Pakking av koffert.

Reise i juleferien? Dette bør du vite om kredittkortets forsikring

Mange kredittkort kommer med en «innbakt» reiseforsikring. Vurderer du å reise med kun denne i bakhånd, er det enkelte ting du skal være klar over.

For enkeltpersoner som reiser sjeldent og betaler reisen selv kan kredittkortforsikringen være tilstrekkelig, ifølge forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea.

– Dette er en gratis reiseforsikring inkludert i kredittkortet ditt. For å kartlegge om den gir deg dekningen du trenger på reisen, anbefaler jeg å undersøke kredittkortet du har og avtalen rundt det. Vilkårene varierer fra selskap til selskap, sier Incedursun.

Halve reisen må betales med kredittkort

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea.
Derya Incedursun. Foto: Nordea

Første punkt å merke seg: Minimum 50 prosent av reisens transportkostnader må være belastet kredittkortet for at reiseforsikringen skal gjelde. Enkelte selskaper opererer med minst halvparten av transport- og oppholdsutgiftene.

– Det betyr at halvparten av utgiftene til fly, tog ferge – eller andre transportmidler – og overnattingssted må være betalt med kredittkortet ditt. Trekkes disse utgiftene fra flere forskjellige kort, vil du stå uten forsikring, sier Incedursun og fortsetter:

– Dette gjelder også hvis du skal på bilferie gjennom Europa. Da må minst 50 prosent av drivstoff- og oppholdsutgiftene være belastet kredittkortet.

Hun advarer om at reisen kan bli veldig dyr om man ikke husker på å betale tilbake i tide.

– Du bør forholde deg til forfallsdatoen på kredittkortfakturaen, hvis ikke begynner rentene å løpe. Da kan reisen fort koste deg mye mer enn hva den i utgangspunktet gjorde.

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea.
Derya Incedursun. Foto: Nordea

Pass på at du faktisk er forsikret

Nummer to: Kredittkortforsikringen dekker kun enkeltreiser. Bestiller du flere reiser gjennom året, må du huske på å betale hver enkelt av dem med kredittkortet – hvis du ikke har annen reiseforsikring.

– Et tredje punkt å notere seg er venneturer der en i reisefølget tar på seg ansvaret for bestillingen. Her må du undersøke om du inngår i vedkommendes kredittkortforsikring. Noen «gratisforsikringer» dekker deg selv og din familie, andre dekker inntil tre andre medreisende – som regel de yngste i reisefølget, sier Incedursun.

Forbrukerøkonomen minner om faren ved å stå uten forsikring utenfor EU/EØS. Oppholder du deg innenfor dette området, dekker helsetrygdkortet lege- og sykehusutgifter. Utenfor er du nødt til å ha reiseforsikring for å få dekket disse utgiftene.

– Ved et langvarig sykehusopphold kan det bli snakk om store beløp. Kredittkortenes reiseforsikringer har flere sumbegrensninger som du også bør sette deg inn i med tanke på slike situasjoner, sier hun.

Vær obs på begrensningene

Juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet

Juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet anbefaler å tegne reiseforsikring før man reiser på ferie.

– Du vet aldri hva som kan skje på turen. Det kan være sykdom, ulykker, tyveri eller andre uforutsette hendelser som plutselig dukker opp, sier Iversen.

I likhet med Incedursun peker han på at kredittkortets reiseforsikring har flere begrensninger. For eksempel er det flere som kun gjelder hvis du har minst én overnatting eller reiser med fly til destinasjonen, ifølge seniorrådgiveren.

– I tillegg er dekningen ofte noe begrenset for kredittkort. Du kan for eksempel få en langt lavere erstatningssum ved avbestilling. Det samme gjelder tap av reisegods, hvor du ofte får lavere dekningsgrad, sier Iversen og legger til:

– Tar du med hele familien på langdistansereise med flere verdisaker, kan du fort være underforsikret.

Juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet

Supplement til vanlig reiseforsikring

Reiselivsekspert og rådgiver Lene Hasler i Gjensidige.
Lene Hasler. Foto: Gjensidige

Reiser man alene på kortere turer, kan det kanskje holde med kredittkortets reiseforsikring, mener Iversen.

– Ellers anbefaler jeg en vanlig helårs reiseforsikring, som ofte koster relativt lite for god og omfattende dekning for hele familien, sier han.

Reiselivsekspert og rådgiver Lene Hasler i Gjensidige peker på kredittkortforsikringer som et godt supplement til helårs reiseforsikring.

– Noen ganger holder det også med den alene. Men da må du i mye større grad være oppdatert på vilkårene dine, for å være sikker på at du faktisk har en gyldig reiseforsikring og for å være klar over hvilke beløpsgrenser som gjelder, sier Hasler og tilføyer:

– Det er for eksempel kjedelig å bestille en reise til 100 000 kroner, for deretter å måtte avbestille grunnet sykdom og oppdage at maks erstatning er 50 000 kroner.

Reiselivsekspert og rådgiver Lene Hasler i Gjensidige.
Lene Hasler. Foto: Gjensidige

Sist oppdatert: