Fire hunder. Ulike hunderaser. Høst.

Dette må du tenke på når du skal velge hunderase

Det er flere hundre hunderaser å velge mellom. Kjæledyrekspert Maren Matsson har tipsene som gjør det lettere å finne den rette.

Maren Matsson
Maren Matsson

Koronasituasjonen har ført til valpeboom i Norge. Både oppdrettere og Finn.no melder om rekordinteresse. Hva bør du og familien se etter i et nytt og firbent familiemedlem?

Kjæledyrekspert Maren Matsson i Gjensidige advarer mot å basere inntrykk av ulike raser på hundens utseende.

– Dette kan føre til vanskelige utfordringer for både for dyr og eier. Derfor er det viktig at alle som skal kjøpe seg hund leser seg opp på den aktuelle rasen. Hunderase.comcanis.no og nkk.no er alle gode nettsider som kan fortelle deg mye om hunden du vurderer, sier Matsson.

Maren Matsson
Maren Matsson

Tre enkle spørsmål du bør stille:

  1. Hva ønsker du deg av hunden? Skogsturer, utstilling, gjeting, jakt, agility, kos? En gjeterhund, som kan løpe i timevis for å samle dyr på et fjellbeite, er kanskje ikke hunden for deg som helst vil slappe av på sofaen etter endt arbeidsdag.
     
  2. Hva har du plass til? En Grand Danois egner seg dårlig i en hybel på 25 kvadratmeter, mens en liten chihuahua kan få plass i en skoeske. Ulike hunderaser har ulike behov for boltreplass i og utenfor hjemmet.
     
  3. Hva har du tid til? Noen raser krever mer mosjon og mental stimulering enn andre. Husk at du skal ha ansvaret for denne hunden 24/7 i opptil 10—15 år. Du må derfor vite at du kan gi hunden det den trenger i et langt perspektiv.

Kjente helseproblemer, gemytt og bruksområde

Det er lurt å være ekstra oppmerksom på hunderasens generelle helse. En del raser har kjente helseproblemer, som pustevansker, irritert hud eller leddsykdom.

Matssons råd er at du gjør deg godt kjent med typiske lidelser for den aktuelle rasen. I tillegg bør du sette deg inn i forsikringsselskapets regler, da de fleste begrenser dekningen for de vanligste lidelsene hos gitte raser.

– I tillegg til å tenke på helsen, er det viktig at du har en tanke om hva  ønsker av hunden. Snakk også med oppdretterne. En seriøs oppdretter vil kunne hjelpe deg til å avgjøre om rasen er egnet for deg. Hvis du legger tid i å undersøke rasens gemytt, bruksområde, utfordringer og egnethet, står du overfor en potensiell fantastisk tid med en ny bestevenn som er med deg i tykt og tynt, sier Matsson.

Les mer om dyreforsikringene våre her

Sist oppdatert:

Mer om:

DyreneFritid