Pynt ute. Jul. Snø.

Pynt ute – helt trygt

Det er fint med en juledekorasjon som blir lagt merke til, men ikke en det lukter svidd av. Slik kan du lyse opp eiendommen din uten å risikere brann – eller en skyhøy strømregning.

Nettene har blitt lange, kulda har begynt å sette inn og julen nærmer seg. Nå er det mange som dekorerer hus og hage med lys og glitter. Noen nøyer seg med litt lys i tujaen, mens andre gjør om huset til en lysfontene av beste sort. Uansett hva du foretrekker, er det viktig at utstyret blir montert riktig.

Se etter tegn på fare

Produktutvikler Simon André Olsen
Simon André Olsen i Gjensidige

Rådgiver Simon André Olsen i Gjensidige opplyser at selskapet ikke har oversikt over hvor mange branntilløp som skyldes feilaktig bruk av juledekorasjoner.

– Men all erfaring med elektrisitet og brannfare tilsier uansett at det er viktig at utstyret blir montert riktig. Etterpå er det smart å holde øye med dekorasjonene, slik at du kan oppdage eventuelle feil, sier han.

Flimring eller ustabile lys, sikringer som går eller unormal varme på lys og ledninger er tegn på at noe ikke er som det skal være.

– Da må du gjenstanden enten bli undersøker av fagfolk eller kasseres. Du må i hvert fall ikke bruke den uten oppsyn, understreker Olsen.

Sturle Hagen i Norsk Brannvernforening følger opp med tre enkle råd:

Produktutvikler Simon André Olsen
Simon André Olsen i Gjensidige

1) Bruk lys, ledninger og skjøteledninger for utendørs bruk

Det er vått, kaldt og trekkfullt i Norge i desember, og du bør ha utstyr som du vet tåler dette. Det oppnår du enklest ved å kjøpe utstyret i en norsk faghandel for elektriske artikler, ifølge Hagen.

Han sier det er mye fint og ikke minst billig å finne på internett, ikke minst på utenlandske nettsider.

– Det er imidlertid viktig å huske at ikke alle land opererer med samme standarder som Norge. I tillegg kjenner vi til eksempler på direkte svindel, hvor for eksempel utstyr er påført et falskt CE-merke, påpeker Hagen.

2) Bruk utstyret slik det er ment

Seniorrådgiver kommunikasjon Sturle Hagen i Stiftelsen Norsk brannvernforening
Sturle Hagen

Ulike former for kreativ seriekobling og overivrig bruk av skjøteledninger kan være direkte brannfarlig. Skjøteledninger er lettere å overbelaste, Derfor bør de ikke kobles til de mest kraftkrevende installasjonene eller seriekobles for å nå helt nederst i hagen.

Hagen påpeker at mange glemmer at å trekke kabler gjennom vinduer eller dører kan få uheldige konsekvenser.

– Ledninger kan komme i klem og bli skadet. Derfor er det viktig å sørge for at alt kobles til godkjente utekontakter som er montert av en elektroinstallatør, sier Brannvernforeningens mann.

Det kan også være uheldig å koble sammen lyslenker og lignende fra ulike produsenter.

Seniorrådgiver kommunikasjon Sturle Hagen i Stiftelsen Norsk brannvernforening
Sturle Hagen

3) Sikre deg at det elektriske anlegget er riktig dimensjonert

Lyspærer trekker strøm, det kan være lett å glemme. Hvis el-anlegget skal levere spenning til et stort antall pærer i rekke, kan belastningen bli for stor.

– Hvis du er det minste usikker, må du få en elektriker til å sørge for at anlegget ditt tåler påkjenningen, understreker Hagen.

Bruk LED-lys

Av samme grunn anbefales LED-lys fremfor andre typer pærer. De trekker mindre strøm, og de avgir ikke varme.

– Begge deler er viktig med tanke på brannsikkerheten, fremhever Hagen. Han fortsetter:

– Dessuten er det jo aldri feil å spare strøm. Derfor kan det også være en tanke å bruke tidsstyring. Slik kan lysene slås av i de lyse timene på døgnet – eller om natten, når dekorasjonen likevel blir sett av ganske få.

Sist oppdatert: