om EU-kontroll, serviceavtale på et fast verksted, dekkhotell eller andre steder, påpeker Skiaker.

Generalsekretær Børre Skiaker i Kongelig Norsk Automobilklub
Børre Skiaker

Følg med på bankkontoen

Skiaker anbefaler deg også å følge godt med på bilrelaterte fakturaer og bankkontoen din. Hvis du oppdager feil eller mistenkelig aktivitet, er det viktig å ta affære umiddelbart. Kontakt selskapet som har sendt kravet og følg deres klageprosedyrer. Disse innebærer trolig at du må klage skriftlig og legge ved dokumentasjon på at du har meldt bilskiltet tapt før overtredelsen fant sted.

– Denne prosessen tar litt tid, men vil i hvert fall forhindre at saken vokser seg større enn nødvendig, slår generalsekretæren fast.

Kan du sikre skiltene dine mot tyveri?

Ifølge Skiaker er det ikke så mye du kan gjøre for å forebygge tyveri. Du kan så klart parkere i låst garasje og på steder som er befolket og godt opplyst.

– Det er imidlertid fort gjort å plukke et skilt av en bil. Hvis du føler deg utsatt, kan du prøve med litt lim bak skiltet når du fester det. Da gjør du det i hvert fall litt vanskeligere for potensielle tyver, sier han.

Sist oppdatert:

Mer om:

På veienMotor