Skitur. Hund. Fjellet. Snø. Overskyet

Dette må du tenke på når du skal på skitur med hund

Er du glad i å gå på ski med din firbente bestevenn? Husk å ta hensyn til hundens kapasitet når du planlegger turen, oppfordrer kjæledyrekspert.

En skitur kan være en flott opplevelse for både to- og firbeinte, men skal du ha med hunden på lengre turer, er det en del ting du bør tenke igjennom først, ifølge kjæledyrekspert i Gjensidige, Maren Matsson.

– Ulike hunder har ulike forutsetninger. For eksempel tåler polarhunder, som Alaskan Malamute, kulde veldig godt, mens korthårede hunder, som Dobermann, fort kan bli nedkjølt, sier hun, og fortsetter:

– Ofte kan også små raser være mindre kuldetolerante enn større raser fordi de kan ha lavere stoffskifte og varmeproduksjon. Skal du på skitur med hund, er det viktig at du vet hva hunden tåler og trenger, og legger opp turen etter det.

Bånd ved snørekjøring

Snørekjøring kan være en ypperlig mosjonsmåte for både hund og eier, forutsatt bruk av riktig utstyr.

– Hunden bør utstyres med en god og tilpasset sele for fri bevegelse og korrekt belastning. Tenk deg selv om du skulle båret tursekken rundt halsen, sier Matsson.

Dersom hunden ikke skal være koblet til fører, kan en gummiert langline være et godt alternativ. Her vil den frostsikre utgaven være mest gunstig, ifølge kjæledyreksperten.

– Dyrebutikkene hjelper til med prøving av sele og belte, og finner utstyr tilpasset begge etter behov, sier Matsson.

Medlem av NJJF? Sjekk dette

Marens syv tips til en vellykket skitur med hund:

Kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson
Kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson.
  1. Ta hensyn til hundens kondisjon, helse og alder når du planlegger hvor og hvor langt dere skal gå.
  2. Ta med matpakke og drikkeflaske med vann også til den firbeinte. En boks med våtfôr er praktisk, og gir både næring og væske.
  3. Smør inn potene med fett for å unngå at snøklumper fester seg i potene.
  4. Ta på potesokker hvis det er skareføre. Ta også med bandasje og kompress i tilfelle hunden skulle skade seg, for eksempel på skarpe skikanter eller staver.
  5. Følg godt med på hunden underveis. Se om den virker sliten og legg i så fall inn pauser. Husk at hunden gjerne vil følge deg uansett fart, selv om farten er helt på grensen til hva hunden kan tåle.
  6. Ta med hundedekken eller et teppe til pausene, så hunden kan varme seg hvis den blir våt og kald.
  7. Prøv å hindre hunden i å drikke av åpne bekker. Det kalde vannet kan bidra til at den blir nedkjølt.
Kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson
Kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson.

Sist oppdatert: