Hund med vinterklær

Hunden trenger også vinterklær

Naturlig pelskåpe er ikke alltid nok. Slik kler du på din firbente venn i kulden.

Sasja Elisabeth Rygg, kommunikasjons- ansvarlig i AniCura Norge. Foto: AniCura Norge
Sasja Elisabeth Rygg, kommunikasjons- ansvarlig i AniCura Norge. Foto: AniCura Norge

– De fleste hunderaser som ikke har ekstra tykk vinterpels med god underpels trenger bekledning i kaldt vær, sier kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg i Anicura Norge.

Med mindre du har en tykkpelset turkamerat, for eksempel en husky, en malamut eller en berner sennenhund, gjelder det altså å gi den litt ekstra omtanke i vinter. Å fryse er ubehagelig, det gjelder også de firbente. Dessuten kan kulde føre til skader.

– Det er særlig kroppsdeler med lite pels og dårlig blodomløp som er utsatt, for eksempel ører, hale og huden over brystbenet. En mage med lite pels, hannens pung og tispas spener kan også trenge ekstra beskyttelse, sier Rygg.

Hun understreker at også raser med tykk pels kan trenge påkledning på skikkelig kalde dager.

–  I tillegg kan potene bli skadet av både skare og veisalt. Dette kan unngås med potesokker eller potefett – eller ved å gå utenom slike underlag. Ulempen med sokker er at polstringen fører til at hunden går glipp av en del informasjon om underlaget. Fordelen er selvsagt at sokkene beskytter og holder på varmen. Med antisklibelegg får eldre og litt stivbente dyr ekstra støtte når det er glatt, sier Rygg.

Sasja Elisabeth Rygg, kommunikasjons- ansvarlig i AniCura Norge. Foto: AniCura Norge
Sasja Elisabeth Rygg, kommunikasjons- ansvarlig i AniCura Norge. Foto: AniCura Norge

Katten er ikke kledd for kulde

Eksperten ber også katteeiere om å være oppmerksomme når gradestokken kryper under null.

– Katter er opprinnelig ørkendyr. Pelsens funksjon er ikke først og fremst å isolere mot kulde, men å holde varmen ute. I tillegg får katter lett urinveisinfeksjon. Dessuten vil eldre katter – og hunder – med forkalkninger oppleve at smertene blir verre når det er kaldt. I kulden bør ikke katter være ute lenge om gangen verken om natten eller på dagtid. Alle katter som ikke kan gå ut og inn selv via en katteluke, bør ha et lunt oppholdssted og vann som ikke fryser, or eksempel i garasjen, sier Rygg.

Vind- og vanntett, takk

Tilbake til hunden: Hvis du vil ha en glad og frisk turkamerat også på vinteren, spanderer du et ekstra dekke når det er kaldt og/eller vått og mye vind, anbefaler eksperten.

– Det er spesielt viktig at hunden er påkledd når den ikke er i bevegelse, for eksempel når dere tar en pause, når hunden venter i en kald bil eller ligger ute i hagen. Da er det viktig at den også har noe å sitte på, sier Rygg.

Hun fremhever at vann- og vindtett bekledning er det beste i norsk klima, særlig langs kysten. Et lag fleece eller ull på innsiden er bra – og reflekser er obligatorisk.

– Noen strikker til kjæledeggen sin. Ull fungerer fint i tørt vær, men kan virke mot sin hensikt når det er mye fuktighet i lufta, sier eksperten.

Fasjonabelt i bånd

Mange er opptatt av å følge trendene, og hundemote er en egen sjanger. Rygg peker på at det er forskjell på bekleding som først og fremst er ment som pynt og plagg som skal gi beskyttelse.

– Uansett er det viktig å sørge for riktig størrelse og passform, slik at det ikke blir ubehagelig eller vondt for dyret. Gnagsår må unngås, formaner hun og anbefaler at du kjøper utstyr i butikker eller klinikker som har godt utvalg og høy kompetanse.

Hemmer kroppsspråket

Dyr skuer hverandre på hårene. Akkurat det er ikke så lett når kroppen er tildekket.

– Det kan være vanskelig for hunder å tolke kroppsspråket til en artsfrende hvis rygghår, hale og så videre er helt eller delvis tildekket. Ta høyde for dette hvis du og hunden møter andre turfølger på deres vei, slik at dere unngår ubehagelige situasjoner, sier Rygg.

Sist oppdatert: