Førstehjelp. Hund.

Slik gir du førstehjelp til din firbente venn

Hunden din kan få en alvorlig skade, og i verste fall kan det stå om livet.

Torfinn Jæger i Gjensidige
Torfinn Jæger

– Skader og akutte situasjoner kan både oppstå i hjemlige omgivelser og ute i naturen. Hvis du kan gi dyret førstehjelp, kan du lindre smertene og begrense konsekvensene av sår og skader. Hvis det står om hundens liv og helse, kan din evne til å gi akutt hjelp være helt avgjørende, sier produktsjef Torfinn Jæger i Gjensidige.

Gjensidiges tall viser at sår- og poteskader står for syv prosent av skadetilfellene, mens skader som følge av matforgiftning eller fremmedlegemer hunder får i seg, står for ti prosent. Kun én prosent av sakene selskapet mottar dreier seg om benbrudd. Andre typer skader i statistikken er øyeskader, insektbitt, heteslag og hjertestans.

– Vi oppfordrer alle hundeeiere til å være forberedt og ha kunnskap om hva de kan gjøre i en akutt situasjon, sier Jæger.

Torfinn Jæger i Gjensidige
Torfinn Jæger

Kvelning

Sasja Rygg i AniCura
Sasja Rygg

Mat (inkludert bein) og løse objekter, som for eksempel leker og nøkler, kan sette seg fast i halsen. Dette kan i mange tilfeller løses ved å trekke ut hundens tunge og deretter fjerne det som blokkerer luftveiene, opplyser veterinær Sasja Rygg i AniCura.

– Pass på at du ikke dytter gjenstanden lenger ned i halsen. Hvis du ikke får tak i det som blokkerer, kan du prøve Heimlichs manøver: Legg armene rundt den fremre delen av buken og press oppover og fremover, forklarer Rygg.

Sasja Rygg i AniCura
Sasja Rygg

Forgiftning

Hunder er altetende, og de kan få i seg mye rart. De har svake smaksløker, men elsker alt som lukter vondt. Hvis hunden er blitt forgiftet, skal man som regel ikke utføre førstehjelp, men kontakte veterinær.

– Ikke prøv å provosere frem oppkast. Prøv å finne ut hva hunden har fått i seg og få tak i helsepersonell, sier Rygg.

Hun minner om at forgiftning ofte oppstår hjemme. Derfor må du være påpasselig med å rydde bort gjenstander som kan være skadelige.

De vanligste årsakene til forgiftning hos hund er

  • legemidler
  • sopp og giftige planter
  • rottegift
  • sjokolade
  • frostvæske
  • olje/maling

Heteslag

Hver sommer dør mange hunder av overoppheting i bil, noe som bør være helt unødvendig, mener Rygg. Hun understreker at hunden ikke skal etterlates i bilen når det er sol og varmt.

– Hunder kan ikke regulere sin kroppstemperatur på andre måter enn å pese, så det går ikke lang tid før de blir kraftig dehydrert. Blir en hund overopphetet, vil den etter hvert kunne dø en smertefull død, understreker veterinæren.

Skal du hjelpe en hund som har heteslag må du:

  • få hunden ut av bilen
  • tilby vann om hunden er ved bevissthet – hjelp den å få i seg væske hvis den ikke vil drikke
  • kjøle dyret ned ved å legge våte håndklær/annet på bryst og buk
  • ta hunden til veterinær

Øyeskader

Rifter og kutt i hornhinnen, samt pinner som har satt seg fast i øyeeplet, er ikke uvanlig på aktive hunder som springer i skog og mark. Rygg forklarer at en øyeskade alltid er akutt og derfor må vurderes av veterinær umiddelbart.

– Venter du, risikerer hunden å miste synet. Det er også store smerter involvert. Det man kan gjøre på stedet er å sette på krage, om du har det, eller prøve å forhindre på andre måter at at hunden klør det skadde øyet og dermed gjør vondt verre.

Hjertestans

Hjertestans kan skje, også på unge og tilsynelatende friske hunder med underliggende hjertesykdommer, opplyser veterinæren. Dette rammer ikke nødvendigvis bare i situasjoner med aktivitet, men kan også skje i rolige omgivelser i hjemmet.

– Symptomene er at dyret sliter med pusten og kan miste bevisstheten. Ofte kan slimhinnene i munnen bli blåaktig og pupillene bli store. Sjekk om hjertet slår og om hunden har puls. Hvis hunden er livløs, kan du starte med hjerte-lunge-redning, sier Rygg.

Du kontrollerer hjerteslagene ved å bøye albueleddet litt bakover og oppover. Hjertet ligger da rett under albuen til hunden.

1) Legg hunden på høyre side og plasser hendene litt bak og over hjertet. Gi 30 kompresjoner i en hastighet på ca. 100 kompresjoner i minuttet. Dersom hunden er liten eller mellomstor, skal kompresjonene skje noe raskere enn hos en større hund. Etter 30 kompresjoner gir du oksygen ved å blåse to ganger.

2) Tilføring av oksygen skal skje via munn-til-nese, ikke munn-til-munn som på mennesker. Hold rundt snuten med hånden slik at du lukker munnen og blås inn i nesen. Husk å blåse mindre luft i hvert pust om hunden er liten og har små lunger.

Andre farer og skader

Når du er ute og går tur, er du sikkert oppmerksom på huggorm, veps og lignende. Hvis nysgjerrige hunder skulle være så uheldige å få et ormebitt, vil dette gi hevelse og smerte på bittstedet, opplyser Rygg.

– Hvis hevelsen er nær halsregionen, kan det gi blokkering av luftveier. Hunden kan også få senskader på nyrer, hjerte og andre indre organer på grunn av giften i bittet. Ved bitt bør dyrlege kontaktes snarest. Hunden kan i verste fall gå i sjokk og dø. Motgift kan også være nødvendig, sier hun.

Når det gjelder magedreiing, er risikoen størst for store hunderaser, ifølge veterinæren. Magedreiing vil si at magesekken fylles av luft og dreier seg rundt sin egen akse – slik at forbindelsen til både spiserøret og tarmen blir tettet.

– Symptomene er at hunden brekker seg uten at noe kommer opp, den går urolig frem og tilbake, får akutt hevelse i bukområdet og gir tegn til å ha store smerter. Magedreiing er alltid livstruende, og du bør umiddelbart kontakte og dra til veterinær dersom du mistenker dette.

Les mer om dyreforsikring

Veterinær på video

Flere veterinærtjenester tilbyr konsultasjoner på video. Dette er spesielt praktisk i akuttsituasjoner som har en tendens til å skje utenfor klinikkenes vanlige arbeidstid, konstaterer Rygg. 

– Tipset er at du laster ned, logger inn med Bank ID og gjør deg kjent med tjenesten før du står i en akutt situasjon. Da slipper du å bruke tid på det når noe har skjedd med kjæledyret ditt. Over telefon kan du vise veterinæren eventuelle skader og få råd om hvorvidt du bør reise til klinikk umiddelbart eller avvente situasjonen – og om det er noe du kan gjøre selv for å hjelpe kjæledyret ditt, sier hun.

Sist oppdatert: