Har du mange slike hjemme?

Har du mange slike hjemme?

Det blir stadig flere elektriske apparater og dingser i norske hjem. Og har du for få stikkontakter i boligen, er skjøteledninger en lettvint løsning. De kan imidlertid vise seg å bli en brannfelle.

Det er fort gjort å koble til for mange apparater i skjøteledninger med grenuttak. Det kan føre til at belastningen på skjøteledningen blir for stor. Stikkontakten som skjøteledningen er plugget inn i kan også bli overbelastet, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Det samme kan skje hvis du kobler til ekstra strømkrevende apparater på permanent basis. Vaskemaskin og tørketrommel bør alltid plugges rett i veggen. Det gjelder også for varmeovner som trekker mer enn 1 000 watt.

Les også: Mange har opplevd brann i elektriske husholdningsapparater

Halvparten av brannene starter i det elektriske

Om lag halvparten av alle boligbranner har rot i det elektriske. Derfor bør du med jevne mellomrom få utført en kontroll av boligen din. En el-kontroll er spesielt aktuell hvis du er usikker på kvaliteten på det elektriske arbeidet og hvis det er lenge siden anlegget i huset ble sjekket.

Det er du som eier som har ansvaret for det elektriske anlegget i din egen bolig og fritidsbolig

– Daglig bruk fører til slitasje, som over tid kan utvikle seg til brannfeller. At alt var greit i fjor, er ingen garanti mot feil i år. Vi finner feil i om lag halvparten av boligene vi kontrollerer, opplyser daglig leder Runar Strand i firmaet Elsjekk AS.

Ifølge Strand er manglende jording og gammelt, defekt utstyr gjengangere i private hjem. I tillegg kommer «kabelsalaten» av skjøteledninger på hjemmekontor, bak TV-benker og på ungdomsrom.

– Vaskemaskiner og tørketromler som er plugget i skjøteledninger utgjør en spesielt stor risiko. Få heller en elektriker til å montere flere stikkontakter der du trenger dem, sier han.

Les også: Norges mest brannfarlige ting har du hjemme

Gode råd for bruk av skjøteledning

1. Ikke belast skjøteledningen med mer enn 1 000 watt
2. La ikke ledningen ligge i dørsprekker eller andre steder hvor den kan bli skadet eller samle støv. Monter den heller på veggen.
3. Ikke legg flere skjøteledninger etter hverandre
4. Ikke bruk ledninger ute hvis de er ment for innendørs bruk
5. Unngå lange kveiler med overflødig ledning
6. Kassèr skjøteledningen hvis den blir skadet eller bærer preg av aldring (sprø, misfarget plast eller gnister fra støpsel)

Dette er en el-kontroll

En el-kontroll utføres av sertifisert kontrollør. Jobben innebærer en grundig sjekk av det elektriske anlegget og tilhørende sikringsskap. Røykvarslere og brannslokkingsapparat blir kontrollert, og i tillegg får du gode råd om hvordan du bruker elektrisk utstyr på en trygg måte.

Etter kontrollen får du en tilstandsrapport som forteller hva som er i orden og hva som eventuelt må rettes på.

El-kontrolløren skal følge skjemaet NEK 405-2-2 – det er kun dette som er godkjent og gir rabatt hos forsikringsselskapene

– En boligbrann er en enorm belastning for dem som rammes. Sammen med sunt brannvett og gode røykvarslere er en el-kontroll en god forsikring for deg og dine nærmeste, avslutter Strand.

Sjekk om du har riktig boligforsikring

Sist oppdatert: