Oppsatt hår. Hårklype.

La denne ligge når du skal kjøre bil

De kommer i forskjellige fasonger og farger, og pryder manken på flere av oss. Men ta den av når du skal kjøre bil, oppfordrer fagkyndige.

Seniorrådgiver Pål Andersen i Norges Trafikkskoleforbund.
Pål Andersen

Hensikten med bilens hodestopper (som mange kaller nakkestøtte) er å minske hodets bevegelse i forhold til overkroppen ved en påkjørsel bakfra, og beskytte mot det vi kaller nakkesleng. Det opplyser seniorrådgiver Pål Andersen i Norges Trafikkskoleforbund. 

– Mellom hodestopperen og hodet skal du kun få plass til en finger. Har du i en stor hårklype eller en hestehale midt på hodet, vil avstanden mellom stopper og hode bli langt større enn den skal være. Ved et sammenstøt kan hodet vri seg kraftig, og nakken vil kunne ta større skade enn den i utgangspunktet ville gjort. Det å få en stålspenne inn i hodet vil selvsagt gi store smerter og kan forårsake dype og alvorlige kutt, advarer Andersen. 

Anbefalingen er klar: Ikke bruk hårklype mens du sitter i bil. 

– Unngå den type pynt når du setter deg inn i en bil – uansett om du er fører eller passasjer. Har du en flette, så dytt strikken lengre ned, slik at «tuppen» ikke sitter midt bakpå hodet. Ta deg også alltid tid til å stille inn både setet og hodestopperen riktig. Dette kan være avgjørende for utfallet ved en kollisjon og bidra til mindre skader, konkluderer Andersen. 

Seniorrådgiver Pål Andersen i Norges Trafikkskoleforbund.
Pål Andersen

Husk også på dette før du spenner deg fast

Bilbeltet skal ligge tett inntil kroppen din og ikke være vridd for at det skal beskytte mest mulig, minner seniorrådgiveren. Sørg også for at det ligger stramt over hoftene og over skulderen. 

– Av den grunn oppfordrer vi til å ta av tykke jakker, som boblejakke, før bilkjøring. Ved en bråstans eller kollisjon vil kroppen få fart fremover. Hvis beltet ikke ligger stramt inntil kroppen, kan du komme til å skli under det og dermed gå glipp av den beskyttende effekten et belte skal ha.

Pass også på at du ikke har løse gjenstander mellom belte og kropp. Andersen advarer om at disse vil kunne forårsake kutt og potensielt trenge inn i kroppen ved bråbrems eller kollisjon.  

– Mobil og nøkler er typiske eksempler på ting vi putter i lommer når vi setter oss inn i bilen. Enhver gjenstand som ligger nært mot kroppen kan forverre skadeomfanget ved en kollisjon. 

Bekledning gjentar seg i ulykkesbildet

Sjefingeniør Svein Ringen i Statens vegvesen.
Svein Ringen

Dersom beltet strammer seg kraftig opp og du for eksempel har en mobil liggende under det, kan mobilen trenge inn i kroppen din, utdyper sjefingeniør Svein Ringen i Statens vegvesen.  

– Ligger gjenstanden mot brystet, kan den gå rett inn til ribbeina og forårsake skade. Rådet er: Få beltet så tett inntil kroppen som mulig, og hold deg til minst mulig grad av tjukke tekstiler mellom belte og kropp.

Hva med å legge gjenstander i baklommer på bukse for eksempel? Heller det enn andre alternativer, mener Ringen.

– Det vil være fryktelig ubehagelig å sitte på over tid. Likevel er det bedre enn å plassere mobilen løst i midten av kjøretøyet, hvor den kan fyke av gårde, eller i klem mellom kropp og belte. Prøv alltid å finne lommer som ikke er i konflikt med bilbeltet, gjentar sjefingeniøren og runder av:

– I dybdeanalyser over dødsårsaker i trafikken er bekledning en gjenganger. For eksempel bruk av tykke ytterjakker som forhindrer beltet i å ligge tett inntil kroppen.

Sjefingeniør Svein Ringen i Statens vegvesen.
Svein Ringen

Sist oppdatert:

Mer om:

MotorPå veien