Nå må hunden i bånd

Nå må hunden i bånd

Perioden med frilek er over for denne gang. Fra og med 1. april må hunden gå i bånd på lufteturen. Her er det du må vite om båndtvang.

LYS GN Siri  p
Kjæledyrekspert og rådgiver Siri Martine Brandstorp i Gjensidige

Fra og med 1. april må du holde hunden din i bånd på de daglige lufteturene. Det er hundeloven som slår fast at alle hunder skal holdes i bånd eller være forsvarlig inngjerdet fra denne datoen og frem til 20. august.

– Som eier ønsker man kanskje at hunden skal kunne løpe fritt. Likevel er det viktig å følge loven om båndtvang. Den skal sikre at hunder ikke skremmer opp eller jager fugl, vilt og beitedyr, som er ekstra sårbare i denne perioden, sier  kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp i Gjensidige.

Les også: Dette må du vite om du skal utenlands med hunden

Jakter på instinkt

Ville dyr begynner å få avkom i april/mai. Nye kull er svært utsatt for angrep.

– I skogen kan en løs hund lett komme over rådyrkalver – eller fugleunger som holder på å lære seg å fly og derfor befinner seg på bakken. Hundens instinkt er å jakte svake individer, og dyr som ligger i ro eller beveger seg sakte vil være et lett bytte, sier Siri.

Hun legger til at mange husdyr slippes på beite i sommermånedene.

– Både voksne husdyr og avkommet deres kan trigge hunders jaktinstinkt, noe som kan føre til lite hyggelige situasjoner.

Les også: Ikke la dyretenner bli dyre tenner

Fritt frem på hundejorder

Et hundejorde er et område hvor det er tillatt å slippe hunden fri for trening, lufting og dressur hele året. Slike fristeder finnes flere steder i landet, blant annet i Oslo. I hovedstaden er det ti hundejorder/dressurområder.

– Man er heldig hvis det finnes et sånt tilbud i nærmiljøet. Hundejorder gir gode muligheter for trening og frilek. Vær imidlertid oppmerksom på at eieren uansett er ansvarlig for hunden sin. Hvis den truer eller gjør skade på andre dyr, gjenstander eller mennesker, står man til ansvar for kostnader dette medfører, sier Siri.

Som eier kan man også straffes med bøter og fengsel. I verste fall kan hunden bli avlivet i henhold til hundeloven. For de aller flest hundeeiere er dette ikke en reell problemstilling, mener kjæledyreksperten.

Les også: Dette må du tenke på når du skal velge hunderase

(Artikkelen fortsetter under)

 

Leveres tilbake til eier

– Hundeeiere flest er opptatt av trygghet for sin firbente venn og omgivelsene, og de følger båndtvangreglene til punkt og prikke, sier Siri.

Hvis man skulle komme over en hund som er løs i strid med reglene om båndtvang, kan den fanges og leveres eieren hvis denne er i nærheten og kan ta hånd om dyret på forsvarlig og lovlig måte. Hvis dette ikke er mulig, skal hunden leveres politiet snarest.

Les også: Slik gir du førstehjelp til din firbente venn

Båndtvangen oppheves 20. august

Ut på sensommeren har de fleste avkom etter viltet blitt såpass store at de kan unnslippe en hund og klare seg selv. Det begynner også å bli tid for å ta inn beitedyr. Fra og med 20. august oppheves båndtvangen – med noen unntak.

– Kommunene kan vedta såkalt utvidet båndtvang for å beskytte viltet under krevende forhold, for eksempel når det er mye snø eller svært kaldt. Utvidet båndtvang kan også være aktuelt i områder der beitedyr normalt går ute og på steder der det ferdes mye folk, forklarer Siri.

Les også: Derfor må du ikke etterlate hunden i bilen i sommer

Sist oppdatert:

Mer om:

KjæledyrFritid