Sauer på bilvei.

Stikker av etter å ha kjørt på dyr

Hver sommer opplever bønder at dyr på beite blir påkjørt, uten at bilistene varsler om det.

Pål Rune Eklo
Pål Rune Eklo

Store dyrelidelser kunne vært unngått om flere varslet fra om dyrepåkjørsel, mener Gjensidiges kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.

– Jeg tror det er for liten kunnskap om hva en skal gjøre hvis en er så uheldig å kjøre på et dyr. Mange får seg et skikkelig støkk, blir redde og kjører videre. Det finnes dessverre også en forestilling om at det vil koste dyrt å melde fra om å ha kjørt på sau eller andre husdyr. Dette stemmer ikke, sier Eklo.

Pål Rune Eklo
Pål Rune Eklo

Ikke bonustap

Kommunikasjonssjefen påpeker at du er pliktig til å melde fra om påkjørsel av dyr, enten det er husdyr eller vilt. Å etterlate skadde dyr er straffbart.

– Erstatning for dyret du kjører på er en sak mellom bonden og forsikringsselskapet ditt, og ikke noe du må betale av egen lomme. Du mister heller ikke bonus på bilforsikringen din, sier Eklo.

Smertefull død

Fare for sau skilt

Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er dermed vanskelig å finne. Det kan resultere i at de kan bli liggende i dagevis og lide en smertefull død. Derfor er det viktig å melde det inn raskt, ifølge Eklo.

– Meld fra til nærmeste gård, politiet eller viltnemda. Merk stedet der du kjørte på dyret, slik at det blir enkelt å starte søk etter det, sier han.

Fare for sau skilt

Dette gjør du om du kjører på et dyr:

  • Stopp og observer dyret.
  • Om dyret er dødt, prøv å få det ut av kjørebanen, eller sett opp varseltrekant
  • Om dyret er skadet, vurder skaden og prøv å se hvor dyret tar veien. Er det skadet vil det ofte stoppe og legge seg ned ganske raskt. Ikke følg etter, da det kan flykte videre.
  • Meld fra til eier, nærmeste gård, viltnemda i kommunen eller Politiet.
  • Dersom det ikke er mobildekning, merk stedet med for eksempel en plastpose, og ring og meld fra når du har mobildekning.

Les mer om bilforsikring

Sist oppdatert: