Overrekking av nøkler.

Flere vurderer å selge bolig uten megler – her er hva du bør vite

Det fremkommer av Eiendomsundersøkelsen 2022, der nesten én av tre oppga at de vurderte å selge bolig selv.

Til sammenlikning svarte én av fem det samme året før. Likevel var det kun to prosent av de spurte som faktisk solgte uten megler i 2021. Undersøkelsen er gjennomført av Shibsted.

Tre spørsmål å stille seg

Forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl i Huseierne peker på tre spørsmål du bør stille deg selv hvis du vurderer å selge bolig på egen hånd:

  1. Klarer jeg å være selger av boligen?
  2. Ønsker jeg å ha det ekstra ansvaret som følger med å selge selv?
  3. Klarer jeg netto å spare penger på å selge selv?

Nummer 1: salgsjobben

Forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl i Huseierne.
Carsten Pihl. Foto: Huseierne

Selve salgsjobben utgjør en stor del av en eiendomsmeglers jobb, påpeker Pihl. De som velger å selge uten megler må stå for hele jobben selv.

– Det innebærer å lage salgsoppgave, markedsføre, snakke med interessenter og holde budrunde. For de fleste av oss er dette noe som føles uvant. Tenk derfor grundig gjennom om det er en jobb du ønsker å ta på deg, råder Pihl.

Man kan også velge å selge på egen hånd, men med litt drahjelp fra en selg-selv-tjeneste. Slike tjenester bistår gjerne med markedsføring og det rent formelle, som nødvendige dokumenter, kjøpekontrakt og oppgjør. Resten må boligselger håndtere.

– At budene bare kommer inn av seg selv etter visning er en myte. I de fleste budrunder er det én eller to budgivere. Du må drive aktivt salgsarbeid for å få inn bud hvis du selger selv, sier forbrukersjefen og legger til:

– Husk også at disse tjenestene ikke hjelper til med finansieringssjekk av budgiver.

Forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl i Huseierne.
Carsten Pihl. Foto: Huseierne

Nummer 2: ansvaret

Velger man bort megler, står man selv ansvarlig for all informasjon i salgsprosessen, minner Pihl. I henhold til avhendingsloven skal selger opplyse om alle forhold ved boligen som selger kjenner til eller måtte kjenne til, og som kjøper må regne med å få. Denne plikten gjelder uavhengig av om megler er inni bildet eller ikke. Men en eiendomsmegler er bundet av en egen opplysningsplikt, oppå selgers ansvar, forklarer Pihl.

– Derfor kan du omtale eiendomsmegleren som et «sikkerhetsnett» i bolighandelen, sier han.

Nummer 3: sparebiten

Ved bruk av eiendomsmegler kan man som regel velge mellom to faktureringsmåter: provisjon av salgssum eller timepris per time brukt av megler. Førstnevnte er mest vanlig, og ifølge Boligsmart.no ligger i snitt provisjonen på rundt 2 prosent. For en bolig som selges til fire millioner, svarer dette til 80 000 kroner. I tillegg løper det på andre kostnader, som ulike gebyrer og honorarer.

En selg-selv-tjeneste inkludert nødvendige dokumenter og fotografering koster fra ca. 28 000 kroner og oppover.

Regn på sluttsummen, lyder rådet fra Pihl.

– Klarer du å få like mye for boligen som eiendomsmegleren, har du spart penger. Får eiendomsmegleren inn mer penger, har du fort tapt på å selge selv, sier han.

Så sitt snitt til å spare

Det nærmer seg et år siden Therese Femtehjell Friberg solgte leiligheten sin i Fredrikstad. Til tross for at hun tidligere hadde solgt bolig i Oslo med en megler hun var godt fornøyd med, valgte hun å gjøre det annerledes denne gangen.

– Etter tips fra venner som hadde solgt uten megler med hell, ønsket jeg å gi det et forsøk. Dessuten prøvde jeg meg på å holde privatvisninger i forbindelse med at broren min solgte bolig, og så ikke lenger samme nytten av å bruke megler, forteller Friberg.

Muligheten for å spare var også blant hovedmotivasjonene hennes.

– Hvis det ikke skulle gå min vei, visste jeg at megler enkelt kunne overta alt av dokumenter og gå videre med prosessen. Sånn sett føltes det som en liten risiko å ta, sier Friberg.

Brukte selg-selv-tjeneste

I stedet for å påta seg hele oppgaven selv valgte hun å bruke Propr – et selvhjelpsverktøy for de som vil selge uten megler. Tekst til boligannonse, holde visninger og ta imot bud var blant oppgavene Friberg holdt i. Resten ble tatt hånd om av selg-selv-tjenesten.

– Jeg tror det er fordelaktig for selger å presentere boligen selv og være i direkte kontakt med interessentene. Selger er den som kjenner boligen best, sier Friberg.

Leiligheten i Fredrikstad ble solgt til en sum som innfridde forventningene. Friberg anslår at hun sparte rundt 65 000 kroner på å ikke bruke megler. Blir det boligsalg igjen i fremtiden, er hun klar på hvordan det skal gjøres:

– Det blir på egen hånd.

Husk at ukjente feil og mangler kan dukke opp

Som boligselger er du ansvarlig for ukjente feil og mangler som overstiger 10 000 kroner i fem år etter overtakelse, i henhold til avhendingsloven. Der feil og mangler ble opplyst om på korrekt vis i forkant av salget kan selger normalt ikke holdes ansvarlig.

Men skulle det dukke opp noe som ingen kjente til før salget, kan selger «sitte i klisteret». En boligselgerforsikring vil dekke slike ukjente feil og mangler.

Kilde: Huseiernes «Bør jeg selge boligen selv?»

Sist oppdatert: