
Flere nabokrangler om sommeren
Sol, varme og lange kvelder betyr mer utetid – og flere nabokonflikter.
Vi ser en klar økning i nabokonflikter om våren og sommeren, forteller jurist og markedsleder Camilla S. Bull i Mekle.
Mekle hjelper folk som krangler med andre privatpersoner eller virksomheter med å finne en løsning begge parter kan godta. I Gjensidige tilbys tjenesten i alle forsikringene som inkluderer rettshjelp, som hus- og innboforsikringen.
Når vi bruker hage og uteplass mer aktivt, legger vi lettere merke til ting som irriterer oss, forklarer Bull. Om sommeren handler det ofte om tomtegrenser, høye hekker og trær, bruk av fellesarealer, veirett og naust – eller det klassiske vårtegnet: krangel om trær og annen vegetasjon som skygger for solen.
– Konflikter rundt trær er ofte følelsesladde. Det kan oppleves som om det bare finnes to utveier: at treet enten må stå eller felles. Men slik er det ikke nødvendigvis, sier Bull.
Slik tar du praten – og bevarer nabofreden
De færreste velger sine naboer. Men du kan velge å investere litt tid og krefter i å skape et godt forhold til dem, råder Bull.
– Skal du ta opp en konflikt med naboen, er det viktig å starte med en rolig og konstruktiv samtale. Inviter naboen på kaffe og forklar problemet på en vennlig måte. Spør om de har noen ideer til hvordan dere sammen kan finne en løsning som fungerer for begge parter, råder hun.
Og kjenner du at det koker i toppen når du ser naboen stå ved grillen, så pust med magen. Konfronterende utbrudd fører sjelden til noe positivt.
Når bør du få hjelp?
Hvis du har forsøkt dialogmetoden og dette ikke har fungert, kan det være klokt å få hjelp, råder Bull:
– Jo lenger en konflikt får pågå, desto vanskeligere blir den å løse. Vi anbefaler å ta kontakt tidlig. Våre meklere kan hjelpe til med å finne alternative løsninger som begge kan leve med, og der vi unngår at noen føler seg som en taper, sier hun.
Bull advarer mot å engasjere advokat, fordi det kan føre til at konflikten tilspisser seg:
– Det er viktig å tenke på hvordan en eskalering av konflikten vil påvirke din egen livskvalitet. Det kan også skade forholdet til naboen på lang sikt.
Åtte av ti blir enige
Hvis du har en sak som gir rett til rettshjelp, kan du få dekket utgifter til mekling hos Mekle under rettshjelpsforsikringen, opplyser Productlead Anne Marie Landsverk i Gjensidige.
Hun forteller at Gjensidige ønsker å gi kundene valget om utenrettslig mekling i saker som egner seg for det.
– Ved utenrettslig mekling får partene hjelp av en nøytral mekler til å løse saken raskt. Forhandlingene er konfidensielle, og prosessen er normalt ferdig i løpet av 14 dager. Begge parter blir godt ivaretatt, og så mange som åtte av ti saker ender med enighet, forklarer Landsverk.
Når partene raskt kommer frem til en løsning, betyr det besparelser for både rettsvesenet, kundene som slipper egenandelen i rettshjelpsdekningen – og Gjensidige, som får kortere saksbehandlingstid og lavere erstatningsutbetalinger.
Dersom meklingen ikke fører frem, kan du når som helst kreve at den blir avsluttet. Da vil den ordinære rettshjelpsforsiringen gjelde som vanlig.
Men Landsverks råd til uenige naboer er klart:
– Mange saker kan løses med mekling, og vi anbefaler alltid å prøve dette først.
Sist oppdatert: