Hund. Badestrand. Vann.

Dette må du vite om hund på utenlandstur

Det er viktig å hindre at dyresykdommer får fotfeste i Norge. Sett deg inn i lover og regler før du drar utenlands med hunden, er beskjeden fra Mattilsynet.

Anne Marie Jahr i Mattilsynet.
Anne Marie Jahr

Hvis du planlegger å reise med en firbent venn ut og inn av Norge, er det en del lover og regler du må sette deg inn i før du reiser.

– Regelverket er laget for å hindre og begrense smitte og overføring av sykdommer som vi i dag ikke har problemer med i Norge, og for å sikre den enkelte hund, opplyser seksjonssjef Anne Marie Jahr ved seksjon for dyrehelse i Mattilsynet.

Anne Marie Jahr i Mattilsynet.
Anne Marie Jahr

Ulike regler i ulike land

Når du har bestemt reisemål, er neste skritt å sjekke krav og regler som gjelder i det landet du skal besøke.

– Det er viktig å være godt forberedt. Landet du skal til kan ha andre krav enn Norge når det gjelder å reise med dyr, forklarer Jahr.

Når du skal tilbake til Norge, må følgende være i orden:

Hund med kjæledyrpass.
  • EU-pass til hunden
  • Chipmerke på hund
  • Gyldig rabiesvaksine (ikke nødvendig på reiser mellom Norge og Sverige)
  • Gyldig behandling mot revens dvergbendelmark (Echinococcus multilocularis) – (ikke nødvendig ved direkte ankomst med fly fra Finland, Malta, Nord-Irland og Irland)

Det er veterinæren som ordner disse tingene for deg før avreise. I tillegg bør du snakke med veterinæren din om hvilke andre vaksiner og behandlinger som kan være aktuelle, anbefaler Jahr.

– Mange land har en helt annen situasjon enn oss når det gjelder dyrehelse. Kravene som gjelder ved returen til Norge er også forskjellige avhengig av hvilket land du har besøkt, påpeker eksperten.

Sjekk Mattilsynets reisekalkulator for tilbakeførsel av dyr

Hund med kjæledyrpass.

Stell godt med hunden i sommervarmen

Hver sommer rapporterer mediene om hunder som lider i overopphetede biler. Jahr advarer mot å gå fra dyr i en parkert bil.

– Temperaturen i bilen kan lett komme opp mot 40 grader hvis det er 18 grader ute, selv om bilen står i skyggen. Hvis bilen står i sola og utetemperaturen er 22 grader, kan det bli opp imot 85 varmegrader inni bilen, sier hun.

Sjekk vår reiseside. Der finner du alle våre artikler om reise og ferie.

Sist oppdatert: