Bilnøkkel

Bruktbilselgerens beste tips

Skal du selge bilen din på egen hånd? Gjør godt forarbeid og vær ærlig, er rådet fra bruktbilselger Magnus Groseth.

Magnus Groseth
Magnus Groseth

En tilfeldig valgt dag i desember 2022 er det nesten 70 000 bruktbiler til salgs på Finn.no. 18 500 av bilene selges av privatpersoner. Hvordan kan du sørge for at bilen din skiller seg ut i mengden?

Bruktbilselger Magnus Groseth i Kbil fremhever gode forberedelser og redelighet som nøkkelen til et godt salg.

– Som selger er du ute etter en best mulig pris. Samtidig vil du helst slippe å se den gamle bilen igjen etter at du har gitt fra deg nøklene, sier Groseth.

– Ærlighet lønner seg, også i bruktbilbransjen. Det kan være fristende å selge bilen «som den står», men et slikt forbehold setter ikke klagefristen på to år til side. Spill heller med åpne kort om eventuelle skader og feil, så er sjansene store for at du unngår problemer i etterkant, sier Groseth, og trekker frem sine beste tips til deg som skal selge bil:

Magnus Groseth
Magnus Groseth

1. Forarbeid

Sørg for at bilen er i så god stand som mulig, og at papirene er i orden. Og så: Hva kan doningen være verdt?

– Bruk finn.no for å sjekke hva andre i ditt område tar for biler av samme modell. Gjør en sammenligning ut fra kilometerstand, utstyrsnivå og tilstand, sier Groseth.

– Deretter er det smart å få utført en tilstandsrapport, for eksempel hos NAF eller en bilforhandler. En grundig gjennomgang vil avdekke feil du kan få fikset før salget eller bør informere en kjøper om, og det blir enklere å sette riktig pris. I tillegg sender en fersk tilstandsrapport et signal om at du er seriøs.

2. Klargjøring

En pen og velduftende bil er innbydende. Vær nøye med rengjøringen ut- og innvendig – og under.

– Glem ikke motorrommet! En grundig motorvask bidrar til å løfte helhetsinntrykket, sier Groseth. Han mener mange undervurderer rengjøringsjobben, eller de vet ikke helt hvordan de gjør det.

– Det kan lønne seg å sette bort vask og stell av bilen til noen som kan det. «Nybilfølelse» er et positivt ladet begrep, og det er ikke uten grunn.

3. Annonsen

Nå er vi kommet frem til selve salgsplakaten. Den bør du legge arbeid i, formaner proffselgeren. Begynn med å ta gode bilder av bilen på dagtid og i oppholdsvær. Finn en pen, rolig bakgrunn og ta mange bilder.

– Fotografer fra alle vinkler, og vær raus med detaljbilder av interiøret: dashbord, ratt, håndbrekk, seter, stereo/navigasjon, bagasjerom etc. Husk å få med eventuelle bulker og skader. Og skriv bildetekster som gir god informasjon om motivet, sier Groseth.

God og korrekt norsk bidrar til et godt helhetsinntrykk. Be eventuelt en skrivekyndig venn om hjelp. Teksten må inneholde all relevant informasjon, både positiv og negativ. Ta med opplysninger om EU-kontroll, servicehistorikk og eventuelle reparasjoner, heftelser og så videre.

– Som selger har du opplysningsplikt. Feil du burde ha visst om er ditt ansvar også etter at bilen har byttet eier. Vær i tillegg oppmerksom på at opplysningene i annonsen er en del av salgsavtalen. Det er greit å vektlegge bilens gode egenskaper, men vær forsiktig med å overdrive, sier Groseth.

– Men hvis du kan dokumentere at bilen er godt vedlikeholdt, kan det bidra til å gi deg en høyere pris. Personlig ville jeg gitt mer for en bil med god servicehistorikk enn en bil uten slik dokumentasjon, selv om den var kjørt lengre.

4. Prøvekjøring

Her er det to «regler» du alltid bør følge: Sjekk at den potensielle kjøperen har førerkort – og bli alltid med på selve prøvekjøringen.

– Tillit spiller alltid en rolle ved kjøp og salg, men hvem kan du stole på? Det er ikke lett å avsløre, heller ikke for oss som driver med dette profesjonelt, påpeker Groseth.

Hvis en person benytter prøvekjøringen til å stikke av med bilen din, regnes dette som underslag, ikke tyveri. Underslag erstattes ikke av en vanlig bilforsikring.

5. Kontrakt og betaling

Skriv alltid kontrakt! Bruk gjerne en standardkontrakt, for eksempel fra Forbrukerrådet eller NAF og Finn.no.

En digital kontrakt er å foretrekke, ikke minst i situasjoner der kjøperen kommer langveisfra og gjerne vil komme seg av sted samme dag, mener Groseth.

– Hvis oppgjøret skjer via nettbank, skal du være oppmerksom på at noen banker overfører penger umiddelbart. Hos andre skjer det på gitte tidspunkt gjennom dagen, noe som kan gi uærlige sjeler sjansen til å slette betalingen. I slike situasjoner bør du vente med å gi fra deg nøklene til du ser at pengene står på kontoen din, selv om det betyr at handelen må avsluttes neste dag, sier Groseth.

Kjøper må forsikre bilen før omregistrering

Hvis kjøperen har lånefinansiering, må du ikke overlevere bilen før du mottar kjøpesummen fra finansieringsselskapet. Sørg også for at kjøperen har kjøpt sin egen forsikring før han eller hun kjører av sted. Det rydder mange usikkerhetsmomenter knyttet til bilhandelen av veien for både kjøper og selger.

I tillegg til betalingen kommer prosedyrer knyttet til salgsmelding, årsavgift og omregistrering. Dette utføres hos Statens vegvesen. I tillegg kan eierskiftet kan også administreres i andre løsninger, som for eksempel Finn.no.

Åtte av ti handler går greit

– Nå har du forhåpentlig solgt bilen din til en pris du er fornøyd med. Og hvis du har gjort alt etter boka, kan du føle deg trygg på at salget ikke får etterspill, sier Groseth.

Han anslår at 80 prosent av alle bilkjøp skjer uten problemer, mens det oppstår en tvist i forbindelse med rundt én av ti handler.

– Og så er vår erfaring at rundt én av ti kunder har uærlige hensikter, eller de er rett og slett ute etter å lage trøbbel og bråk. Det er lov å takke nei til en handel hvis magefølelsen din er dårlig, avslutter bruktbilselgeren.

Sist oppdatert: