Husk å blinke til venstre i rundkjøringen

Husk å blinke til venstre i rundkjøringen

I rundkjøringen skal blinklyset på når vi skal svinge til høyre. – Gjør det til en vane å blinke også når du skal svinge til venstre, er rådet fra politiet og Trygg Trafikk.

Er du flink til å bruke blinklyset når du skal gjennom en rundkjøring? I så fall tilhører du mindretallet av bilførerne.

I hvert fall hvis vi legger en undersøkelse utført av en ungdomsskoleklasse i Sandnes til grunn. Da elevene stilte seg opp med penn og papir ved byens rundkjøringer, viste det seg at bare 49 prosent av bilførerne brukte hendelen på rattets venstre side.

Les også: Bussen skal alltid frem, eller?

Smidig trafikk – hvis bare …

Seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk
Seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk

– Skoleungdommenes funn støtter opp under inntrykket vi har: Altfor mange bilførere lar være å bruke blinklys i rundkjøringer, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Likevel: Det er færre alvorlige ulykker i rundkjøringer enn i vanlige kryss. I tillegg bidrar «trafikkmaskinene» til bedre fremkommelighet. Spesielt hvis man er nøye med å avpasse farten, plassere seg riktig og – ikke minst – gi tegn, påpeker Johansen.

– Det skal lite til for at trafikken i en rundkjøring ikke oppleves som særlig smidig. Vi har vel alle erfart å stå og vente for å slippe inn i en rundkjøring fordi det er tett trafikk fra venstre. Det er frustrerende å gå glipp av en luke fordi en bilfører unnlot å blinke seg ut til høyre, sier han.

Johansen mener vi kan bli mye bedre på kommunikasjon og samhandling i trafikken. Han sier blinklyset er et enkelt og effektivt virkemiddel.

– Husk også at det å gi tegn ikke bare hjelper trafikanter som ligger bak. I mange situasjoner, for eksempel i rundkjøringer, er blinklyset ditt svært nyttig for folk som befinner seg foran deg, påpeker han.

Hjelper andre trafikanter

Frode Andreassen
Seksjonsleder Frode Andreassen i Oslo politidistrikt

Også politiet ber bilførere bli flinkere til å bruke blinklys i rundkjøringer.

– Man bør gi tegn hvis det kan bidra til å gjøre det enklere for alle andre trafikanter å forstå hva du har tenkt å gjøre. Det sier seksjonsleder Frode Andreassen i Oslo politidistrikt.

Han peker på at en rundkjøring i bunn og grunn er et veikryss, og at reglene for kryss i hovedsak gjelder også når bilene kjører i samme retning.

– Tenk deg at øyen i midten av rundkjøringen ble fjernet. Hvordan ville du da ha kommunisert med medtrafikantene dine? Hvis svaret er at du ville brukt blinklyset for å vise hvor du har tenkt deg, er det ingen grunn til å opptre annerledes i en rundkjøring, fremhever Andreassen.

Han opplyser at prisen for ikke å gi påbudt tegn i trafikken er 2 600 kroner i form av et forenklet forelegg.

Se også: Fremtidens biler?

Blink til venstre

jurist Anette Hauge p
Jurist Anette Hauge ved seksjon for trafikkatferd i Statens Vegvesen

Her kommer tusenkronersspørsmålet: Skal venstre blinklys settes på før man kjører inn i en rundkjøring man skal følge ¾ rundt?

– I trafikkreglene er det ikke noe krav om bruk av blinklys til venstre i en rundkjøring. I enkelte situasjoner kan slik tegngiving likevel være nyttig informasjon for andre trafikanter. I slike tilfeller anbefaler vi å bruke venstre blinklys før du kjører inn i rundkjøringen, sier jurist Anette Hauge ved seksjon for trafikkatferd i Statens vegvesen.

 

Rundkjøring skilt gif

  • Skilt 406 jf. skiltforskriften § 1 – påbudt rundkjøring
  • Skilt 406 angir at man skal følge rundkjøringen (kjøring rundt kulen)

Trafikkreglene sier at det skal gis tegn i god tid før man kjører inn i en rundkjøring hvis man skal ta første vei til høyre. Inne i rundkjøringen skal blinklyset på når bilen er på høyde med siste utkjøring før man skal ut. I tillegg skal det gis tegn ved feltskifte.

Les mer: Alltid vikeplikt fra venstre i rundkjøringer?

En god vane

Politiet og Trygg Trafikk mener alle bør gjøre det til en vane å blinke til venstre hvis man skal kjøre lenger i rundkjøringen enn rett frem. Dette gjelder spesielt i små rundkjøringer med ett felt.

– Moralen er at man bruker blinklyset hvis det kan hjelpe andre å gjøre gode valg i trafikken, understreker Frode Andreassen.

Bård Morten Johansen peker på at trafikkopplæringen har endret seg siden de første rundkjøringene ble bygget i Norge.

– I dag lærer trafikkskoleelevene å blinke til venstre før de kjører inn i rundkjøringen. Deretter skal man gi tegn til høyre når bilen er på høyde med den avkjøringen man skal svinge ut i, sier Johansen.

Han har skrevet mange lærebøker om trafikk, deriblant «Førerprøven».

– Spørsmålet om «venstreblinking» fører ofte til debatt blant trafikkinteresserte. Men myndigheter, interesseorganisasjoner og andre aktører mener altså at dette er et godt bidrag til økt sikkerhet og fremkommelighet, avslutter han.

Les mer om bilforsikring

Sist oppdatert:

Mer om:

På veienMotor