Tenk før du publiserer noe på nettet

Tenk før du trykker på «publiser»-knappen

Det kan være både gøy og nyttig å dele tanker, bilder og annen informasjon på nett. Men, det er lurt å tenke seg om før man trykker på publiser-knappen, råder datasikkerhetsekspert.

Bilde av Seniorrådgiver Stig Randsborg i cxLoyalty Inernational
Seniorrådgiver Stig Randsborg i Tenerity

En fremmed kommer bort til deg på gaten. Før han rekker å spørre, forteller du ham hvor du bor, hvor gammel du er, hva du jobber med og andre personlige opplysninger. Eller?

– De færreste ville delt slik informasjon med fremmede. På nettet stiller det seg annerledes, påpeker seniorrådgiver Stig Randsborg. Han jobber i Tenerity. De spesialiserer seg på identitetstyveri og annet misbruk på nettet.

Bilde av Seniorrådgiver Stig Randsborg i cxLoyalty Inernational
Seniorrådgiver Stig Randsborg i Tenerity

Gleden er større enn frykten

Randsborg forteller at holdningen til det private har endret seg i løpet av de siste 10–15 årene.

– Det er både koselig og nyttig å dele minner og annen informasjon på nettet. Gleden ved dette overskygger i stor grad frykten for mulige negative følger. Slik vi ser det, havner nettvettet litt for ofte i bakgrunnen, sier han.

Det er nemlig gode grunner til at du bør være bevisst på ditt digitale liv, ifølge eksperten. Han understreker at alt du legger ut og gjør på nett blir lagret. Det kan kopieres og spres, systematiseres og analyseres.

Derfor bør du ha tre huskeregler før du trykker «publiser»:

  1. Informasjon og elektroniske spor blir analysert og pakket av aktører som vil selge deg produkter og tjenester.
  2. Kriminelle kan bruke private opplysninger (fødselsdato, adresse m.m.) til ID-tyverier
  3. Bilder og tekst som er ok i dag, kan slå tilbake på deg selv i morgen. Det kan for eksempel skje i form av avslag på jobbsøknader, misbruk, mobbing og andre negative reaksjoner

– Vi har alle hørt om bilder av lettkledde kjærester og festbilder som ikke er like morsomme etter en tid, sier Randsborg.

Kjøreregler på nett

At internett er kommet for å bli, er det liten tvil om. Og hvis vi følger noen grunnleggende kjøreregler vil det være trygt og bekymringsløst å være på nett, ifølge Randsborg.

Han gir følgende råd:

  • Lev etter prinsippet om at absolutt alt du legger på nettet kan fanges opp av uvedkommende
  • Husk at alt du deler vil ligge der for alltid, og at du må kunne stå for det overfor (fremtidige) arbeidsgivere, kjærester og ektefeller, svigerfamilie, barn og så videre
  • Legg aldri ut bilder av førerkort eller annet som kan brukes som ID
  • Ikke legg ut bilder eller informasjon om andre hvis du ikke vet at det er greit for dem
  • Vær ekstra påpasselig med hva du legger ut om dine barn – de skal leve med dette i fremtiden
  • Del aldri bilder av andres barn uten godkjennelse – også når de bare er med i bakgrunnen på bildet
  • Husk at kriminelle følger med på nettet, og tenk gjennom om opplysninger, bilder og meldinger – og enkeltdetaljer i disse – kan misbrukes eller utnyttes

Når skaden har skjedd

Er det mulig å fjerne uønsket innhold fra nettet? Personvern og andre lover og regler i samfunnet også gjelder på nett, påpeker Randsborg.

– Likevel kan lovverket variere fra land til land, og mange opplever at det er vanskelig å nå frem hos nettsteder. De kan ha ulik responsvilje og -tid, ikke minst hvis de har adresse i utlandet, sier han

Generelt har du riktig nok en sterk sak hvis andre har publisert bilder eller annen informasjon om deg uten ditt samtykke. Men hvis du vil ha fjernet informasjon om deg selv som du har publisert selv, er situasjonen en annen. I utgangspunktet må innholdet du har lagt ut være i strid med nettstedets retningslinjer og/eller lovverket, forklarer eksperten.

– Det er ikke nok at det er ubehagelig eller skaper vanskeligheter for deg. Derfor gjelder føre var-prinsippet gjelder i høyeste grad på internett. Ved å være litt bevisst og vise godt nettvett, kan du unngå en situasjon hvor du fortvilet forsøker å få fjernet innhold på nettet, sier Randsborg.

Sist oppdatert: