Hund. Snø. Skog. Vinter

Firbente fryser også i kulda

Lave temperaturer øker faren for at våre firbente venner kan få små eller store frost- og kuldeskader. Ta ekstra hensyn i kulda, råder kjæledyreksperten.

Kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp går tur med hunden
Siri Martine Brandstorp

Ikke alle hunder og katter tåler lave temperaturer like godt, ifølge kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Siri Martine Brandstorp.

– Mens én hund kan takle fem minusgrader helt fint, vil en annen vise tydelig tegn på å fryse. Du ser at hunden fryser når den krummer ryggen, holder halen mellom beina og skjelver, samt kan søke inntil beina til mennesker for varme, opplyser Brandstorp.

Hun viser til at mange hunder kan slite en del med potene om vinteren.

– Veier som er saltet kan svi og man vil typisk kunne se at hunden hinker bortover, slikker seg mye på potene underveis eller stopper opp. Da kan det være lurt å legge på potefett før man går ut, unngå saltede veier eller bruke potesokker, anbefaler Brandstorp, og legger til:

– Går man på snø med skare kan det også skade potene ved å lage rifter.

Kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp går tur med hunden
Siri Martine Brandstorp

Avl har betydning

Raser som holdes ute og som er avlet for å tåle sterk kulde har tilpasset pels, underhudsfett og metabolisme for slikt miljø. Men mange av de andre rasene har blir avlet frem på helt andre premisser, et spesielt utseende eller bruksegenskap, der det å leve i kalde omgivelser ikke nødvendigvis er tatt hensyn til. Alder, rase, helse, fôring og type vær vil påvirke toleranse for kulde.

– Det er derfor viktig å lese hundens kroppsspråk, sier kjæledyreksperten.

Hun minner om at eldre hunder og hunder med leddproblemer har mer behov for beskyttelse slik at leddene ikke verker.

Brandstorps fem kuldetips til hundeeiere:

  1. Legg på dekken på hunden dersom pelsen ikke er tilpasset snø og kulde
  2. Begrens turene i lengde når det er svært kaldt – gå heller flere og kortere turer
  3. Bruk potesokker om det er mye veisalt eller potene er røde og såre
  4. Skyll potene etter turen om man går på saltede veier
  5. Bruk potefett, hvis behov

Pus kan også fryse

Mye pels betyr ikke nødvendigvis at katten tåler lave temperaturer, ifølge Brandstorp
Mye pels betyr ikke nødvendigvis at katten tåler lave temperaturer, ifølge Brandstorp.

Mange anser huskattene som hardføre dyr, som tåler mye vær og harde forhold. Men den typiske huskatten er opprinnelig en art fra den sørlige halvkule, og pelsen egentlig er lagd for å holde sterk varme ute – ikke for å holde kroppsvarme inne.

– Mye pels betyr ikke nødvendigvis at den tåler veldig lave temperaturer, da den kan mangle den beskyttende underpelsen, forteller Brandstorp.

Katter som vanligvis er ute bør få muligheten til å være inne om det blir veldig kaldt.

Mye pels betyr ikke nødvendigvis at katten tåler lave temperaturer, ifølge Brandstorp
Mye pels betyr ikke nødvendigvis at katten tåler lave temperaturer, ifølge Brandstorp.

– Når temperaturen synker ned mot 15-20 minusgrader, er en hel arbeidsdag ute for lenge for den vanlige katten. Om det er vanskelig å holde katten inne, bør man sørge for at den har tilgang til en lun og tørr liggeplass, skydd for vind og regn. Det er også viktig at katten har tilgang til vann, da det ikke er mulig for den å finne vann når minusgradene tar over, forklarer Brandstorp.

Kan få frostskader

Katter som er lenge ute av gangen kan få frostskader. Særlig kroppsdeler lengst vekk fra kroppen er mest utsatt, som ører, poter, nese og hale, da dette er områder med minst blodsirkulasjon.

– Oppstår en frostskade her kan man se det ved sår hud eller en litt hard klump på tuppen av øret eller halen. Slike skader er smertefulle og må behandles av dyrlege, avslutter kjæledyreksperten.

Les mer om dyreforsikring

Sist oppdatert: