
Slik får du ut penger fra depositumet
Som utleier kan det være kronglete å få ut penger fra et depositum. Likevel må du sørge for at det er på plass før du gir ut nøklene.
De fleste leieforhold forløper og avsluttes uten problemer. En del utleiere opplever imidlertid at de ikke får inn husleien eller at leietakeren har gjort skade på boligen.
– I slike saker kan du ha krav på penger fra depositumet, sier advokat Annita Magnussen i Huseierne.
Hun beskriver depositum som en slags forsikring for utleiere. Det kan dekke utgifter knyttet til eksemplene nevnt over, i tillegg til kostnader i forbindelse med utkastelse. Det er en prosess som ofte er både tidkrevende og dyr.
Leietakeren må samtykke, men ikke alltid
Ifølge Huseierne tror noen utleiere at de bare kan forsyne seg av depositumet. Det er ikke riktig.
– Hvis det gjelder for eksempel mangelfull flyttevask eller skader utover vanlig slitasje, må leietakeren gi skriftlig samtykke før du kan få penger fra depositumskontoen. Når dere er enige om en utbetaling og leietakeren har gitt sitt samtykke til banken, kan den betale ut det beløpet, sier Magnussen.
Hvis det dreier seg om uteblitt husleie, er samtykke ikke nødvendig. Forutsetningene er at depositumet står i samme bank som husleiekontoen, at du varsler leietaker om kravet og at vedkommende ikke protesterer ved å reise søksmål innen en tidsfrist.
– Når depositumet og husleiekontoen er i samme bank, kan banken enkelt kontrollere om leien er betalt eller ikke. Dette til forskjell fra andre pengekrav, for eksempel knyttet til skader i boligen. Da er ikke banken i stand til å vurdere hvem som har rett, forklarer Magnussen.
Rettslig avgjørelse
Hvis leietakeren er uenig i kravet ditt, må det foreligge en dom – eller en rettslig avgjørelse på linje med en dom – før du kan få tilgang til depositumet. Dette gjelder alle andre saker enn ved manglende husleie. Husleietvistutvalget (HTU) er første klagested i tvister om leie av bolig.
– Utkastelsesaker tar tid og medfører utgifter til for eksempel namsmannens gebyrer og eventuell juridisk bistand. I mange saker ser vi at kostnadene tilsvarer omtrent tre måneders husleie, som det er vanlig å kreve i depositum, sier Magnussen.
Fra et økonomisk ståsted er det altså ingen grunn til å se det an hvis leien ikke kommer inn når den skal. Det kan fort ende med at du taper mye penger.
– Vi anbefaler at du sender varsel om utkastelse på grunn av manglende leie kort tid etter at den uteblir første gang. Uteblitt husleie er utkastelsesgrunn. Pass bare på at varslet er utformet i henhold til kravene i husleieloven, sier Magnussen.
Dumt å droppe depositum
Mange utleiere krever ikke depositum. Kanskje fordi de kjenner leietakeren fra før eller satser på at eventuelle problemer lar seg løse uten. Dette er ikke smart, mener Magnussen. Hun opplyser at Huseierne hvert år bistår mange medlemmer i saker om husleie og depositum. I mange tilfeller ble sFor hytteutleie er det ingen formelle regler rundt opprettelse av depositumskonto og slikt som det er for boligutleieistnevnte aldri opprettet.
– Selv om det ikke er «rett frem» å få ut penger, stiller du mye svakere i en tvist uten depositum. Depositumet er også en god sikkerhet hvis leietaker har andre kreditorer som vil ha dekket sine krav samtidig med deg, sier advokaten.
Ved hytteutleie er det ingen formelle regler rundt opprettelse av depositumskonto. Det kan likevel være lurt å sikre seg. Hvis leier avbestiller og du ikke får leid ut på nytt, kan det være tungt å drive inn et krav. Da kan et depositum redusere tapet. Bare sørg for at premissene er tydelige for leier når dere inngår avtalen.
Depositum først, nøkler etterpå
Depositumet bør være på plass før leietakeren får nøklene.
– Som regel kan du stole på en leietaker som lover å sette inn depositumet senere. Men kan du på forhånd avgjøre hvem som holder ord og hvem som ikke gjør det? Vår erfaring er at depositumet ofte uteblir hvis leier først har flyttet inn, sier Magnussen.
Hvis det skjer, bør du sette en siste frist for innbetaling og gi beskjed om at leieforholdet opphører hvis fristen brytes.
Mange bruker Gjensidiges utleieforsikring
I 2024 fikk Gjensidige inn over 600 saker fra kunder med utleieforsikring. Den er inkludert i husforsikringen og kan legges til i innboforsikringen Innbo Pluss.
– Et vanlig problem er at utleieren ikke krevde depositum eller lot leietaker flytte inn før det var satt inn på konto, sier produktsjef Andreas Økland Amundsen i Gjensidige.
Utleieforsikringen dekker ubetalt husleie i inntil seks måneder og utgifter i forbindelse med utkastelse. Den dekker også tapt husleie hvis en skade som dekkes av hus-/innboforsikringen (som vann- eller brannskade) fører til at leietakeren må flytte ut i en periode. I tillegg dekker den skadeverk på bygningen – i betydningen hærverk, ikke vanlig slitasje eller manglende vedlikehold.
– Forsikringen dekker altså en del av det som kan gå galt i et leieforhold. Samtidig er det flere ting som må dekkes av depositumet, som maling av vegger uten tillatelse og manglende vask eller rydding ved flytting. Mange utleiere opplever at boligen er brukt på en hard eller feil måte. For eksempel kan småstein under dørmatten lage riper i parketten. Dette regnes ikke som skadeverk i forsikringen. Derfor er det viktig å ikke slurve med depositumet, understreker Amundsen.
Fakta om depositum
- Depositum hører hjemme på egen depositumskonto som de fleste bankene tilbyr, ikke på husleiekontoen eller en annen konto utleier disponerer alene.
- Kontoen opprettes av utleier i leietakers navn.
- Depositumskontoen og husleiekontoen bør stå i samme bank.
- Utleier betaler gebyret for opprettelsen av kontoen. Rentene tilfaller leietaker når leieforholdet opphører.
- Det er vanlig å kreve depositum tilsvarende tre måneders leie. Loven tillater seks måneder. Det er uansett beløpet som oppgis i leiekontrakten som gjelder. Det er lov å øke det i takt med økninger i leien, men da må dette være spesifisert i kontrakten.
Sist oppdatert: