Hund. Badestrand. Vann.

Dette må du vite om du skal utenlands med hunden

Det er viktig å hindre at dyresykdommer får fotfeste i Norge. Sett deg inn i lover og regler før du drar utenlands med hunden, er beskjeden fra Mattilsynet.

Hvis du planlegger å reise med en firbent venn ut og inn av Norge, er det en del lover og regler du må sette deg inn i før du reiser.

– Regelverket er laget for å hindre og begrense smitte og overføring av sykdommer som vi i dag ikke har problemer med i Norge, og for å sikre den enkelte hund, opplyser grenseveterinær Karin Eriksen i Mattilsynet.

Ulike regler i ulike land

Når du har bestemt reisemål, er neste skritt å sjekke krav og regler som gjelder i det landet du skal besøke.

– Det er viktig å være godt forberedt. Landet du skal til kan ha andre krav enn Norge når det gjelder å reise med dyr, forklarer Eriksen.

Når du skal tilbake til Norge, må følgende være i orden:

  • EU-pass til hunden
  • Chipmerke på hund
  • Gyldig rabiesvaksine (ikke nødvendig ved innreise fra Sverige)
  • Gyldig behandling mot revens dvergbendelmark (Echinococcus multilocularis) – (ikke nødvendig ved direkte reise med fly fra Finland, Malta, Storbritannia og Irland)

Det er veterinæren som ordner disse tingene for deg før avreise. I tillegg bør du snakke med veterinæren din om hvilke andre vaksiner og behandlinger som kan være aktuelle, anbefaler Eriksen.

– Mange land har en helt annen situasjon enn oss når det gjelder dyrehelse. Kravene som gjelder ved returen til Norge er også forskjellige avhengig av hvilket land du har besøkt, påpeker eksperten. Hun legger til at reglene for reiser med hund

Sjekk Mattilsynets reisekalkulator for tilbakeførsel av dyr

Stell godt med hunden i sommervarmen

Hver sommer rapporterer mediene om hunder som lider i overopphetede biler. Eriksen advarer mot å gå fra dyr i en parkert bil.

Temperaturen i bilen kan lett komme opp mot 40 grader hvis det er 18 grader ute, selv om bilen står i skyggen. Hvis bilen står i sola og utetemperaturen er 22 grader, kan det bli opp imot 85 varmegrader inni bilen, sier hun.

Sist oppdatert: