Bilmekaniker. Hjulkapsel. Verktøy

Ruller av gårde og gjør skader for 10 millioner kroner

I løpet av de neste månedene vil flere hundre bilister miste nylig påskrudde dekk under fart og skade bilen sin.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø.
Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild

– Hvert år rykker Redgo og andre bilbergere ut for å hjelpe flere hundre fortvilte bileiere på tre hjul. På grunn av løse hjulbolter har det fjerde hjulet rullet sine egne veier, sier Jan Fleinsjø, bilmekaniker i Gjensidige.

Beregninger Gjensidige har gjort for forsikringsbransjen viser nemlig at nærmere 500 bileiere opplever dette hvert år, de fleste i forbindelse med omlegging til vinter- eller sommerdekk. I tillegg er det mange som redder seg i land ved at de oppdager dette rett før hjulet faller av.

– Skjer dette under fart kan de materielle skadene bli store. En slik skade vil variere voldsomt i omfang, men snittskaden ligger på rundt 20.000 kroner. På årsbasis gjør løse hjulbolter skade for over 10 millioner kroner, sier Fleinsjø.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø.
Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild

Husk å etterstramme!

Uansett om du skifter dekk selv eller hos en bilforhandler er det viktig å etterstramme hjulbolter etter noen mil, ifølge bilmekanikeren.

– Å miste et hjul under kjøring kan få alvorlige konsekvenser. En ting er de materielle skadene, men hva om en mister styringen og treffer et menneske, advarer han.

Ifølge Gjensidige og Falck Redning, løsner hjul oftest etter man har skiftet dekk, og det er ofte forhjulene som er mest utsatt. Begynner bilen og riste eller en kjenner vibrering fra rattet, er dette tegn på at noe er galt med hjulene.

– Det er lett å tenke på at en kjøper seg fri via dekkforhandlere og dekkhotell, men det er likevel viktig for ALLE og etterstramme hjulbolter, avslutter Fleinsjø.

Tre gode råd ved dekkskifte:

  1. Sjekk mønsterdybden på dekkene du setter på. Dybden skal ikke være mindre enn tre millimeter.
  2. Er dekkene noen år gamle, kan egenskapene være betydelig reduserte – selv om dekket ser nytt ut.
  3. Etterstram mutrene etter cirka 50 km. Bruk en momentnøkkel og stram i henhold til det som er spesifisert i bilens instruksjonsbok.

Sist oppdatert:

Mer om:

På veienMotor