Bilde fra Maldivene

Dette bør du tenke på når du skal bestille reise

Skal du bestille høstferie på nett? Reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige, Lene Hasler, gir deg rådene som gjør det tryggest mulig.

Lene Hasler - reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige
Lene Hasler - reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige

De fleste booker hotell og bestiller flyreiser via internett. Som oftest går det bra, men av og til kan man være uheldig og komme borti uærlige selskaper.

– Vi får noen henvendelser fra kunder som har blitt svindlet eller lurt av useriøse aktører. Enten har de betalt inn beløpet for deretter å ikke få kontakt med selskapet før avreise, eller så har de ankommet hotellet uten at hotellet har en reservasjon på kunden, sier Hasler og legger til at om tilbudet ser for godt ut til å være sant, så er det gjerne det.

Fortvilelsen er stor når man står i utlandet og ikke har rom for natten, eller når man har betalt mye penger uten å få produktet man har betalt for. Hasler har her samlet sine beste råd for å unngå svindel – og generelle råd for bestilling av reise på internett.

 

Lene Hasler - reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige
Lene Hasler - reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige

Haslers 9 råd til bestilling av reise på nett:

1. Google selskapet før du bestiller
Les andres erfaringer på TripAdvisor, og søk opp Facebook-siden til selskapet for å se hva andre har skrevet der.

2. Bestill reisen din med kredittkort
Da har du større mulighet for å få tilbake pengene dersom du blir svindlet.

3. Pakkereiser eller bestille alt separat?
Noen ganger lønner det seg med pakkereiser, andre ganger lønner det seg å bestille fly og hotell separat. Noen regnestykker på forhånd kan slå positivt ut for bankkontoen din. Det hender for eksempel at nettreisebyråer tar høye avgifter for å bistå med bestilling og endring av billetter.

4. Bestill reisen din midt på natten
Det er ofte ekstra gunstige priser å finne på nattestid.

5. Sjekk reglene for avbestilling
Noen hoteller godkjenner avbestilling frem til 24 timer før ankomst, mens andre har tøffere regler.

6. Skriv ut alle bookinger og bekreftelser
Det er fort gjort å gå i surr i innboksen.

7. Bestill reisen åtte uker i forveien
Forskerne Marc Möller og Makoto Watanabe har publisert en studie som viser at billettene er billigst åtte uker før avreise. Kampanjer og tilbud kjøres imidlertid nærmere avreise, for å fylle opp flyet.

8. Beregne nok tid til videre forbindelser med fly
Dersom du har mellomlanding – sørg for å ha god nok tid til å rekke flyet videre.

9. Sjekk om du har behov for ytterligere forsikring
Mange flyselskap anbefaler å tegne ulike typer forsikringer ved kjøp av flyreise. Mange reisende er imidlertid allerede dekket av andre helårs reiseforsikringer eller kredittkortavtaler. Samtidig er det viktig å huske på at en vanlig reiseforsikring ikke har dekning for konkurser eller streik, og at det må tegnes separate forsikringer for slikt. Sjekk ut hva slags forsikringer du har, både så du er sikker på at du har det du trenger og for å unngå dobbeltdekning.

Sist oppdatert: