Bilde fra flyplass

Gratis gleder på norske flyplasser: Vet du om disse?

Ventetid på flyplassene i landet kan fort sette spor i lommeboken. Her er smutthullene du bør vite om.

– Det er en utbredt oppfatning om at alt er dyrt og dårlig på flyplassene. Det ønsker vi å motbevise i sommer, sier Joachim L. Johnsen, konserndirektør for kommersiell styring og utvikling i Avinor.

Dette trenger du ikke betale for

Joachim Lupnaav Johnsen. Foto: Catchlight
Joachim Lupnaav Johnsen. Foto: Catchlight

Han forteller at de har lagt ned en stor jobb i å sikre gode gratistjenester til reisende, og at disse vil frontes ekstra i sommer.

– Det er for eksempel fullt mulig å oppholde seg svært rimelig, om ikke gratis, på Oslo lufthavn. Vi har vannstasjoner der man kan fylle vannflasken gratis, gratis strømuttak og internett. For barnefamiliene har vi ammerom, lekeplasser, stellebord på toaletter, barnevogner og gratis tegnehefter hos serveringsstedene.

– Er du interessert i kunst og kultur, kan du besøke utstillingene til Munch-museet eller Kunsthistorisk museum, sier Johnsen.

Joachim Lupnaav Johnsen. Foto: Catchlight
Joachim Lupnaav Johnsen. Foto: Catchlight

Finnes måltidspakker for småbarnsfamilier

Blant grepene som tas er også en grundig gjennomgang av aktørenes tilbud, forteller konserndirektøren.

– Det finnes flere gode pakketilbud og spesielle måltidspakker for eksempelvis småbarnsfamilier. Disse har vi jaktet og fått aktørene med på, og de kommer vi til å fronte på forskjellige flater.

Han mener kampanjen vil bidra til å vise frem bredden blant både spisesteder og kiosker i sommer, enten du trenger noe raskt og enkelt, eller vil nyte et bedre måltid med høyere kvalitet.

– Vi har en kontinuerlig jobb å gjøre i å holde prisnivået på et riktig nivå, og vi har også restauranter og spisesteder som har nøyaktig de samme prisene som du finner utenfor flyplassene. Målet vårt er å ha et tilbud på flyplassene som er tilpasset enhver lommebok, sier Johnsen.

Maten du får med gjennom sikkerhetskontrollen

Ylva Celius Trulsen. Foto: Avinor
Ylva Celius Trulsen. Foto: Avinor

– Så lenge du holder deg til «tørr» mat er det ikke noe problem å få med dette gjennom sikkerhetskontrollen. En god tommelregel er at alt som er smørbart regnes som flytene, sier Ylva Celius Trulsen, kommunikasjonsrådgiver i Avinor.

Eksempler på mat som er tillatt: frisk frukt, hele egg, kokosnøtt, tørr kakebunn, kjeks, kjøtt, brunost.

– Vær likevel oppmerksom på at selv om vanlige matvarer er tillatt gjennom sikkerhetskontrollen er det ikke alle land som aksepterer at man har med seg matvarer fra utlandet ved innreise.

Dersom man reiser til land utenfor EØS-området kan man ikke innføre kjøtt- og melkeprodukter uten godkjenning av Mattilsynet. Dette er for å hindre spredning av farlig smitte.

Ylva Celius Trulsen. Foto: Avinor
Ylva Celius Trulsen. Foto: Avinor

Unntak for barnemat

Mat som er nødvendig for bruk på reisen er tillatt å ha med. Dette omfatter for eksempel barnemat på glass, morsmelk og annen mat som er nødvendig.

– Det er unntak for barnemat og morsmelkerstatning gjennom sikkerhetskontrollen. Så lenge det er nødvendig for barnets behov under reisen, kan du ta med deg barnemat uten begrensninger, sier Trulsen.

Sist oppdatert: