Hund I bur på vei inn på fly.

Skal hunden reise med fly?

Gode råd for kjæledyr og eier.

Trude Mostue i FirstVet
Trude Mostue

– Første bud er å sjekke vilkårene hos flyselskapet du skal reise med. Dette bør du gjøre i god tid før avreise, anbefaler sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet

Hos både Norwegian og SAS kan hunden få plass i kabinen hvis den og buret/transportvesken til sammen veier maks åtte kilo. Det er bare tillatt med et lite antall dyr i kabinen samtidig. Hovedregelen hos Norwegian er to. Derfor bør du bestille plass tidlig.

Hvis hunden din må reise i lasterommet, lider den ingen nød, ifølge Mostue. I lasterommet er det tilnærmet samme temperatur og trykk som i kabinen. Dyrene blir dessuten behandlet med varsomhet og omtanke. Men ukjente omgivelser, lukter, vibrasjoner og støy kan påvirke dyret negativt.

– En hund som ikke er vant til å reise på denne måten, eller som pleier å ha eieren like i nærheten, kan bli stresset og redd hvis den må være alene i lasterommet, sier Mostue. Hun forteller at hun og kollegene hennes ofte får spørsmål i FirstVet-appen fra kjæledyreiere som skal ut og reise. 

– Med tanke på hundens beste, er råd nummer én at du venner den til buret. Det bør du starte med i god tid før reisen, sier veterinæren.

Hun foreslår å gi en godbit, mat eller litt ekstra kos i buret. Det vil bidra til at kjæledyret assosierer buret med noe positivt, slik at det kan hvile og sove der uten problemer. 

Trude Mostue i FirstVet
Trude Mostue

Noen raser kan få problemer på reise

Det kan være spesielle utfordringer med noen hunderaser. Flatskallede hunder som har kort og liten nese, kan fort bli overopphetet hvis de blir stresset.

– Dette gjelder for eksempel fransk og engelsk bulldog og pekingeser. Hvis de blir overopphetet, kan det føre til pustevansker. Har du en slik hund, bør du tenke seg om før du tar den med deg på flyet, sier Mostue. 

Hvis du skal ha med en valp på flytur, må du ha erklæring fra veterinær. Valper som dier er ikke tillatt på fly. 

Flere reiser med dyr

Eline Hyggen Skari i Norwegian
Eline Hyggen Skari. Foto: Thomas Brun, NTB/Kommunikasjon

Det er mange som reiser med kjæledyr – og det blir stadig flere hunder på innenlandsflyvinger, opplyser Eline Hyggen Skari i Norwegian.

Hun skriver under på at tilvenning til bur er nøkkelen til en god og trygg reise. Flyselskapene stiller dessuten krav til buret, som blant annet må være rømnings- og lekkasjesikkert, rent og tilstrekkelig ventilert.

Eline Hyggen Skari i Norwegian
Eline Hyggen Skari. Foto: Thomas Brun, NTB/Kommunikasjon

Bruk godkjent reisebur

Maren Mattson
Maren Mattson i Gjensidige

Kjæledyrekspert Maren Mattson i Gjensidige understreker at det kun er godkjente bur og transportvesker som skal brukes på flyreiser med dyr. 

– Sjekk flyselskapenes nettsider og spør i dyrebutikken, så er du sikker på at buret tilfredsstiller alle kravene, også når det gjelder størrelse og støtsikkerhet, sier hun.

Maren Mattson
Maren Mattson i Gjensidige

Lufting og dobesøk før avreise

Før avreise må hunden luftes og få mulighet til å gjøre sitt fornødne. 

– Men den bør ikke spise like før flyturen. Full mage vil øke risikoen for stressdiare, sier Trude Mostue.

Hun forteller at en del hundeeiere spør om de kan gi hunden beroligende midler før reisen. Men dette vil hun ikke anbefale.

Sist oppdatert:

Mer om:

ReiseDyrene