Fire adventslys. Det ene er tent.

Slukker du disse hver kveld?

Tente adventslys sprer varme og kos – så lenge du husker å slukke dem igjen.

Rune Siewartz Nielsen, teknisk utreder i Gjensidige.
Rune Siewartz Nielsen

Å skru av adventslysene om natten kan være en enkel, men effektiv, måte å redusere risikoen for brann og sørge for en trygg feiring av høytiden. Det er i hovedsak to ting som gjelder, påpeker Rune Siewartz Nielsen, teknisk utreder i Gjensidige.

– For det første er julepynt noe som brukes år etter år, og pakkes bort i store deler av året. Tilførselsledningen snurres rundt pynten, slik at den lettere kan lagres. Det er da en viss risiko for at den blir utsatt for bøyinger slik at den kan bli slitt. Når vi i tillegg vet at en del av disse er gamle, kan også ledningene bli sprø, forteller Nielsen.

– Hvis det brukes vanlige lyspærer kan tildekking utgjøre en viss risiko. Hvis det brukes LED-pærer er ikke dette noe problem. De fleste branner har å gjøre med skader på ledningsnett, både tilførsel og internt i lysestaker og pynt, på grunn av elde og slitasje.

Rune Siewartz Nielsen, teknisk utreder i Gjensidige.
Rune Siewartz Nielsen

En reell bekymring

Hvert år oppstår flere branner rundt juletider, ofte ved feil bruk eller manglende tilsyn med lys og stearinlys. Adventslys kan også utgjøre en brannrisiko hvis de ikke håndteres forsvarlig.

– Den klart største risikoen er bruk av levende lys. Mange pynter med mose, lav og greiner av grantrær, og disse er svært lettantennelige når de har tørket inne over flere dager. Sørg også for at lysene står støtt, slik at de ikke kan velte og antenne duker og annen pynt, oppfordrer Nielsen.

Dette bør du være obs på

Selv de nyeste adventslysene kan bli varme etter langvarig bruk. Hvis de er plassert for nært brennbare materialer, som gardiner, julepynt eller tørt juletre, kan overoppheting føre til en farlig brann. Å forlate lysene tent om natten øker sjansen for at noe brennbart kommer i kontakt med flammen.

– Se etter fysiske skader og vær oppmerksom på lys som ikke tenner eller som blinker. Bytt ut ledninger som er skadet eller er sprø. Slik pynt lever ikke evig, sier Nielsen.

For å nyte den festlige atmosfæren samtidig som du opprettholder en sikker bolig, er det enkleste og mest pålitelige tiltaket å skru av adventslysene når du går til sengs.

– Hovedregelen er å skru av julelysene når du drar eller legger deg, spesielt hvis det brukes vanlige lyspærer. Stearinlys skal selvfølgelig ikke brukes uten tilsyn.

Har du riktig innboforsikring?

Sist oppdatert: