Førstehjelp. Hund.

Slik gir du førstehjelp til din firbente venn

Forbinder du førstehjelp med akutt medisinsk hjelp til mennesker? Hunden din kan også få skader, og i verste fall kan det stå om livet. Slik kan du gi livreddende hjelp i en kritisk situasjon.

Roar Lundby i Miljødirektoratet
Roar Lundby

I en nødsituasjon kan kunnskap om førstehjelp og hjerte-lunge-redning redde liv. Dette gjelder også hvis noe skulle skje med din firbente venn.

– Skader og akutte situasjoner kan både oppstå i hjemlige omgivelser og ute i naturen. Hvis du kan gi dyret førstehjelp, kan du lindre smertene og begrense konsekvensene av sår og skader. Hvis det står om hundens liv og helse, kan din evne til å gi akutt hjelp være helt avgjørende, sier Roar Lundby i Miljødirektoratet.

Roar Lundby i Miljødirektoratet
Roar Lundby

Vær forberedt

Torfinn Jæger i Gjensidige
Torfinn Jæger

Gjensidiges tall viser at bruddskader er sjeldne. Kun én prosent av sakene selskapet mottar dreier seg om dette. Sår- og poteskader står for syv prosent av skadetilfellene, mens skader som følge av matforgiftning eller fremmedlegemer hunder får i seg, står for ti prosent.

Produktsjef Torfinn Jæger i Gjensidige har selv jakthund. Han forteller at marerittet ville være å ikke kunne hjelpe jaktkameraten hvis noe skulle skje.

– Gjensidige oppfordrer alle hundeeiere til å være forberedt og ha kunnskap om hva de kan gjøre i en akutt situasjon, sier han.

Torfinn Jæger i Gjensidige
Torfinn Jæger

Skader under jakt

En jakthund beveger seg ofte med stor kraft og høy intensitet. Den har stor utholdenhet og jaktlyst, og den beveger seg mye i ulendt terreng blant skarpe steiner, kvist og kvast. Dette kan fort gi kutt- og stikkskader, slagskader og vridninger.

Roar Lundby opplyser at hunder kan skjule smerte når adrenalinet koker, som under jakt og på jaktprøve.

– Vær oppmerksom på endret jaktmønster og atferd. Hvis hunden skulle være uheldig og brekke noe, kan en kvist eller avis brukes til spjelking av benet. Kraftige blødninger behandles best ved å legge trykk på såret og bruke bandasje eller en t-skjorte for å stoppe blødningen, sier han.

I god form

Lundby fremhever at man kan gjøre mye for å forebygge skader på jakthunden. Det viktigste tiltaket er å trene på kondisjon og styrke, slik at hunden er godt rustet før jakt- og prøvesesongen starter.

– Vi anbefaler at du holder jaktkompisen i form hele året. Det reduserer risikoen for skader betraktelig. Hvis hunden er uheldig og blir skadet i løpet av jakta, anbefaler vi å ha med litt utstyr i sekken slik at du kan hjelpe den, sier han, og fortsetter:

– Du bør alltid ha med deg potesokker, øyebadevann og et lite førstehjelpsskrin med teip, kniv/saks, potesalve og stretchbandasje.

Skal du være ut på lengre tur, anbefaler Norges Jeger- og Fiskerforbund i tillegg:

 • Skalpell med blad
 • Pinsett
 • Avbitertang
 • Enkeltmannspakke
 • Smertestillende tabletter til hund (Menneskepreparater er giftige for hund)
 • Sårsalve
 • Sårpulver
 • Stiftemaskin eller nål og tråd til nødhjelp
 • Sterilt vann til å rense sår

Hjertestans

Veterinær Sasja Elisabeth Rygg sammen med en hund
Sasja Elisabeth Rygg

Veterinær Sasja Elisabeth Rygg i AniCura opplyser at det ikke er uvanlig med hjertestans hos hund. Dette rammer ikke nødvendigvis bare i situasjoner med aktivitet, men kan også skje i rolige omgivelser i hjemmet.

– Symptomene er at dyret sliter med pusten og kan miste bevisstheten. Ofte kan slimhinnene i munnen bli blåaktig og pupillene bli store. Sjekk om hjertet slår og om hunden har puls. Hvis hunden er livløs, kan du starte med hjerte-lunge-redning, sier Rygg.

Du kontrollerer hjerteslagene ved å bøye albueleddet litt bakover og oppover. Hjertet ligger da rett under albuen til hunden.

1) Legg hunden på høyre side og plasser hendene litt bak og over hjertet. Gi 30 kompresjoner i en hastighet på ca. 100 kompresjoner i minuttet. Dersom hunden er liten eller mellomstor, skal kompresjonene skje noe raskere enn hos en større hund. Etter 30 kompresjoner gir du oksygen ved å blåse to ganger.

2) Tilføring av oksygen skal skje via munn-til-nese, ikke munn-til-munn som på mennesker. Hold rundt snuten med hånden slik at du lukker munnen og blås inn i nesen. Husk å blåse mindre luft i hvert pust om hunden er liten og har små lunger.

Veterinær Sasja Elisabeth Rygg sammen med en hund
Sasja Elisabeth Rygg

Kvelning

Mat (inkludert bein) og løse objekter, som for eksempel leker og nøkler, kan sette seg fast i halsen. Dette kan i mange tilfeller løses ved å trekke ut hundens tunge og deretter trekke ut det som blokkerer luftveiene.

– Pass på at du ikke dytter gjenstanden lenger ned i halsen. Hvis du ikke får tak i det som blokkerer, kan du prøve Heimlichs manøver: Legg armene rundt den fremre delen av buken og press oppover og fremover, forklarer Rygg.

Forgiftning

Hvis hunden er blitt forgiftet, skal man som regel ikke utføre førstehjelp, men kontakte veterinær. Ikke prøv å provosere frem oppkast. Prøv å finne ut hva hunden har fått i seg og få tak i helsepersonell, sier Rygg.

Hun minner om at forgiftning ofte oppstår fordi hunder har fått tak i noe i hjemmet. Derfor bør man være påpasselig med å rydde bort gjenstander som kan være skadelige.

De vanligste årsakene til forgiftning er

 • legemidler
 • giftige planter
 • rottegift
 • sjokolade
 • frostvæske
 • olje/maling

Kilde: helsenorge.no

Heteslag

Hver sommer dør mange hunder av overoppheting i bil, noe som bør være helt unødvendig, mener Rygg. Hun understreker at hunden ikke skal etterlates i bilen når det er sol og varmt.

– Hunder kan ikke regulere sin kroppstemperatur på andre måter enn å pese, så det går ikke lang tid før de blir kraftig dehydrert. Blir en hund overopphetet, vil den etter hvert kunne dø en smertefull død, understreker veterinæren.

Skal du hjelpe en hund som har heteslag må du:

 • få hunden ut av bilen
 • tilby vann om hunden er ved bevissthet – hjelp den å få i seg væske hvis den ikke vil drikke
 • kjøle dyret ned ved å legge våte håndklær/annet på bryst og buk
 • ta hunden til veterinær

Øyeskader

Rifter og kutt i hornhinnen, samt pinner som har satt seg fast i øyeeplet, er ikke uvanlig på aktive hunder som springer i skog og mark. Rygg forklarer at en øyeskade alltid er akutt og derfor må vurderes av veterinær umiddelbart.

– Venter du, risikerer hunden å miste synet. Det er også store smerter involvert. Det man kan gjøre på stedet er å sette på krage, som forhindrer at hunden klør det skadde øyet og dermed gjør vondt verre.

Andre farer og skader

Når du er ute og går tur, er du sikkert oppmerksom på huggorm, veps og lignende. Hvis nysgjerrige hunder skulle være så uheldige å få et ormebitt, vil dette gi hevelse og smerte på bittstedet, opplyser Rygg.

– Hvis hevelsen er nær halsregionen, kan det gi blokkering av luftveier. Hunden kan også få senskader på nyrer, hjerte og andre indre organer på grunn av giften i bittet. Ved bitt bør dyrlege kontaktes snarest. Hunden kan i verste fall gå i sjokk og dø. Motgift kan også være nødvendig, sier hun.

Når det gjelder magedreiing, er risikoen størst for store hunderaser, ifølge veterinæren. Magedreiing vil si at magesekken fylles av luft og dreier seg rundt sin egen akse – slik at forbindelsen til både spiserøret og tarmen blir tettet.

– Symptomene er at hunden brekker seg uten at noe kommer opp, den går urolig frem og tilbake, får akutt hevelse i bukområdet og gir tegn til å ha store smerter. Magedreiing er alltid livstruende, og du bør umiddelbart kontakte og dra til veterinær dersom du mistenker dette.

Hun opplyser om at AniCura har en egen app som gir tilgang på rask veterinærhjelp, om man skulle ha behov for det ute i felt.  

– Tjenesten er åpen fra syv til ti hver dag, og man får hjelp på minuttet. Her kan man vise veterinæren eventuelle skader direkte via telefonen, noe som gjør det enklere for veterinæren å rådføre om hvorvidt man bør reise til klinikk umiddelbart eller avvente situasjonen – eventuelt hva man kan hjelpe til med selv, avslutter Rygg.

Les mer om dyreforsikring

Sist oppdatert: