Hund i bil. Bilvindu

Derfor må du ikke etterlate hunden i bilen i sommer

Hvert år etterlater mange hundeeiere kjæledyret i det som kan bli en potensiell dødsfelle, en glovarm bil. Her får du råd til hva du kan gjøre dersom du oppdager en hund som er innesperret i en bil i sommersolen.

Kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Siri Martine Brandstorp sier det er viktig at særlig hundeeiere, men også forbipasserende som ser en innesperret hund, er klare over farene dette innebærer for dyret.

– I varme sommermåneder må man være ekstra oppmerksom på store temperaturforskjeller ute og inni bilen. Sola flytter seg raskt, så bilen din kan fort stå midt i sola selv om du forlot den i skyggen. Står bilen i sola på høylys dag vil den bli som en badstue. Store temperaturforskjeller kan til og med forekomme i overskyet vær. Det kan føre til skader, og i verste fall død, om dyret blir utsatt for altfor høy varme, sier Siri.

Kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp sier temperaturen inni bilen fort kan komme opp i mer enn 80 grader på en helt vanlig, norsk sommerdag.
Kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp sier temperaturen inni bilen fort kan komme opp i mer enn 80 grader på en helt vanlig, norsk sommerdag. Foto: Gjensidige

Meld skade raskt og enkelt på nett

Brandstorp trekker frem en tabell fra Mattilsynet, som viser hvor fort temperaturen inni bilen kan komme opp i mer enn 80 grader på en helt vanlig, norsk sommerdag.

Tid Utetemperatur Skygge/sol Innetemperatur
08:30 14 grader skygge 19 grader
09:30 18 grader skygge 38 grader
10:30 20 grader blandet 47 grader
11:30 20 grader sol 58 grader
12:00 23 grader sol 62 grader
13:30 22 grader sol 85 grader

Kilde: Mattilsynet

– Om hundens kroppstemperatur overstiger 41 grader vil den mest sannsynlig få heteslag som kan føre til store skader på indre organer. Typiske tegn på at hunden er overopphetet kan være kraftig pesing/sikling, slapphet/kollaps, bleke slimhinner, høy puls (150-200 slag per min) og diaré/oppkast. Alle har plikt til å melde ifra hvis man ser et dyr som er innesperret i bil, sier Siri.

Meld skade raskt og enkelt på nett

Her er Siris tre råd om du ser en innesperret hund:

  1. Få tak i eier – send SMS til Statens vegvesen for å få navnet på bileier: Send REGNR og bilens registreringsnummer til 2282
  2. Ring politiet på 02800 og be om bistand for å få ut hunden
  3. Knus bilruten dersom det er reell fare, og verken politi eller eier kan komme raskt nok på stedet

Her er Siris fem råd for å kjøle ned en overopphetet hund:

Les mer om hundeforsikring

  1. Husk at hunden skal kjøles til normaltemperatur. Går du for fort frem, kan det føre til underkjøling
  2. Bruk tøy som er vått og kjølig, ikke iskaldt, og legg over hunden
  3. Begynn med områdene som har flest overflatiske blodkar, som flanker/lår, bryst og buk, samt hode og nakke
  4. Gi vann underveis
  5. Kontakt veterinær – hunden kan ha indre skader som ikke er synlige

Les mer om dyreforsikringene våre her!

Les mer om hundeforsikring

Sist oppdatert: