Jente står alene i en korridor

Sosial angst ødelegger skolehverdagen

Hvorfor skal barn og unge straffes av skolen fordi de er sjenerte? Lite muntlig aktivitet i timen kan skyldes mer enn kunnskapsløshet skriver forfatteren.

Av Jente 89

AVPD, eller engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse, er når sosial angst får utviklet seg eller ikke blir oppdaget i tide. 

Jeg fikk diagnosen for ett par år siden. For meg ga det mye mening. 

Lenge hadde jeg kjent ubehag i sosiale settinger, men i situasjoner der andre var beskjedne og det ofte gikk over, for eksempel ved skolestart i overgang fra barneskole til ungdomsskole eller fra ungdomsskole til videregående. Klarte jeg aldri å bli komfortabel og å åpne meg for andre.

Jeg ønsket ikke alltid å være alene, selv om jeg var det.

Men da rådgiveren en gang ba meg om en prat, var det enklere å si at jeg trivdes best i mitt eget selskap.

Jeg husker en gang jeg overhørte en gruppe ungdommer som pratet om en annen elev som snakket lite og også var mye for seg selv. 

De sa de syntes synd på hen, hvordan hen ofte satt og så ut av vinduet i timene. De forstod ikke hvorfor hen ikke tok kontakt. 

Da kjente jeg meg veldig igjen. Skjønner at det kan høres enkelt ut, men for noen er det ikke bare å ta kontakt med andre. 

Jeg klarer det ikke. Det er som om det er et hinder i hjernen. Hvis jeg ikke er hundre prosent trygg på situasjonen, tør jeg ikke ta sjansen på å snakke. 

Jeg kjente meg kun trygg med mine aller nærmeste, altså de jeg bodde sammen med. Familien min.

På grunn av mine utfordringer var verken deltagelsen i timen eller mine muntlige karakterer noe å skryte av.

Jeg skulle ønske det ble gjort noen tiltak på skolen, som gjør det enklere for slike som meg å få bedre standpunktkarakterer. For som mange vet, så teller det muntlige like mye som den skriftlige.

Og det er ikke rettferdig at man skal bli «straffet», fordi man ikke er like snakkesalig som klassens klovn. 

Nå kan det hende at også klassens klovn sliter med sitt, men det er ikke like enkelt å se. 

Så jeg skulle ønske undervisningen var mer tilpasset den enkelte, det trenger vi. 

Sist oppdatert: