Gult lys – gasse på eller bremse?
Hva gjør du når grønt skifter til gult i lyskrysset? Velger du feil, kan det få store konsekvenser. 3 av 10 har opplevd farlige situasjoner fordi noen har kjørt på gult lys.
En undersøkelse Ipsos har gjort for Gjensidige viser at det er stor forvirring om hva en skal gjøre når grønt blir til gult i et lyskryss. Hele 38 prosent svarer at det er lov å kjøre på gult så lenge en rekker inn i krysset eller over krysset før det blir rødt. I tillegg svarer 20 prosent at det aldri er lov å kjøre på gult.
– Dette er faktisk ikke helt korrekt. Når grønt skifter til gult betyr det at kjørende skal stanse. Men hvis du har nådd så langt frem at stans ikke kan skje uten fare, har du lov til å kjøre videre, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.
I undersøkelsen svarer 29 prosent at de har opplevd farlige situasjoner i trafikken fordi de selv eller andre har kjørt på gult lys.
– Dette er et tydelig bevis på at en spiser av sikkerhetsmarginen som skal sørge for at krysset er tomt, og utsetter seg selv og andre for fare, sier Eklo. Passering i siste øyeblikk kan føre til farlige situasjoner med kryssende trafikanter, særlig hvis du har stor fart gjennom krysset.
Kan få alvorlige konsekvenser
Å kjøre på gult lys gir ikke nødvendigvis bot, men gir du derimot gass mot krysset for å komme gjennom, kan det resultere i anmeldelse fra Politiet. Kjøring på rødt lys gir en bot på 7250 kroner. Er du i tillegg uheldig å kollidere eller kjøre på noen, kan også forsikringserstatningen ryke.
– Hvis en sjåfør gir gass for å rekke å krysse før lyset blir rødt, er risikoen stor for at sjåføren er uoppmerksom på omgivelsene. Dette kan føre til at gående eller syklende blir skadet eller at det oppstår side- og frontkollisjoner med alvorlige konsekvenser. Selv om fartsgrensene er lave, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Siri Persheim Kola.
Forårsaker du ulykken, kan det også bli dyrt.
– Der du opptrer grovt uaktsomt og dette har direkte årsakssammenheng med skaden, har forsikringsselskapet muligheten til å avkorte erstatningen din. Hvor mye erstatningen reduseres, kommer an på hvor graverende saken er, sier Eklo.
Gode råd:
- Vær ekstra oppmerksom når du nærmer deg lyskryss, så slipper du plutselig bråbrems hvis lyset skulle skifte til gult.
- Skifter lyset til gult når du er nær stopplinjen eller lysstolpen, ikke gass på, kjør rolig gjennom krysset.
- Følg nøye med når du venter på grønt lys – treg reaksjon fører til frustrerte førere bak som gasser på for å komme gjennom før det blir rødt igjen.
- Ved kø på begge sider av krysset, ikke kjøre gjennom selv om det har blitt grønt. Det kan resultere i at du blir stående i krysset og sperre for kryssende trafikk.