Katt i vinduskarmen som ser etter sin eier

Kan pus være alene hjemme i ferien?

Mat, vann og do er ikke nok, understreker veterinæren.

Kine Burshtein i FirstVet
Kine Burshtein

En katt er mer selvstendig og uavhengig enn en hund. Men det betyr ikke at den klarer seg fint alene hvis du må reise bort. Katter trives best med faste rutiner og forutsigbarhet, understreker veterinær Kine Burshtein i FirstVet.

– Katter er jegere. Men du kan ikke forvente at en katt som er vant til å spise kattemat, skal klare seg med det den greier å fange selv. Katter som går lenge uten mat, kan utvikle fettlever – en tilstand som er vanskelig å behandle, sier Burshtein.

Selv om pus får mat og drikke, er det mye annet som kan skje. Den kan få feber, oppkast eller diaré – eller bli forgiftet. Den kan også bli skadet i en påkjørsel eller slåsskamp.

– Derfor er det viktig at kjæledyret ditt får tilsyn hver dag. Kattepasseren bør være over 16 år og eventuelt kunne vurdere om det er nødvendig å kontakte veterinær, sier Burshtein.

Kine Burshtein i FirstVet
Kine Burshtein

Katten trenger daglig tilsyn

Katten og «barnevakten» bør ha hilst på hverandre minst én gang før du drar, slik at kattepasseren blir kjent med kattens lynne og rutiner for måltider, toalettbesøk og så videre.

– Når du har reist, bør kattepasseren besøke pus i minst én time én gang om dagen – eller legge inn to kortere visitter morgen og kveld, for eksempel. Da får vedkommende god anledning til å vurdere om katten har det greit – og gi den litt kos hvis den ønsker det, sier Burshtein.

Daglig tilsyn vil redusere risikoen for at katten forsvinner. Spesielt sosiale katter kan fort legge ut på vandring når de blir alene.

– Hvert år er det mange katter som blir lenge borte eller forsvinner for godt når eieren ikke er til stede. Derfor er det viktig at katten har en sporingsbrikke i nakkeskinnet. Halsbånd med eierens navn og nummer kan også fungere, men dette kan sette seg fast i busker og kratt – eller bli fjernet av katten selv, sier Burshtein.

Katter trives best hjemme

Det er best at katten får være i vante omgivelser. Hvis den skal bo hos kattepasseren, må dere først sjekke om dette vil fungere for den firbente – spesielt hvis den skal bo sammen med andre katter eller andre dyr.

– Det er alltid fint å sende med en leke, et teppe eller noe annet katten forbinder med tryggheten hjemme. Men miljøskiftet kan likevel føre til at den stikker av. Derfor bør katten bare være inne eller bli luftet i bånd. Sistnevnte fungerer nok best om katten er vant til det fra før av, sier Burshtein.

De samme rådene gjelder hvis katten for eksempel skal bli med på hytta. Du må regne med at den trenger noen besøk for å bli husvarm på det nye stedet.

– I bilen må katten ha et transportbur i riktig størrelse. På lengre turer må den få drikke, og det er fint å ha med et teppe som lukter «hjemme», sier Burshtein. Hun legger til at katten kan bli veldig redd eller kvalm på reise. Hvis den trenger medisiner mot reisesyke, må det planlegges på forhånd.

Kattepensjonat krever vaksinasjon

Skal katten på kattepensjonat, krever driverne som regel at gjestene er friske og har helsebok som bekrefter at de er vaksinert senest 14 dager før oppholdet. Noen steder er det også krav om ormekur og parasittbehandling før oppholdet.

– Kattepensjonat kan være en god løsning hvis ingen kan passe katten hjemme. Men vær oppmerksom på at pensjonater kan ha mange dyr samlet på ett sted, noe katter kan reagere negativt på. Vi anbefaler at du sjekker erfaringene til andre katteeiere, undersøker priser og selv besøker steder du vurderer for å danne deg et inntrykk av kvaliteten på tilbudet, sier Burshtein.

Tegn på at katten ikke har hatt det bra

Hvis katten din ikke har hatt det bra mens du var borte, kan du merke det på både utseende og oppførsel. Fysiske tegn kan være ustelt/matt pels, vektnedgang, sår og dårlig appetitt. Mentalt kan katten virke redd eller sky og oppføre seg annerledes enn den pleier.

– Noen katter får problemer med urinveiene ved stress eller miljøendringer. Hvis katten din viser tegn til ubehag eller har problemer med å tisse, har blod i urinen eller tisser ofte – gjerne på uvante steder – må den til veterinær, sier Burshtein.

Hun anbefaler katteeiere å lese Mattilsynets retningslinjer for kattehold. I tillegg kan dere søke råd hos veterinær.

Sist oppdatert: