Filter i vaskemaskin

Så lett gir du hvitevarene et lengre liv

Når rengjorde du vaskemaskinen sist?

Øivind Lie i Servicemesteren
Øivind Lie

Lenge siden? Da kan det være smart å sette av en halv time til jobben – og så ta tørketrommelen og oppvaskemaskinen når du først er i gang. Etterpå kan du nyte vissheten om at rene hvitevarer er mer effektive, tryggere og lever lenger enn dem som går for lut og kaldt vann.

– Enkle grep kan forlenge levetiden på apparatene dine med flere år. Det er en fin gulrot, spesielt nå når mange har trangere økonomi, sier Øivind Lie i Servicemesteren på Gjøvik.

Det aller meste av utstyr og maskiner trenger litt vedlikehold for å fungere optimalt. Men folk dropper det likevel, erfarer Lie.

Øivind Lie i Servicemesteren
Øivind Lie

Orker ikke, gidder ikke

– Noen kvier seg fordi de er redde for å gjøre noe galt. Men her snakker vi om veldig enkle operasjoner, sier Lie. Han understreker at større reparasjoner som innebærer bruk av verktøy bør utføres av fagfolk.

– Og så er det de som vet at de burde, men som utsetter oppgaven fordi de synes den er utrivelig eller et ork. I tillegg har jeg møtt flere som mener at «denne maskinen kostet 10 000 kroner. Den skal virke uten min hjelp!» Men dyrt utstyr trenger også vedlikehold, konstaterer Lie.

Det er altså bare å brette opp ermene og sette i gang. Du trenger varmt vann i springen, fettløsende oppvaskmiddel, børste, klut og maskinrens. Oppvask- eller engangshansker er valgfritt.

Slik rengjør du oppvaskmaskinen

Har gummipakningen rundt døren og delene av plast et rosaaktig skjær? Det er et sikkert tegn på at en del av fettet du putter inn i maskinen ikke går ut av den.

– Midt på gulvet i maskinen sitter filteret som er formet som en sylinder. Når du vrir litt på den, kan du løfte ut både filteret og den perforerte platen det sitter fast i. Vask begge med kost og varmt såpevann i oppvaskkummen, sier Lie.

Neste skritt er å gå over gummipakningen rundt døren og misfargede plastdeler med såpevann og klut/svamp. Fett som blir liggende over tid vil redusere gummiens egenskaper og øke risikoen for lekkasje.

Anbefaler maskinrens

Til slutt bør du kjøre en tom maskin på høyeste temperatur med en dose maskinrens i såpeskuffen. Rensemiddelet løser opp fett- og kalkrester i selve maskinen og avløpsslangen hvor det ellers er umulig å komme til.

– Litt avhengig av bruken bør du gjøre dette én til to ganger i året, mener Lie – som vet at noen sverger til hjemmelagde eddikblandinger. Disse kan fungere godt, og kanskje er de mer miljøvennlige.

– Jeg holder likevel en knapp på maskinrensen du kjøper i butikken. Erfaring viser at det er større sjanse for at folk flest bruker disse enn at de blander selv.

Skylle eller ikke skylle?

Spørsmålet som vekker strid i heimen: Skal vi fjerne matrestene fra tallerkener og bestikk før vi setter dem i oppvaskmaskinen? Ja, mener Lie – som understreker at han uttaler seg på vegne av oppvaskmaskinen og avløpet, ikke strømmåleren.

– Målet er minst mulig fett og matrester i avløpssystemet. Derfor er det smart å tørke av det grøvste med kjøkkenpapir som du kaster i matsøppelen. Da bruker du dessuten mindre varmt vann hvis du uansett må skylle etterpå, sier han.

Slik rengjør du vaskemaskinen

Nederst på fronten, bak en luke, finner du lofilteret. Det samler også opp sokker, smykker og andre gjenstander som lurer seg ut av trommelen.

– Lofilteret har en gummipakning, så det kan være litt vanskelig å løsne. Men ut skal det! Bare husk å sette en bøtte eller lignende under luken. Det kommer en del vann når du skrur ut filteret, sier Lie. Han anbefaler rens av lofilteret minst to ganger i året.

I selve maskinen tørker du over innsiden av glassdøren og fjerner hårklaser og fremmedlegemer fra bretten på gummibelgen. Dra ut såpeskuffen og fjern ansamlinger av størknet vaskepulver under springen.

– Deretter bruker du maskinrens av samme type som i oppvaskmaskinen. Kjør pulveret på kokvask, det renser maskinen og avløpsslangen effektivt, sier Lie. Han anbefaler at du bruker maskinrens minst to ganger årlig i både vaske- og oppvaskmaskinen.

Rar lukt av rene klær?

Hender det at klær lukter litt emment etter vask? Etter en vask blir ikke maskinen helt tømt for vann. Over tid vil dette vannet lukte vondt – og «smitte» klesvasken.

– Dette er trolig ikke et problem hvis du vasker ofte. Vasker du sjelden, kan du kjøre en tom maskin på kortprogram og laveste temperatur bare for å skifte ut vannet, sier Lie.

Slik renser du tørketrommelen

Fullt lofilter i tørketrommel
LOFILTER: Samler løse fibre fra klærne. Foto: Servicemannen

Ikke nødvendig å fjerne lo hver gang, sier du? Å joda, er ekspertens beskjed. Maskinen bruker mindre strøm og tørker bedre når den har rene lofiltre – som det er to av.

– Det ene sitter like ved trommelen eller i døren. Dette «hverdagsfilteret» fanger opp tørr lo, og det består ofte av to plastdeler som det er lett å trekke ut og ta fra hverandre. Det andre fanger opp våt lo og sitter bak en luke nederst på maskinen. Dette bør du sjekke minst to ganger i året, sier Lie.

I tillegg må vannoppsamleren tømmes ofte – hvis tørketrommelen er utstyrt med en slik. Hvis oppsamleren blir stående med mye vann, vil maskinen lede fukt tilbake til trommelen under bruk. Det betyr dårligere tørk.

Fullt lofilter i tørketrommel
LOFILTER: Samler løse fibre fra klærne. Foto: Servicemannen

Rene hvitevarer reduserer brannfaren

Rune S. Nielsen
Rune S. Nielsen i Gjensidige

En veldig bra tilleggseffekt av rene hvitevarer: bedre brannsikkerhet.

– Disse apparatene inneholder mange elektriske deler, som varmeelementer, pumper, vifter og motorer. Risikoen for varmgang og branntilløp øker hvis for eksempel en pumpe eller motor må jobbe hardere fordi et filter er tett, sier teknisk utreder Rune S. Nielsen i Gjensidige.

Han understreker at farlige feil kan oppstå i både nye og gamle maskiner. Du bør alltid være oppmerksom på tegn som kan varsle at noe er galt.

– Få maskinen undersøkt hvis den får en synlig skade eller den oppfører seg unormalt. For eksempel at den blir veldig varm under bruk, eller at den stopper underveis i et program. I tillegg er det viktig å alltid følge bruksanvisningen, både når det gjelder bruk og vedlikehold, sier Nielsen.

Rune S. Nielsen
Rune S. Nielsen i Gjensidige

Sist oppdatert: