Tre hunder. Gjerde. Dame. Glad. Sol

Dette må du tenke på når du skal velge hunderase

Med flere hundre raser å velge mellom er det ikke alltid like lett å finne den hunden som passer best for deg og din familie. Kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp har tipsene som kan hjelpe deg å velge riktig hunderase.

– Mange har gjerne inntrykk av ulike hunderaser som er basert på utseende, og dette kan gi uheldige utfordringer for både for dyr og eier. Derfor er det viktig at alle som skal kjøpe seg hund leser seg opp på den aktuelle rasen før man går til innkjøp. Hunderase.comcanis.no og nkk.no er alle gode nettsider som kan fortelle deg mye om de ulike rasene du vurderer, sier Siri.

Det er viktig å lese seg godt opp på den aktuelle hunderasen før man går til innkjøp, ifølge kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp
Det er viktig å lese seg godt opp på den aktuelle hunderasen før man går til innkjøp, ifølge kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp. Foto: Gjensidige

Siri anbefaler potensielle hundeeiere å vurdere 3 enkle spørsmål:

Les mer om hundeforsikring

  1. Hva ønsker du deg av hunden? Skogsturer, utstilling, gjete, jakt, agility, kos? En gjeterhund, som kan løpe i timevis for å samle dyr på et fjellbeite, er kanskje ikke hunden for deg som helst vil slappe av på sofaen etter endt arbeidsdag.
  2. Hva har du plass til? En Grand Danois egner seg dårlig i en hybel på 25 kvadratmeter, mens en liten chihuahua kan få plass i en skoeske. Ulike hunderaser har ulike behov for boltreplass, både i og utenfor hjemmet.
  3. Hva har du tid til? Noen raser krever mer mosjon og mental stimulering enn andre. Husk at du skal ha ansvaret for denne hunden 24/7 i opptil 10-15 år. Du må derfor vite at du kan gi hunden det den trenger i et langt perspektiv.

Les mer om hundeforsikring

Kjente helseproblemer, gemytt og bruksområde

Det er lurt å være ekstra oppmerksom på hunderasens generelle helse. En del raser har kjente helseproblemer, som vansker for å puste, irritert hud eller leddproblemer.

Siris råd er å gjøre seg godt kjent med typiske lidelser for den aktuelle rasen og kjenne til hva forsikringsselskapet ditt dekker, siden de fleste har begrenset dekning for de vanligste lidelsene hos visse raser.

– Bortsett fra helseperspektivet, er det viktig at du tenker igjennom hva du ønsker av hunden. Snakk også med oppdretterne. En seriøs oppdretter vil kunne hjelpe deg til å avgjøre om rasen er egnet for deg. Om du legger tid i å undersøke rasens gemytt, bruksområde, utfordringer og egnethet, står du overfor en potensiell fantastisk tid med en ny bestevenn som er med deg i tykt og tynt, avslutter Siri.

Les mer om dyreforsikringene våre her

Sist oppdatert: