Slik unngår du viltpåkjørsel i høst
Dyrene kommer ofte brått på. Senk farten, og vær ekstra oppmerksom bak rattet.
Over 9 000 hjortevilt ble drept i sammenstøt med kjøretøy mellom sommeren 2023 og sommeren 2024, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Antallet viltpåkjørsler har økt kraftig de siste årene. Flest ulykker skjer i fylkene i Innlandet og Trøndelag og gamle Viken.
En landsomfattende undersøkelse gjennomført av NAF viser at hele 63 prosent i de mest spredtbygde strøkene oppgir at de bekymrer seg for dette på sine hverdagsreiser.
Det er ikke uten grunn.
– Kolliderer du med et stort dyr, er det en voldsom opplevelse. Ofte er resultatet alvorlige skader både på mennesker og dyr. I tillegg kommer store materielle skader, spesielt hvis hastigheten var over 80 kilometer i timen, sier rådgiver Jan Harry Svendsen i NAF.
Han legger til at også dyr kan ha høy fart. Ofte rekker bilføreren knapt å tenke, og langt mindre å reagere, før dyret er i veibanen og kollisjonen er et faktum.
Senk farten i områder med mye vilt
Skiltene om viltfare er satt opp på steder med dyretråkk og ellers der det er stor risiko for å møte vilt. Men du kan selvsagt støte på dyr også på strekninger som ikke er skiltet.
Lavere hastighet er det beste forebyggende tiltaket. Ifølge Transportøkonomisk institutt halverer du risikoen for en påkjørsel hvis du kjører i 70 kilometer i timen i stedet for 80.
– Kjør litt saktere enn du tror er nødvendig. Det kan gi deg sikkerhetsmarginen du trenger for å unngå en påkjørsel eller redusere skaden hvis det likevel skjer. Hvis du møter et dyr, skal du bremse så hardt du kan og prøve å styre unna. Da er det klart at hastigheten har mye å si for om det går bra eller ikke, sier Svendsen.
Rådgiver Jan Fleinsjø i Gjensidige er enig i at lavere hastighet begrenser skader. Han presiserer at det er viktig å ta hensyn til trafikken for øvrig, slik at du ikke skaper farlige situasjoner.
– Kjør etter forholdene, og slipp gjerne forbi biler hvis du har bedre tid enn de som kommer bak.
Bevar nattsynet
Selv om du verken bruker briller eller linser, bør du ikke overvurdere din egen evne til å se godt i mørket. Tåke og nedbør kan gjøre det ekstra vanskelig. Dessuten opplever mange at nattsynet blir dårligere med alderen.
– Gjør det du kan for å bevare nattsynet når du kjører. Unngå å se inn i lysene på møtende biler, og skru ned intensiteten på skjermen i bilen hvis du har det. Den gir mye lys som kan påvirke nattsynet ditt, råder Svendsen i NAF.
Straffbart å ikke melde fra om viltpåkjørsel
Selv om du gjør alt riktig, kan du være uheldig og kollidere med et dyr. Da er det viktig å vite hva du skal gjøre.
Aller først må du ringe politiet og melde fra om det som er skjedd. Det er ikke straffbart å kjøre på et dyr, men det er straffbart å ikke melde fra.
Merk skadestedet tydelig. Ikke forfølg skadet vilt som stikker av etter påkjørsel. Det kan være farlig, og du risikerer å ødelegge sporet som hundene skal følge for å finne viltet i etterkant.
Forsikring ved viltpåkjørsel
Jan Fleinsjø opplyser at Gjensidige har flere spesialordninger for kunder som opplever å kjøre på vilt.
– Du slipper bonustap i forbindelse med reparasjon av skader på bilen. I tillegg reduserer vi egenandelen med 2 000 kroner, avslutter Fleinsjø.
Slik kan du unngå viltpåkjørsel:
- Senk farten på steder der det er fare for vilt.
- Ser du et varselskilt, så ta det på alvor. Reduser farten.
- Følg godt med langs veikantene, og se etter vilt eller spor i snøen.
- Bevar nattsynet ved å skru ned intensiteten på touch-skjermen i bilen.
- Unngå å se inn i lysene på møtende biler. Følg heller veien med blikket.
- Hjortedyr kommer sjelden alene. Ser du ett dyr, kan det fort komme flere.
- Hvis du er ute og kjører tidlig om morgenen eller i skumringen, bør du være ekstra på vakt. Da vandrer dyrene mest.
- Brøytet og saltet vei kan tiltrekke seg dyr, og du bør være ekstra oppmerksom.
Kilde: Jan Harry Svendsen, NAF