Nytt rødt tak.

Dette må du vite om takfornying

Du ville ikke lakkert bilen uten å fjerne rust først, ville du vel?

Gunnar Solhaug i BMI Group
Gunnar Solhaug

Før var taket slitt og værbitt. Nå skinner det om kapp med solen. Kanskje har takpannene også fått ny farge, slik at boligen din følger den rådende trenden i nabolaget.

Takfornying kan få taket til å se nytt ut. Men hvis du tror at det øker levetiden på taket ditt, må du tro om igjen. Det er budskapet fra BMI Group, som produserer takpanner av tegl, betong og stål.

I en undersøkelse som selskapet gjennomførte i 2019, mente 60 prosent av de spurte at takfornying forlenger takets levetid. De tok feil, konstaterer teknisk rådgiver Gunnar Solhaug i BMI Group.

– Taket blir pent, men det er også alt. Omfattende skader eller slitasje kan ikke repareres med maling eller lakk. I tillegg gir det sjelden mening å bare utbedre den synlige delen av taket. Takfornying gir falsk trygghet hvis det egentlige problemet befinner seg under overflaten, sier Solhaug.

Gunnar Solhaug i BMI Group
Gunnar Solhaug

Taket har to tettesjikt

I Norge består et tradisjonelt skråtak vanligvis av to sjikt:

Yttertaket består av takpanner, plater eller skifer som utgjør skjoldet mot nedbør, is, sol og vind. Yttertaket skal frakte bort det meste av vannet, men det er ikke vanntett.

Undertaket er vanntett, og det består av plater eller en duk. Funksjonen er todelt: Undertaket skal hindre vann i å trenge inn i boligen utenfra. Samtidig skal det slippe ut fuktig luft innenfra, slik at det ikke oppstår kondens og råte i takkonstruksjonen. Kondens er fuktighet som oppstår når varm luft innenfra møter kald uteluft.

Mellom under- og yttertaket ligger et «nett» av lekter og sløyfer av tre. Lektene gir feste til takpannene. Sløyfene sørger for at vann utenfra blir drenert og at kondens blir luftet ut.  

Undertaket går først ut på dato

Simon Vigeland
Simon Vigeland i Gjensidige

Takstein kan vare i minst 50 år, og de blir ofte brukt om igjen når resten av taket blir byttet ut på gamle villaer. Undertaket skal i utgangspunktet vare like lenge som yttertaket. Men det går ofte ut på dato lenge før, opplyser Simon Vigeland.

Han er rådgiver i Gjensidige og har flere års erfaring som tømrer. I denne jobben hadde han flere kunder som håpet at takfornying eller nye takpanner, som er en god del rimeligere enn nytt undertak, skulle gjøre susen.

– Som regel endte det med at huseierne skjønte at det ikke var tilstrekkelig. Det viste seg ofte at lektene og sløyfene hadde råtnet. Andre ganger kunne undertaksbelegget være så stivt at det sprakk opp bare jeg tok litt i det. Jeg opplevde også at en huseier gikk gjennom et undertak som skulle kunne bære vekten hans. Sånn kan det gå når undertaket over tid blir eksponert for fuktighet, varme og vind, forteller Vigeland.

Simon Vigeland
Simon Vigeland i Gjensidige

«Maling på rust»

Vigeland sammenligner takfornying med maling på rust. Det løser ikke det underliggende problemet.

– Kanskje opplyser takfornyeren at han inspiserer taket på jakt etter svake punkter, som ødelagte takpanner eller beslag. Greit nok, men vær oppmerksom på at det sannsynligvis dreier seg om en overflatisk inspeksjon, ikke en grundig vurdering av taket som helhet, sier han.

Takfornying innebærer også en vask av taket før det blir impregnert og malt. Men som boligeier bør rengjøring uansett stå på listen din over vedlikeholdsoppgaver, vektlegger Vigeland.

– Det er viktig å fjerne for eksempel mose, som kan demme opp vann og lede det inn på undertaket. Godt vedlikehold forlenger takets levetid, og som en bonus holder det seg pent mye lenger, sier han.

Gjensidige vurderer tak med og uten takfornying likt.

– Hvis du skal forsikre boligen din eller har fått en skade, teller takfornying ikke som «nytt». Årsaken er at det er et kosmetisk tiltak som i seg selv ikke gjør taket som helhet mer tett, sier Vigeland.

Sjekk taket to ganger i året

Du bør ha som mål å inspisere taket på boligen din to ganger i året, gjerne før og rett etter vinteren, mener Gjensidiges ekspert.

– Du kan få et godt inntrykk av tilstanden på taket ved å studere det fra bakkeplan. Men det er som regel enda bedre å sjekke det på nært hold. Da skal du se etter løse takpanner, sprekker i fuge rundt pipe og rust eller deformasjoner i beslag, sier han.

Områdene rundt pipen, luftehatter, sluk, takvinduer, beslag og vinkelrenner er generelt ekstra utsatt for vær og vind. I tillegg ble arbeidet med slike detaljer generelt ikke utført like godt før i tiden som i dag, påpeker Gunnar Solhaug.

– Produktene og de tekniske løsningene er også bedre nå. Blant annet har nyere tak mye bedre lufting enn de som ble bygget for noen tiår siden, sier han og gir følgende tips:

– Har du et gammelt tak med mye istapper om vinteren og mosegroing om sommeren, kan det tyde på dårlig isolasjon og ventilasjon. Det øker risikoen for skader og påfølgende lekkasjer i undertaket. Hvis boligen har innvendig kaldloft, kan du se etter fuktmerker på rupanelet og takstolene der.

Velg en seriøs håndverker

Hvis du tviler på egen kompetanse, eller ikke kan eller vil klatre på taket (alltid sikkerheten først!), kan du be fagfolk om å sjekke tilstanden.

– Hvis konklusjonen er at taket trenger omfattende rehabilitering, kan du gjerne be et annet firma om en «second opinion». Skal det utføres arbeid, bør du innhente flere tilbud – og velge et velrennomert firma. En tommelfingerregel er at seriøse, flinke håndverkere får mange jobber og derfor har litt ventetid. De har kanskje ikke behov for å skaffe seg oppdrag via anbudstjenester på nettet, sier Solhaug.

Sist oppdatert: