Pynt ute. Jul. Snø.

Pynt ute – helt trygt

Det er fint med en juledekorasjon som blir lagt merke til, men ikke en det lukter svidd av. Slik kan du lyse opp eiendommen din uten å risikere brann – eller en skyhøy strømregning.

Nettene har blitt lange, kulda har begynt å sette inn og julen nærmer seg. Nå er det mange som dekorerer hus og hage med lys og glitter. Noen nøyer seg med litt lys i tujaen, mens andre gjør om huset til en lysfontene av beste sort. Uansett hva du foretrekker, er det viktig at utstyret blir montert riktig.

Se etter tegn på fare

Rune S. Nielsen
Rune S. Nielsen i Gjensidige

Brannteknisk rådgiver Rune S. Nielsen i Gjensidige opplyser at selskapet ikke har oversikt over hvor mange branntilløp som skyldes feilaktig bruk av juledekorasjoner.

– Men all erfaring med elektrisitet og brannfare tilsier uansett at det er viktig å montere utstyret riktig. Etterpå er det smart å holde øye med dekorasjonene, slik at du kan oppdage eventuelle feil, sier han.

Flimring eller ustabile lys, sikringer som går eller unormal varme på lys og ledninger er tegn på at noe ikke er som det skal være.

– Da må du gjenstanden enten bli undersøker av fagfolk eller kasseres. Du må i hvert fall ikke bruke den uten oppsyn, understreker Olsen.

Kommunikasjonsrådgiver Tor Erik Skaar i Norsk Brannvernforening følger opp med tre enkle råd:

Rune S. Nielsen
Rune S. Nielsen i Gjensidige

1) Bruk lys, ledninger og skjøteledninger for utendørs bruk

Tor Erik Skaar i Norsk Brannvernforening
Tor Erik Skaar

Det er vått, kaldt og trekkfullt i Norge i desember, og du bør ha utstyr som du vet tåler dette.

– Det kan være fristende å kjøpe slikt utstyr på billige utenlandske nettsider. Men husk at ikke alle land operer med samme standarder som Norge. Vi anbefaler derfor at du kjøper utstyret i anerkjente norske butikker for elektriske artikler, sier Skaar.

Tor Erik Skaar i Norsk Brannvernforening
Tor Erik Skaar

2) Bruk utstyret slik det er ment

Ulike former for kreativ seriekobling og ukritisk bruk av skjøteledninger kan være direkte brannfarlig. En tommelfingerregel er at du ikke bruker skjøteledning på utstyr og apparater som trekker mer enn 1 000 watt over tid, som for eksempel panelovner, flyttbare oljeovner og vaskemaskin. Jo mer strøm utstyret krever, dess kortere tid bør det være koblet til med skjøteledning. 

Du bør også tenke deg om før du trekker kabler gjennom vinduer eller dører, påpeker Skaar.

– Ledninger kan komme i klem og bli skadet. Derfor er det viktig å sørge for at alt kobles til godkjente utekontakter som er montert av en elektroinstallatør, sier Brannvernforeningens mann.

Det kan også være uheldig å koble sammen lyslenker og lignende fra ulike produsenter.

3) Sikre deg at det elektriske anlegget er riktig dimensjonert

Hvis boligen ble bygget for 20–30 år siden eller mer, er det sannsynlig at det elektriske anlegget blir belastet på en annen måte enn hva det opprinnelig var dimensjonert for.

– Derfor er det lurt å bestille en el-sjekk. Det innebærer at en godkjent el-installatør sjekker det elektriske anlegget, sier Skaar.

Bruk LED-lys

LED-lys trekker lite strøm og de avgir ikke varme.

– Begge deler er viktig med tanke på brannsikkerheten, fremhever Hagen. Han legger til at det skal godt gjøres å finne noen annet enn LED-lys i lyslenker og andre produkter.

– Vil du kutte enda mer i forbruket, kan du bruke  tidsstyring. Slik kan lysene slås av i de lyse timene på døgnet – eller om natten, når dekorasjonen likevel blir sett av ganske få.

Sist oppdatert: