Thomas Kastrup og hunden Molly

«Molly» mistrivdes på kennel – da lagde eieren Airbnb for hunder

Trenger du hundepass i ferien? Hjelp til den daglige lufteturen? På nettjenesten Dogley finner du hundeelskere som kan passe din firbente venn.

Thomas Kastrup Keller fikk ideen til Dogley da familien skulle på ferie. For familiens nye kjæledegge innebar det et opphold på hundepensjonat. Det falt imidlertid ikke i smak hos «Molly».

– Hun virket veldig stresset da vi hentet henne. Og neste gang vi skulle på ferie, strittet hun imot da hun skjønte hva som ventet. Vi konkluderte med at hundepensjonat og kennel kan være fint for mange. For oss var det ikke det rette. Samtidig hadde vi ikke så mange alternativer. Ikke alle kan skaffe seg hundepass gjennom kjennskap og vennskap, sier Keller.

Han legger til at mange kennelplasser dessuten er fullbooket i feriemånedene.

Langtidspass eller luftetur

Familiefaren fra Danmark har grunnlagt flere selskaper. Nå fikk han en ny idé: en nettbasert møteplass for hundeeiere og privatpersoner som ønsker å passe andres dyr. Resultatet ble Dogley – et «Airbnb for hunder».

Tjenesten retter seg mot dem som trenger hundepass, enten det er snakk om langtidsopphold eller de daglige lufteturene.

– Dogley ble raskt populær i Danmark, og etter kort tid kunne vi lansere tjenesten i Norge og Sverige. Nå er det registrert over 300 hundepassere i Norge. Tilbudet er foreløpig  størst i byene, men hundepass er tilgjengelig nesten uansett hvor du bor, opplyser Keller.

Trond lever og ånder for hunder

Trond Elvheim sammen med Finikas Diego (t.v) og Ingodds Kondor.
Trond Elvheim sammen med Finikas Diego (t.v) og Ingodds Kondor.

Trond Elvheim fra Trondheim registrerte seg som hundepasser på Dogley for et par år siden. Det varte ikke lenge før forespørslene rant inn, forteller 27-åringen. Han fikk kjærligheten til hund inn med morsmelken.

– Min onkel og tante drev schäferoppdrett, noe som sikkert har medvirket til at jeg i dag har to schäferhunder selv. Men her blir ingen diskriminert! Jeg er glad i hunder av alle raser og størrelser og vil bare det beste for dem. Hundene mine er dessuten sosiale dyr, som setter pris på nye lekekamerater, forteller Trond.

Fra leiligheten hans på Lade i Trondheim er det kort vei til turområder og en hundepark. Der tilbringer Trond og de firbente vennene hans så mye tid som mulig. Av og til varer oppdragene et par uker, andre ganger bare en dag eller to. Og etter hvert har han fått flere stamgjester.

– Da er gjensynsgleden stor når vi møtes – både hos to- og firbente, smiler hundepasseren.

Trond Elvheim sammen med Finikas Diego (t.v) og Ingodds Kondor.
Trond Elvheim sammen med Finikas Diego (t.v) og Ingodds Kondor.

Kjærligheten til dyr er viktigst

Det er gratis å opprette profil på Dogley, både som hundeeier og -passer. Når det gjelder lønn, står passeren fritt til å fastsette den. Satsen ligger vanligvis på 200–300 kroner dagen (hvorav Dogley tar en liten andel).

– Inntrykket er at folk ikke blir hundepassere for å tjene penger, men at det er kjærligheten til dyr og ønsket om firbent selskap som motiverer dem. I tillegg er det en del som tar oppdrag som hundepasser mens de vurderer om de skal skaffe seg hund selv, sier Keller.

Trygghet i høysetet

Når man overlater hunden sin til fremmede, er det viktig å føle seg trygg på at den blir behandlet bra. Dette ivaretar Dogley på flere måter, ifølge Thomas Kastrup Keller.

– Alle hundepassere gjennomgår en godkjenningsprosess. De blir også vurdert av oppdragsgiverne sine, og tilbakemeldingene er synlige på vedkommendes profil. Slik kan andre hundeeiere vurdere ham eller henne, forteller han.

I tillegg er alle hundene i Dogley-systemet forsikret gjennom Gjensidige. Skulle dyret pådra seg en akutt skade eller sykdom, dekker forsikringen behandling.

– Forsikringen kan også dekke skader en gjest påfører vertskapet. Det kan for eksempel dreie seg om en sko som er bitt i stykker eller kloremerker på inventar, opplyser Keller.

Forretningsutvikler Katia Jensen i Gjensidige synes det er gledelig at Dogley går i front og setter en standard for trygghet.

– Vi er ukentlig i kontakt med mennesker som ønsker å forsikre sin firbente venn, så det er ingen tvil om at sikkerhet er høyt prioritert blant hundeeiere, sier hun.

Les mer om hundeforsikring

Sist oppdatert: