bunadssølv

Pass på bunaden

Spist av mus, væskesøl som endret fargen, og revet i stykker av bildør. Det er mye som har skjedd med bunader her til lands. Har du sikret bunaden din?

Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige
Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige

Forsikringsselskapene får hvert år inn skademeldinger som gjelder ødelagte bunader. Og årsakene er mange.

– Det er mye forskjellig som kan skje. Vi har fått skademeldinger om en bunad som ble spist av mus,  en som ble tilsølt med væske som ødela fargen, en bunads-cape som satte seg fast i en bildør og ble revet i stykker, og en bunadsskjorte som ble vasket i en maskin hvor det hadde ligget en penn som hadde lekket og gitt flekker, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Han sier at Gjensidige forsikrer om lag 30 000 bunader her til lands, og mener at et mindretall av norske bunader er ordentlig forsikret.

– Mange tenker nok at bunaden dekkes av innbo- eller reiseforsikringen. Men det stemmer bare delvis, sier Rysstad.

Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige
Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige

Anbefaler egen forsikring for bunaden

Han viser til at det er flere begrensninger i hvilke skader en innbo- og reiseforsikring vil dekke, både når det gjelder erstatningsbeløp og hvilke typer skader som dekkes.

– Derfor kan det være smart å kjøpe en egen bunadsforsikring for bunaden. En slik forsikring dekker alle plutselige og uforutsette skader, som rifter, svimerker og rødvinsflekker, og sølv som faller av og blir borte. Men vurder først egen økonomi og evne til alternativt å kunne betale av egen lomme, sier Rysstad.

Kjøp forsikring til bunaden din før 17. mai

Sist oppdatert: