
Dette bør du sjekke før årets første, og alle kommende motorsykkelturer
Mange motorsykler har stått på vinterlagring i seks måneder eller mer. Hvis du ikke allerede har gjort det, bør du sjekke noen viktige ting før sykkelen igjen får asfalt under hjulene.
Den årlige vårsjekken er obligatorisk for mange motorsyklister, men det er ikke nødvendigvis nok.
– Det viktige for oss er å drive med holdningsarbeid og man bør bruke et minutt på å sjekke motorsykkelen før hver tur, sier daglig leder i Norsk Motorcykkel union, Arild Lind.
Dårlig dekk er ofte skyld i lett mc-ulykker
Lind forteller at det dessverre ikke er uvanlig å se motorsykler med utslitte dekk. Det er ingen fasit på hvem som slurver mest med vedlikehold av motorsykkelen, men han påpeker at unge motorsyklister ofte trenger hjelp til å sjekke tilstanden på sykkelen før den brukes.
– De yngste motorsyklistene har kanskje verken kunnskap, tålmodighet eller råd til å sørge for at dekkene er i god stand. Derfor bør foreldre passe godt på barnas motorsykkel, sier Lind.
Kjører man for eksempel med slitte dekk, har man ekstremt dårlig feste. Spesielt når det er vått eller grus på asfalten.
Den lovlige spordybden på MC-dekk er 1,6 millimeter, men selv om spordybden er dyp nok, er ikke dekkene nødvendigvis i god stand.
– Dekk har best før dato. Det er ferskvare. Gamle dekk kan både bli harde og morkne. Harde dekk har veldig redusert veigrep og sklir på tørr asfalt, advarer Lind.
På siden av hjulene står det produksjonsår. Dekkprodusenten Michelin oppgir at maks levetid for deres dekk er ti år, men at dekket bør sjekkes av fagfolk etter fem år. NAF oppgir at man bør bytte dekk etter seks år. Uavhengig av hvor slitt dekkene er.
– Du bør også sjekke om det er fremmedlegemer i dekkene før hver tur. Det kan for eksempel stå spiker i dekket, sier Lind før han fortsetter.
– Og når du fyller luft, er det tallene som står i brukermanualen for motorsykkelen som gjelder, ikke tallene på dekket, er beskjeden fra Lind.
Støv og grus kan ødelegge bremsene
Bremseskivene må sjekkes ofte. Støv og skit kan sette seg mellom bremseskive og bremsekloss og lage dype merker.
– Skader på bremseskivene kan du både se og kjenne hvis du stryker hånden over bremseskiven. Hvis du kan se dype spor eller ringer eller kjenne at bremseskiva er ruglete, bør du få en profesjonell vurdering, sier Lind.
Og hvis du får beskjed om at skiven må byttes ut, bør du også bytte bremsekloss.
– Slitte bremseklosser kan være vanskelig å oppdage hvis man ikke har lært hvordan det gjøres. Derfor anbefaler jeg å få hjelp hvis du er usikker på hvordan man sjekker tilstanden på bremseklossene, sier Lind.
Hvis du kjører med en bremsekloss som blir utslitt, mister du all bremseeffekt samtidig som du vil ødelegge bremseskiva om du bremser.
Ha nok og ren bremsevæske
Bremsevæskebeholderen er synlig på styret. Beholderen viser hvor mye bremsevæske som skal være i systemet.
– På bremseveskebeholderen er det ofte to streker på beholderen. Nærmer vesken seg laveste strek indikerer det at du må fylle på, sier Lind.
Bremsevæsken bør byttes annenhver sesong. Hvis væsken du ser i beholderen er misfarget, er den dårlig og skal byttes.
– Hvis du merker at bremsene blir litt «myke» når du trykker dem inn, kan det også være et tegn på at du må ha ny bremsevæske. Og det er en jobb du bør sette bort til noen som kan det om du ikke har den kompetansen selv, sier Lind.
Sørg for å bli sett
En viktig del av sikkerheten til en motorsyklist er å bli sett. For å øke sjansene for at andre trafikanter ser deg, må lysene virke.
Mye kan skje med det elektriske i løpet av vinteren. Fukt kan trekke inn i anlegget og føre til irr og dårlig kontakt.
– Gamle kabler kan også bli stive og knekke eller miste isolasjonen, sier Lind.
Selv om lysene ikke fungerer som de skal når du børster støv av sykkelen må du ikke nødvendigvis bytte kabler.
– Sjekk kontakter før du bestemmer deg for å bytte det elektriske. Tørk plugger og monter de på nytt. Virker fortsatt ikke lysene som de skal, bør du sette bort jobben til noen som kan få gløden tilbake i lyktene, anbefaler Lind.
Drev og kjede slites i takt
Regelmessig rengjøring og smøring av kjede og drev er viktig og en enkel måte å forlenge levetiden på sykkelens bevegelige deler.
– I tillegg til store krefter, blir kjede og drev utsatt for mye støv og skit. Derfor krever disse delene hyppig rengjøring, smøring og kanskje også stramming, sier Lind.
Han advarer mot å bruke avfettingsmidler da det også kan fjerne nødvendig smøring.
– Jeg bruker lampeolje til å vaske kjedet. Det er en rask og enkel jobb.
Etter vask tørker han av kjedet og påfører kjedespray eller voks.
– Hvis kjede eller drev må byttes, må du bytte begge deler. Bytter du bare ett av dem, vil ikke den nye delen passe sammen med den gamle. Kjede og drev slites samtidig og må byttes samtidig, sier Lind.
Han sier også at du må sjekke at kjedet er korrekt strammet. Her er det ingen fast regel så sjekk manualen for hvordan slakket skal være på din motorsykkel.
– Korrekt slakk minsker risikoen for kjedebrudd. Og et kjedebrudd kan føre til knust motorblokk, blokkert bakhjul og stor risiko for ulykke. Så hvis det kommer ulyder fra kjedet må det sjekkes, sier Lind.
Demper og gaffel skal holde hjulene på bakken
Hydraulikkoljen fører til demping så bakkekontakten for hjulene blir optimalt.
– Mye kan sjekkes med blikket og litt muskelkraft. Hold inn forbremsen og press ned mot bakken flere ganger. Oppdager du striper med olje på forgaflene tyder det på at tiden er inne for en service på forgaflene, sier Lind.
For å sjekke etter lekkasje på bakdemperen, gynger du litt opp og ned i sadelen. Kommer det striper med bremsevæske på bakdemperen må den fikses.
– Mange har også gassdemper. Hvis sykkelen gynger når du kjører er det noe galt. Sykkelen skal «stusse» rett opp, sier Lind.
Innsiden trenger også smøring
Bytte av motorolje kan man gjøre selv. Du må først sette sykkelen i vannrett posisjon for å sjekke oljenivået.
–Dersom du kommer rett fra tur bør du vente litt med å sjekke oljenivået, slik at oljen får sunket ned, Sier Lind.
Hvis indikatoren viser at du har lite olje kan du enten etterfylle, eller tappe ut alt og fylle på ny olje. Det er ganske enkelt, og oljen bør skiftes en gang i året.
– Her må du også lese brukermanualen for å være sikker på at du fyller på riktig motorolje og en god regel er å skifte oljefilter samtidig. Det er en billig og enkel forsikring som kan motvirke motorhavari.
Og sist men ikke minst. Ha en fin MC-sesong med trygge, flotte og minneverdige turer, avslutter Lind.