Bilmekaniker. Hjulkapsel. Verktøy

Ruller av gårde og gjør skader for 10 millioner kroner

I løpet av de neste månedene vil flere hundre bilister miste nylig påskrudde dekk under fart og skade bilen sin.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø.
Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild

– Hvert år rykker Redgo og andre bilbergere ut for å hjelpe flere hundre fortvilte bileiere på tre hjul. På grunn av løse hjulbolter har det fjerde hjulet rullet sine egne veier, sier Jan Fleinsjø, bilmekaniker i Gjensidige.

Beregninger Gjensidige har gjort for forsikringsbransjen viser nemlig at nærmere 500 bileiere opplever dette hvert år, de fleste i forbindelse med omlegging til vinter- eller sommerdekk. I tillegg er det mange som redder seg i land ved at de oppdager dette rett før hjulet faller av.

– Skjer dette under fart kan de materielle skadene bli store. En slik skade vil variere voldsomt i omfang, men snittskaden ligger på rundt 20.000 kroner. På årsbasis gjør løse hjulbolter skade for over ti millioner kroner, sier Fleinsjø.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø.
Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild

Husk å etterstramme!

Har du lagret Gjensidiges nummer?


Hvis du har behov for veihjelp, når du oss på 915 03 100 – døgnet rundt.

Uansett om du skifter dekk selv eller hos en bilforhandler er det viktig å etterstramme hjulbolter etter noen mil, ifølge bilmekanikeren.

– Å miste et hjul under kjøring kan få alvorlige konsekvenser. Én ting er de materielle skadene, men hva om man mister styringen og treffer et menneske, advarer han.

Ifølge Gjensidige og Redgo løsner hjul oftest etter man har skiftet dekk, og det er ofte forhjulene som er mest utsatt. Hvis bilen begynner å riste eller du kjenner vibrering fra rattet, kan dette være tegn på at noe er galt med hjulene.

– Det er lett å tenke på at en kjøper seg fri via dekkforhandlere og dekkhotell, men det er likevel viktig for alle å etterstramme hjulbolter, fastslår Fleinsjø.

Har du lagret Gjensidiges nummer?


Hvis du har behov for veihjelp, når du oss på 915 03 100 – døgnet rundt.

Tre gode råd ved dekkskifte:

  1. Sjekk mønsterdybden på dekkene du setter på. I henhold til Statens vegvesens krav skal ikke dybden være mindre enn 1,6 millimeter på sommerdekk og tre millimeter på vinterdekk. Merk at dette er minimumskrav, og at dekk med mer mønsterdybde gir bedre veigrep og sikkerhet.
  2. Er dekkene noen år gamle, kan egenskapene være betydelig reduserte – selv om dekket ser nytt ut.
  3. Etterstram mutrene etter cirka 50 km. Bruk en momentnøkkel og stram i henhold til det som er spesifisert i bilens instruksjonsbok.

Sist oppdatert:

Mer om:

På veienMotor