
Slik lykkes du i drivhuset
Et drivhus gir deg lengre sesong, gode smaker og en hobby du kan bli hekta på. Her er tipsene du trenger, uansett hvor mye plass du har.
– Jeg hadde drømt om drivhus i årevis, men trodde jeg hadde for liten hage, sier hageentusiast Tanja Hauge Reine, også kjent som @rekkehusbonden på Instagram.
Hun ble hagefrelst for noen år siden og startet med å dyrke i pallekarmer. I fjor ble hun stolt eier av tolv kvadratmeter ren hageglede utenfor rekkehuset sitt i Oslo. I drivhuset vokser tomater, agurker, aprikos og druer, og i år gleder hun seg over den første knoppen på ferskentreet – etter å ha pollinert det selv.
– Jeg er ikke så opptatt av regler. Jeg følger magefølelsen og dyrker det som er gøy, sier Reine.
Ikke størrelsen det kommer an på
I vårt nordiske klima er et drivhus godt å ha for alle med grønne fingre. Du kan dyrke nye og spennende planter, og du kan også forlenge sesongen.
Drivhus kommer i mange typer og størrelser, også for deg som kanskje ikke tror du har plass. Det finnes kompakte mini- eller balkongdrivhus, som passer til dyrking av både blomster, urter eller andre planter rett utenfor balkongdøren.
Noen drivhus står på hjul, mens andre har hyller som kan flyttes på. Da kan du tilpasse drivhuset etter hvert som plantene vokser og solforholdene forandrer seg.
– Kjøp så stort drivhus som du har mulighet til. Uansett vil du etter hvert ønske at det var større, råder Reine.
Start med spiselige vekster
Før du setter i gang med plantingen, er det smart å undersøke litt, anbefaler Marianne Utengen, fagansvarlig i Hageselskapet. Hun ser at mange er opptatt av å dyrke spiselige vekster, som frukt og grønnsaker, og mener dette kan være en god start:
– Å dyrke i drivhus her til lands handler selvfølgelig om smaken. Men hovedgrunnen til å investere i et (dyrt) drivhus er først og fremst at tomat, aubergine og agurk er varmekjære og trives svært dårlig utendørs. Uten drivhus – liten eller ingen avling i det hele tatt, forklarer hun.
Jo kaldere det er der du bor, desto mer vinning er det med et drivhus. Til og med på Svalbard kan du dyrke i drivhus, ifølge Utengen.
Prøv deg frem
Reine er enig i at det er en god idé å sette seg litt inn i ting før du starter opp. Men ikke la det stoppe deg fra å komme i gang:
– Google litt, følg noen du synes er inspirerende på sosiale medier, prøv deg litt frem og bli kjent med jorden. Test litt forskjellig for å se hva som funker for deg. Jeg synes det er mye morsommere å prøve litt av mye enn veldig mye av én ting. Du trenger ikke gå på kurs eller følge så strenge regler om hva som passer sammen, råder Reine.
Hun anbefaler likevel å ikke plante for mye første sesong. Da kan du fort bli slått i bakken:
– Ikke plant mer enn du har tid til å ta vare på, og gi det ordentlig kjærlighet. Det skaper mestring og gjør det lettere å utvide etter hvert, sier hun.
En forlengelse av hjemmet
Legg litt innsats i å gjøre drivhuset hyggelig, råder Reine. For henne er drivhuset mer enn et sted for planter. Hun bruker det som et ekstra uterom, et sted å lese, jobbe – og til og med til å lage litt ekstra julestemning.
– Jeg er opptatt av at drivhuset ikke skal bli et sted der vi stabler hagemøbler eller lagrer bildekk. Så jeg har laget plass for trær, hengt opp gardiner og solcellebelysning i taket og lagt inn puter og små detaljer som gjør det hyggelig å være der. Det gjør at jeg bruker drivhuset hele året. Det er faktisk veldig koselig både om høsten og utover vinteren, med et lite juletre der inne, sier hun.
God rengjøring
For å sikre sunne og gode planter gjennom hele sesongen og forebygge skadedyr, er det viktig å lytte til det plantene dine prøver å fortelle deg, råder Utengen:
– Plantene gir deg beskjed om noe er galt hvis du bare ser etter. Fjern skadde blad fortløpende. Om høsten bør du vaske drivhuset og alle potter. Det er også viktig å dyrke i nok jord. Planter som tørker og mistrives er mer utsatt for skadedyr og sykdommer, forklarer hun.
Skaff deg hjelp til vanning
Om sommeren er det høysesong, med modne tomater og høsting av agurker. I denne perioden kan det bli ekstremt varmt inne i drivhuset, og det er viktig å følge godt med på vanningsbehovet. Samtidig kommer fellesferien, og det kan være dårlig nytt for plantene, advarer Reine.
– Jeg er ofte bortreist store deler av juli. Da er jeg helt avhengig av å alliere meg med noen som kan stikke innom og følge med på vanningen, lufte litt og sørge for at plantene ikke dør av heteslag. Det bør helst være noen med litt grønne fingre, råder Reine.
Gjør det du kan med ditt budsjett
– Det kan bli dyrt om du skal realisere alt på en gang. Lag budsjett eller sett en makspris, råder Utengen i Hageselskapet.
Reine innrømmer at hun gjerne skulle hatt både vedfyrt ovn, vannrør og strøm i drivhuset, men det ville sprengt budsjettet. Likevel er det mye du kan få til på et stramt budsjett. Her er det mange gode tips å hente fra andre med grønne fingre, for eksempel hagegrupper på Facebook og Instagram, eller fra andre i nabolaget, sier hun.
Forsikring av drivhus
Et drivhus kan lett bli skadet av for eksempel vind og vær eller en fotball på avveier. Hva dekkes av forsikringen?
– I Gjensidige er drivhus til privat bruk inkludert i innboforsikringen, som dekker skader inntil 300 000 kroner, opplyser Andreas Økland Amundsen i Gjensidige.
Forsikringen gjelder imidlertid bare ved brann og naturskade, det vil si storm, flom eller skred.
– Skader som skyldes snø dekkes ikke. Hobbydrivhus er jevnt over spinkle konstruksjoner som ikke er beregnet for å bære store mengder snø, sier Amundsen.
Drivhus-inspirasjon
Råd når du skal kjøpe veksthus (hageselskapet.no)
Følg på Instagram:
@rekkehusbonden
@drivhusliv
@spiselighage
@hagebyen
@minihage
@litenbyhage
Sist oppdatert: