May Jønsson

Mistet alt de eide

May Jønsson våknet og sto opp på grunn av en sur lukt i huset. I halvsøvne skjønte hun plutselig hva lukten kom av.

May Jønsson. Foto: Privat
May Jønsson. Foto: Privat

Det var tidlig morgen andre juledag i romjulen 2018 at May Jønsson og familien opplevde brannmarerittet. Hun forteller at flammene sto opp fra gulvet i stuen.

– Jeg løp og vekket samboeren og døtrene mine. Så slo jeg vann på flammene før samboeren min kom og tømte hele pulverapparatet.

Paret fikk ringt 110, og da brannvesenet kom ti minutter senere, så flammene ut til å være slukket. Brannvesenet mente at alt var under kontroll, men May husker at hun hørte en ekkel lyd i veggen før familien forlot huset for å søke ly hos venner i nabohuset. Derfra fikk de se at brannen var alt annet enn under kontroll.

– Jeg la merke til et varmt lys utenfor. Da jeg så ut, var huset vårt overtent, sier hun.

Brannen hadde utviklet seg sakte i det over 100 år gamle husets mange hulrom. Snart tok flammene fullstendig over.

Før andre juledag ble til kveld sto familien på bar bakke. Alt de sto igjen med var klærne de hadde på da de forlot huset.

Det var likevel tiden etter som var verst, forteller Jønsson.

– Når du forstår hvor nære på det var. At alt du hadde er borte. Alle tingene, alle minnene. Det viktige er selvsagt at det ikke gikk liv tapt. Likevel er det tungt følelsesmessig og ikke minst praktisk utfordrende.

May Jønsson. Foto: Privat
May Jønsson. Foto: Privat

Ikke alene

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon André Olsen sier at May Jønsson og familien dessverre er en del av en dyster statistikk.

– Bare i 2018 registrerte forsikringsbransjen mer enn 800 branner med skadeomfang fra én til ti millioner kroner. I praksis betyr det at en bygning er svært skadet eller nedbrent, sier Olsen, og fortsetter:

– Levende lys medfører alltid en viss risiko, men elektriske installasjoner og gjenstander er likevel den største synderen.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Olsen forteller at branntilløp kan spores tilbake til alt fra løse koblinger og gamle anlegg som ikke tåler dagens strømforbruk til glemte komfyrplater og vaskemaskiner som har ristet seg selv i stykker.

Han gir tre leveregler for å unngå brann i elektriske installasjoner og gjenstander:

1. Sjekk det elektriske anlegget ditt

– Det avdekkes tekniske feil eller brukerfeil i 30–45 prosent av alle boliger som blir kontrollert. Det er snakk om stikkontakter med ødelagt deksel, større feil som kan utbedres umiddelbart eller installasjoner som frakobles der og da på grunn av stor brannfare. Feil finnes også på nyere anlegg, dessverre. Gjensidige kan bistå med å sjekke anlegg stort sett over hele landet.

2. Elektrisitet og bevegelige deler er en dårlig kombinasjon

– Bevegelse fører til slitasje, som over tid kan medføre varmeutvikling i elektriske komponenter. Sørg derfor for å være hjemme og våken når du bruker vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin.

3. Bruk alle apparater (også skjøteledninger) slik det er ment

– Husk å slå av etter bruk. Ladere bør du kun bruke når du er våken.

Tingene er det store savnet

Olsen forteller at alle vanlige bolighus er fullverdiforsikret. Det betyr at du får dekket det det koster å bygge opp boligen igjen. Det er verre med innboet.

– Det er eiendelene som først og fremst blir savnet. Imidlertid er de færreste av oss klar over hvor mye vi egentlig eier før det er borte. Derfor er mange underforsikret, påpeker Olsen.

Rådet hans er å ha oversikt over verdien på ting du har og skaffer deg – og å oppdatere forsikringssummen ved behov. Det er May Jønsson enig i.

– Hukommelse har vi ikke, så mitt tips er å ta bilder av alle rom og av innholdet i alle skap. Slik får du i hvert fall et hint om hva du eier, sier hun og understreker at du må lagre disse bildene (og alle andre fotografier) i en skytjeneste, hvor de er trygge. Jeg tenkte på det ofte, men gjorde det aldri. Nå er det for sent, sier hun.

Sist oppdatert: