Hund I bur på vei inn på fly.

Skal hunden reise med fly?

Gode råd for kjæledyr og eier.

Veterinær Kine Burshtein i FirstVet
Kine Burshtein

– Første bud er å sjekke vilkårene hos flyselskapet du skal reise med. Dette bør du gjøre i god tid før avreise, anbefaler veterinær Kine Burshtein i FirstVet

Hos både Norwegian og SAS kan hunden få plass i kabinen hvis den og buret/transportvesken til sammen veier maks åtte kilo. Det er bare tillatt med et lite antall dyr i kabinen samtidig. Hovedregelen hos Norwegian er to. Derfor bør du bestille plass tidlig.

Flyselskapene stiller dessuten krav til buret, som blant annet må være rømnings- og lekkasjesikkert, rent og tilstrekkelig ventilert.

Hvis hunden din ikke får plass i kabinen, men må reise i lasterommet, lider den ingen nød, ifølge Burshtein. I lasterommet er det tilnærmet samme temperatur og trykk som i kabinen. Dyrene blir dessuten behandlet med varsomhet og omtanke.

Veterinær Kine Burshtein i FirstVet
Kine Burshtein

La hunden bli vant til buret

Samtidig er det klart at ukjente omgivelser, lukter, vibrasjoner og støy kan påvirke hunden negativt, understreker Burshtein.

– En hund som ikke er vant til å reise på denne måten, eller som pleier å ha eieren like i nærheten, kan bli stresset og redd hvis den må være alene i lasterommet, sier hun og forteller at mange kjældeyreiere stiller spørsmål om dette i FirstVet-appen.

– Med tanke på hundens beste, er råd nummer én at du venner den til buret. Det bør du starte med i god tid før reisen, sier Burshtein.

Hun foreslår å gi en godbit, mat eller litt ekstra kos i buret. Det vil bidra til at kjæledyret assosierer buret med noe positivt, slik at det kan hvile og sove der uten problemer. 

Noen raser kan få problemer på reise

Det kan være spesielle utfordringer med noen hunderaser. Flatskallede hunder som har kort og liten nese, kan fort bli overopphetet hvis de blir stresset.

– Dette gjelder for eksempel fransk og engelsk bulldog og pekingeser. Hvis de blir overopphetet, kan det føre til pustevansker. Har du en slik hund, bør du tenke seg om før du tar den med deg på flyet, sier Burshtein. 

Hvis du skal ha med en valp på flytur, må du ha erklæring fra veterinær. Valper som dier er ikke tillatt på fly. 

Bruk godkjent reisebur

Maren Mattson
Maren Mattson i Gjensidige

Kjæledyrekspert Maren Mattson i Gjensidige understreker at buret eller vesken er viktig. Det er godkjente bur og transportvesker som skal brukes på flyreiser med dyr. 

– Sjekk flyselskapenes nettsider og spør i dyrebutikken, så er du sikker på at buret tilfredsstiller alle kravene, også når det gjelder størrelse og støtsikkerhet, sier hun.

Før avreise må hunden luftes og få mulighet til å gjøre sitt fornødne. 

– Men den bør ikke spise like før flyturen. Full mage vil øke risikoen for stressdiare, sier Kine Burshtein.

Hun forteller at en del hundeeiere spør om de kan gi hunden beroligende midler før reisen. Men dette vil hun ikke anbefale.

Maren Mattson
Maren Mattson i Gjensidige

Sist oppdatert:

Mer om:

ReiseDyrene